Proslava 25. obljetnice osječke podružnice HKLD-a

image1

Srebrni jubilej – 25. obljetnica djelovanja Hrvatskog katoličkog liječničkog društva (HKLD) podružnice Osijek obilježena je u subotu, 9. travnja 2022. misnim slavljem u osječkoj konkatedrali sv. Petra i Pavla te prigodnim programom u Nadbiskupijskom vikarijatu u Osijeku

Svečano misno slavlje predvodio je đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić u zajedništvu s dekanom Osječkog istočnog dekanata, preč. Ivanom Jurićem, duhovnikom zagrebačkog HKLD-a, fra Draženkom Tomićem, sadašnjim duhovnikom osječkog HKLD-a, vlč. prof. dr. Davorom Vukovićem, bivšim duhovnikom osječkog HKLD-a, a sadašnjim rektorom Bogoslovnog sjemeništa u Đakovu, preč. prof. dr. Stjepanom Radićem, domaćim župnikom mons. Adamom Bernatovićem, a posluživao je đakon Nikola Klemen. Prigodom proslave, članovima osječkog HKLD-a pridružili su se gosti iz Slavonskog Broda i Zagreba.

Bog je izabrao nas

„Dragi članovi HKLD-a čestitamo vam srebrni jubilej vašega društva i radujemo se s vama i zbog vas“, rekao je mons. Hranić uvodeći u misno slavlje tijekom kojega je liturgijsko pjevanje animirao Zbor mladih konkatedralne župe pod vodstvom Krunoslave Lukač, a misna čitanja pročitali su članovi osječkog HKLD-a. Osvrćući se na pročitani ulomak Ivanova evanđelja mons. Hranić u svojoj homiliji pojasnio je kako je Kajfin oportunizam – „bolje je da umre jedan čovjek za narod, nego da sav narod propadne” – na liniji naših čestih ljudskih manipulacija Bogom i religijom već prema tome kako to odgovara našim prizemnim interesima.

„Riječ je o povijesnoj konstanti, koja se toliko puta potvrđivala i kroz povijest Crkve, tako da se miješalo i poistovjećivalo religiozne i političke elemente i motive, religiju i naciju, vjeru i znanost te se manipuliralo Bogom, već prema tome kako je bilo potrebno – oportuno u pojedinom momentu. Tako još i danas na našim prostorima susrećemo miješanje religioznog i nacionalnog identiteta. „Kakav si ti Hrvat kad se nećeš vjenčati u Crkvi?“, ali može se živjeti “na probu”, a ako treba može se pribjeći pobačaju. U jeku pandemije, naši katolici protestno po trgovima mole krunicu i nose slike Majke Božje protiv cijepljenja. Vjera odbacuje znanost te se predstavlja kao primitivna, neprosvijećena i socijalno neosjetljiva, neosjetljiva za dobrobit čitavoga društva. Ruski pravoslavni patrijarh Kiril, ovih dana masakr u Ukrajini naziva metafizičkim ratom, ratom kojim se spašavaju metafizičke vrednote i kršćanstvo u sekulariziranoj i bezbožnoj Europskoj uniji. I tako se ponavlja povijest. Krist i danas umire radi našeg poigravanja s Bogom i radi naše manipulacije njegovim imenom da bismo opravdali svoje vlastite interese, sebičnost i grijehe”, uputio je mons. Hranić.

Naglasio je kako je temeljna oznaka Isusova kršćanstva – ne da se čovjek diže do Boga, nego Bog prilazi čovjeku i istaknuo: „Božja je inicijativa uvijek prva i čovjek se otvara za Božji dar. Ne da smo mi izabrali Boga nego je On izabrao nas… Neka nas Bog svojim Svetim Duhom uvijek privlači k sebi, neka nas ispunja Njime kako bismo doista mogli ostvarivati na uzoran način, kao članovi HKLD-a, svoje tako humano, tako važno poslanje koje imamo, poziv od Boga kojega nam je On povjerio u ovome našem društvu.“

hkld osijek 25 god 3

hkld osijek 25 god 2

osijek 25 4

Kontinuitet događanja

U prostorima Nadbiskupijskog vikarijata prisutne je pozdravila predsjednica osječkog HKLD-a doc. prim. dr. sc. Melita Vukšić Polić. Istaknula je kako je predsjedničku funkciju preuzela u vrlo zahtjevno vrijeme, praćeno pandemijom, no unatoč toga nastojalo se održati kontinuitet događanja, a mlada osječka ekipa trudit se približiti HKLD ostalim kolegama.

Uputila je pozdrave predstavniku gradonačelnika, mr. Romanu Kristiću, pročelniku Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo, a zatim i doc. dr. Krunoslavu Šego, dr. med. prisutnom ispred Ravnateljstva KBC-a Osijek, dr. Petru Biliću, dr. med., spec. psihijatrije, potpredsjedniku hrvatskog HKLD-a, prof. dr. Danici Galešić Ljubanović, predsjednici zagrebačke Podružnica, fra Draženku Tomiću, duhovniku zagrebačke Podružnice, nadbiskupu Hraniću, članu HKLD-a i saborskom zastupniku Ivanu Čeliću, dr. med., predsjednici HKDMST-a Aniti Kovačić te prof. dr. Marici Miletić Medved, dr. med., spec. epidemiologije, predstavnici za sve slavonske podružnice HKLD-a, kao i Ivanu Krajinoviću, dr. med. specijalistu pedijatru i predsjedniku slavonskobrodske podružnice HKLD-a. Pozdravi su upućeni i predavačima – preč. prof. dr. Radiću te doc. prim. dr. Ružici Palić Kramarić, kao i Upravnom odboru osječke Podružnice: dopredsjedniku Krešimiru Šantiću, tajniku Ivanu Školki, rizničarki Vjeri Ninčević, koja je zamijenila Darija Grgurića te duhovniku Vukoviću, koji je uputio prigodnu molitvu i također izraze dobrodošlice.

Stručnost prožeta etičnošću

U svom obraćanju prisutnima pročelnik Kristić uputio je uime gradonačelnika grada Osijeka te kolega iz Gradske uprave čestitku članovima osječkog HKLD-a i izrazio zadovoljstvo da grad Osijek ima kvalitetne zdravstvene djelatnike i ovakvu nevladinu organizaciju koja radi i okuplja svoje članstvo. Naglasio je spremnost da Grad Osijek bude aktivniji partner u aktivnostima HKLD-a kako bi članovi u budućnosti jednako kvalitetno, pa i kvalitetnije radili. Doc. dr. Šego istaknuo je kako su članovi osječkog HKLD-a stožerni u KBC-u Osijek, stožerni na svojim odjelima, uzori, te je kazao: „Nastavite biti takvi, puno sreće, što manje posla, a ono što imate i što imamo, obavimo što stručnije i što bolje.“

Potpredsjednik Bilić prenio je pozdrave predsjednika HKLD-a Roka Čivljaka i podsjetio kako je HKLD osnovan prije 30 godina, a zbog ratnih okolnosti osječka Podružnica osnovana je kasnije. Istaknuo je da se radi o neprofitabilnoj udruzi koja okuplja oko 1200 članova i ističe volonterski rad na kojemu društvo počiva. Istaknuo je i važnost duhovnika udruge te pozdravio prisutne duhovnike, a napose zahvalio na potpori nadbiskupa.

Predsjednica zagrebačke podružnice, prof. D. Galešić Ljubanović istaknula je kako je već pri utemeljenju društva 16. veljače 1991. bila prisutna velika skupina liječnika iz Slavonije te da nije bilo rata i osječka bi Podružnica sigurno bila osnovana među prvima. Osnovana je šesta po redu, ali je prva humanitarna akcija HKLD-a bila usmjerena prema KBC-u Osijek. Naglasila je i kako je ova Podružnica jedna od najaktivnijih – ne samo po sastancima i učinjenome u društvu već „po tome što su, kako je rekao dr. Šego, članovi osječkog HKLD-a najzapaženiji, najugledniji liječnici u ovim sredinama, što je možda i primarni način djelovanja“. „Nas su učili još kao mlade liječnike u sekciji mladih HKLD-a: stručnost prožeta etičnošću – to je prvi zadatak“, naglasila je Galešić Ljubanović i domaćinima uručila prigodan dar – sliku službenice Božje Ane Marije Marović. Svi prisutni dobili su sličice s molitvom ovoj službenici Božjoj jer je istaknuti član HKLD-a, pokojni primarius Vlatko Perčin oporučno izrazio želju da se u hrvatskom narodu širi njezino štovanje.

Povijest osječkog HKLD-a

Predsjednica osječkog HKLD-a prisjetila se potom povijesti ove Podružnice. Istaknula je kako je osječka Podružnica osnovana 12. travnja 1997. godine, a prvi predsjednik bio je dr. sc. Ante Prlić, spec. otorinolaringologije, potom u dva mandata doc. dr. sc. Josip Palić, spec. neurologije, dr. Krešimir Pinotić, vaskularni kirurg, a od 2015. godine za predsjednicu je izabrana dr. Anamarija Čondor, tada na specijalizaciji iz pedijatrije. M. Vukšić Polić službu predsjednice vrši od 2020. godine.

Prvi duhovnik HKLD-a je bio p. Pero Mijić Barišić, DI, zatim p. Zvonimir Rubinić, DI, Tomislav Špiranec, DI i Željko Rakošec, DI. Od 2014. duhovnik postaje vlč. doc. dr. Stjepan Radić, a od 2020. godine vlč. dr. Davor Vuković. Kao posebnost predsjednica Vukšić Polić prisjetila se razdoblja od 2008. godine do 2013. godine kad su oci isusovci na kraju svake akademske godine slavili misu na latinskom kao zahvalu za uspješno djelovanje osječke podružnice, kojoj se tada pridružio najveći broj članova te da je jedan član osječkog HKLD-a osjetio duhovni poziv i ušao u karmelsku zajednicu te sada studira teologiju. Na kraju izlaganja, a u znak zahvalnosti za potporu i suradnju, povelje zahvalnosti i prigodni darovi uručeni su nadbiskupu Hraniću, bivšem duhovniku Radiću, bivšoj predsjednici Čondor, a dar će biti uručen i odsutnom Bruni Ataliću.

Zdravlje kao preduvjet smislenog života

Uslijedila su dva predavanja. Prvo „Zdravlje kao preduvjet smislenog života. Jedan filozofski pogled na odnos zdravlja i smisla” održao je preč. prof. dr. Radić. Govoreći o zdravlju predavač je naglasio kako su zdravlje i bolest međusobno prožeta stanja te teološki, ali i filozofsko-egzistencijalno gledano, pripadaju nužnosti ljudske egzistencije, koju odrasla i odgovorna osoba nastoji ispuniti smislom. Prof. Radić zatim je pojasnio da je smisao zahtjevniji nego zdravlje – jer dolazi povrh zdravlja, ali je i mnogo ponizniji pojam jer čak i osobe s bolešću, osobe s invaliditetom, pa i dugotrajno bolesni mogu svoj život doživjeti kao smislen i ispunjen. Naglasio je kako se smisao ne smije izjednačavati sa zadovoljstvom i srećom, budući da su oni tek logička posljedica iznalaženja smisla, odnosno on se može uz dugotrajni napor i žrtvu prihvaćanja pronaći i u bolesti i patnji. Uputio je na osmišljavanja patnje u njezinoj kršćansko-teološkoj perspektivi ističući misao Rene Girarda – da se Bog čovjeku ne može drugačije objaviti nego li kao žrtva tj. kao onaj koji trpi i na sasvim konkretan način podnosi bol te, za razliku od drugih bogova, ima sposobnost pathe-a, utisnuća, patnje. Naglasio je: „I prije nego li dođemo do uvjerenja u kojemu od Boga tražimo pomoć za našu vlastitu patnju, ako se, dakako, zadesimo u njoj, trebamo doći do uvjerenja, da u trenucima naše istinske boli i patnje tom prilikom s nama sam Bog pati tj. trpi. I to je on što pripada srži ljudske osobnosti.“

Infekcije i rizik za moždani udar – malo o COVID-u

Drugo predavanje „Infekcije i rizik za moždani udar – malo o COVID-u”, održala je doc. prim. dr. sc. Palić Kramarić, dr. med. specijalist neurolog, subspecijalist cerebrovaskularnih bolesti. Naglasila je kako je povezanost infekcije i moždanog udara dvosmjerna – infekcija može dovesti do moždanog udara, ali moždani udar također uzrokuje supresiju imuniteta što povećava rizik od infekcije. Na kraju izlaganja, a na temelju izvješća iz jako zahvaćenih regija, doc. prim. Palić Kramarić istaknula je kao su COVID-19 i moždani udar uzročno povezani te da je rizik od moždanog udara nakon infekcije COVID-19 s teškim akutnim respiratornim sindromom veći nego nakon gripe. Pojasnila je kako COVID-19 može djelovati kao okidač za moždani udar povezano s uobičajenim mehanizmima nastanka (hipertenzija, dijabetes, melitus, bolesti koronarnih arterija), a može biti i izravno uzrokovan COVIDOM-19. Svoje predavanje zaključila je riječima: „U budućnosti bismo mogli ublažiti rizik od moždanog udara sprječavanjem infekcija, a terapije usmjerene na infekcije i njihove sekundarne neuroimunološke učinke mogu utjecati na ishode liječenja.“ Članovi osječkog HKLD-a i njihovi gosti program su nastavili razgovorom i druženjem uz okrjepu.

Povodom 25 godina HKLD-a Osijek poslušajte govor dr. sc. Ivana Ćelića, dr. med. (na poveznici)

Autorica tekst: Martina Kuveždanindjos.hr, fotografije: djos.hr

hkld osijek 25 god 1

hkld osijek 25 god 4

hkld osijek 25 god 6

hkld osijek 25 god 7

hkld osijek 25 god 8

hkld osijek 25 god 9

hkld osijek 25 god 10

hkld osijek 25 god 11

hkld osijek 25 god 12

hkld osijek 25 god 13

hkld osijek 25 god 14

osijek 25 1.1

osijek 25 1

osijek 25 2

osijek 25 3

osijek 25 5

osijek 25 6

hkld osijek 25 god 5

 

 

 

 

No Comments

Post A Comment