Priopćenje za javnost Hrvatskog katoličkog liječničkog društva o pravu na priziv savjesti magistara farmacije

hkld logo

Potaknuti netočnim i nepotpunim informacijama oko prava na priziv savjesti magistara farmacije, te neinformiranim i grubim napadima na farmaceutsku struku, kao i nedostatkom pravodobne reakcije od nadležnih institucija, ovim putem podsjećamo na najvažnije činjenice o pravu na priziv savjesti.

Prvenstveno, pravo na priziv savjesti definirano je Ustavom Republike Hrvatske, osnovno je ljudsko pravo i sastavni je dio slobode mišljenja koje je priznato na međunarodnoj razini, a u praksi se ostvaruje u većini država svijeta.

U osiguranju prava na priziv savjesti zdravstvenih djelatnika (s posebnim naglaskom na magistre farmacije) pozivamo se na: 

  1. Ustav Republike Hrvatske, Čl. 40. 
  2. Opću deklaraciju o ljudskim pravima, Čl. 18.
  3. Konvenciju za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, Čl. 9.1
  4. Rezoluciju Parlamentarne skupštine Vijeća Europe o pravu na priziv savjesti u medicini broj 1763/2010 od 07.10.2010.g., St.1. 
  5. Zakon o ljekarništvu, Čl. 24. i 25.
  6. Kodeks ljekarničke etike i deontologije, Čl. 4, 10, 12, 17, 31, 38.

Povrh svega podsjećamo kako je priziv savjesti temeljno ljudsko pravo i ne može ničim biti dovedeno u pitanje.

Pokušaje ograničavanja prava na priziv savjesti (u ovom slučaju ljekarnika) smatramo potpuno neprimjerenim, osobito u vremenima kad se toliko zagovaraju osobne slobode i različita prava. HKLD se odlučno protivi bilo kakvom pokušaju da se priziv savjesti na bilo koji način ograniči, relativizira ili okarakterizira kao problem pojedinca i tako neizravno prijeti svakome tko želi iskoristiti to pravo.

Ovim putem pružamo punu podršku kolegama u ostvarivanju prava na priziv savjesti, te pozivamo institucije i medije na istinoljubivost i izbjegavanje nepotrebnog senzacionalizma.

Zagreb, 26. studenog 2018. godine

Predsjednica HKLD-a:
prof. dr. sc. Ana Planinc-Peraica, dr.med.

Predsjednica Sekcije farmaceuta i medicinskih biokemičara HKLD-a:
Marija Benković, mag. pharm.

 

No Comments

Post A Comment