Preminuo prof. dr. sc. Ivan Beus

Dana 11. prosinca 2016. godine u 85. godini života, nakon duge i teške bolesti, okrijepljen svetim sakramentima blago je u Gospodinu preminuo prof. dr. sc. Ivan Beus

ivan beusProf. dr. sc. Ivan Beus, dr. med., specijalist infektolog, bio je redoviti profesor Medicinskog i Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, član Akademije medicinskih znanosti Hrvatske, dugogodišnji ravnatelj Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“, suosnivač i glavni urednik znanstveno-stručnog časopisa Infektološki glasnik, a obnašao je i druge brojne visoke dužnosti.

O njegovoj stručnoj i profesionalnoj veličini govori i podatak da je bio osobni liječnik blagopokojnog kardinala Franje Kuharića te član liječničkog konzilija prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Prof. Beus rođen je 6. travnja 1932. godine. Osnovu školu polazio je u Vukovaru, a srednju u Zagrebu. Diplomirao je 1959. godine na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a doktorirao 1980. na temu „Klinička i elektroencefalografska opažanja u bolesnika s tetanusom liječenih diazepamom“. Nakon završenog pripravničkog staža radio je u Domu zdravlja Medveščak. Od 1965. godine radio je u Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu u kojoj je od 1977. do 1990. bio pročelnik Odjela za intenzivnu skrb i umjetnu respiraciju, a od 1990. do 2002. ravnatelj Klinike.

Objavio je 184 rada u zemlji i inozemstvu, najviše iz područja infekcija središnjeg živčanog sustava i drugih područja neuroinfektologije.

Bio je prvi pročelnik Katedre za infektologiju Stomatološkog fakulteta kao i djelatnik Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Uz aktivno članstvo u brojnim udrugama bio je član Hrvatskog katoličkog liječničkog društva, Hrvatskog liječničkog zbora te Hrvatskog društva za infektivne bolesti. Za svoj stručni i znanstveni rad odlikovan je brojnim odličjima, među ostalim Medaljom sa srebrnim zracima (za doprinos suzbijanju posljednje epidemije variole 1972. godine na Kosovu) te priznanjem Svjetske zdravstvene organizacije (za sudjelovanje u eradikaciji poliomijelitisa u Hrvatskoj).

Brojnim generacijama studenata medicine i stomatologije, a osobito specijalista infektologije i mikrobiologije, ostat će u sjećanju kao nesebični učitelj koji je mlađim kolegama uz stručno znanje rado prenosio i svoja osobna životna iskustva. Stoga su mnogi mladi liječnici u njemu nalazili ne samo velikog učitelja već i očinsku figuru, po uzoru na Dobrog Pastira.

Sprovod dragog prof. Ivana Beusa održat će se u četvrtak 15. prosinca 2016. u 13:20 na Mirogoju. Sveta misa zadušnica služit će se odmah poslije sprovoda u crkvi Krista Kralja na Mirogoju.

Počivao u miru Božjem!

Prim. dr. sc. Rok Čivljak

No Comments

Post A Comment