Proslava 30 godina HKLD-a i intervju s predsjednikom

Misa zahvalnica povodom 30. obljetnice Hrvatskoga katoličkoga liječničkoga društva

Trideseta obljetnica Hrvatskoga katoličkoga liječničkoga društva proslavljena je u utorak 16. veljače misnim slavljem kojim je predsjedao dugogodišnji duhovni asistent Društva biskup u miru Valentin Pozaić u zajedništvu s duhovnikom prof. dr. sc. Ivanom Bodrožićem

Zbog epidemioloških razloga 30 godišnjicu HKLD-a smo obilježili u skladu s protuepidemijskim mjerama (25 osoba) u dvorani o. Ante Gabrića, kod otaca Isusovaca u Palmotićevoj. tim povodom imali smo misu zahvalnicu koju je predvodio jedan od suosnivača HKLD-a i naš dugogodišnji duhovnik biskup Valentin Pozaić koji je održao prigodnu propovijed.

U homiliji se biskup Pozaić spomenuo osnivanja Društva 16. veljače 1991. i velikog broja okupljenih na tome svečanom događaju. „Danas nas smo se okupili u malome broju, a razlog je poznat: Bazilika Presvetog Srca Isusova oštećena je u potresu, a broj okupljenih ograničen je opasnošću zaraze koronavirusom“, rekao je. Ovo naše okupljanje na ovoj misi našim je velikanima i prethodnicima priznanje i čestitka za taj podvig na koji smo mi danas ponosni. Bio je to uistinu podvig u vrijeme raznih društveno-političkih nemira, nesigurnosti i početaka ratnih zbivanja, ali je njih onda i nas danas nosila i nosi nada i ljubav prema kulturi života koja dolazi od Stvoritelja i Ljubitelja života, rekao je biskup Pozaić.

biskup Pozaić

Hrvatsko katoličko liječničko društvo (HKLD) osnovano je 16. veljače 1991. godine kao vjerska organizacija u krilu Katoličke Crkve, a registrirana kao udruga u Registar udruga pri Ministarstvu pravosuđa RH. HKLD okuplja doktore medicine, doktore dentalne medicine, magistre farmacije, magistre medicinske biokemije i druge visokoobrazovane djelatnike u zdravstvu radi promicanja kršćanskih načela u području zdravstva, u zaštiti zdravlja naroda i čuvanju ljudskoga života od začeća do prirodne smrti. Ta načela njegovi članovi žele svjedočiti osobnim životom i stručnim djelovanjem pa se stoga stavljaju pod nebesku zaštitu Blažene Djevice Marije, koja se štuje kao Zdravlje bolesnih, i zagovor svetog Luke evanđelista, zaštitnika liječnika (Statut HKLD, čl. 2). Izvor: IKA

Snimku mise možete pogledati na:
https://www.youtube.com/watch?v=pXzG0mgXqU0

Misa zahvalnica povodom 30. obljetnice Hrvatskoga katoličkoga liječničkoga društva – IKA:
https://ika.hkm.hr/novosti/misa-zahvalnica-povodom-30-obljetnice-hrvatskoga-katolickoga-lijecnickoga-drustva/

Predsjednik HKLD-a doc. dr. sc. prim. Rok Čivljak je tom prigodom dao intervju koji je u cijelosti prenijela Informativna katolička agencija (IKA) te možete pročitati:


Čestittamo svim članovima povodom obilježavanja 30. obljetnice HKLD-a!

Pozdrav u Kristu!
logo HKLD 30 god

 

No Comments

Post A Comment