Preminuo kardinal Lozano Barragán

kardinal Lozano Barragán

U Rimu je u srijedu 20. travnja u 90. godini života preminuo meksički kardinal Javier Lozano Barragán, predsjednik emeritus tadašnjega Papinskoga vijeća za zdravstvene djelatnike, koje je sada integrirano u Dikasterij za promicanje cjelovitoga ljudskog razvoja, izvijestio je Vatican News, prenosi IKA

Kardinal je rođen 26. siječnja 1933. u mjestu Toluca u Meksiku, a za svećenika je zaređen 30. listopada 1955. godine. Nakon višegodišnjega usavršavanja na Sveučilištu Gregoriana u Rimu, koje je završilo diplomom i doktoratom iz dogmatske teologije, 70-ih godina vratio se u Meksiko te radio kao predsjednik Meksičkoga teološkog društva, a potom Teološkog pastoralnog instituta Vijeća biskupskih konferencija (zemalja) Latinske Amerike (CELAM). Godine 1979. imenovan je pomoćnim biskupom te je pet godina djelovao u nadbiskupiji. Tih je godina bio i jedan od osnivača Papinskoga sveučilišta u Meksiku te, među ostalim, obnašao dužnost glavnoga tajnika Sinode o obitelji 1980. godine.

Obnova klera, biskupijskih struktura, dijalog s kulturom, bili su u središtu njegove službe dok je bio na čelu biskupije Zacatecas (1985. – 1997.). U tom su se vremenu povećale i obveze u službi Svete Stolice. Godine 1988. postao je član Papinskoga vijeća za dijalog s nevjernicima, koje je poslije postalo Papinsko vijeće za kulturu; 1989. postaje dio Zbora za evangelizaciju naroda, a 1997. savjetnik Papinskoga povjerenstva za Latinsku Ameriku. Na toj dužnosti ostaje do 2000. godine, kada postaje član Kongregacije za biskupe.

Godine 1996. papa Ivan Pavao II. ga je imenovao predsjednikom Papinskoga vijeća za zdravstvene djelatnike, te je zbog te dužnosti imenovan nadbiskupom. Papa Karol Wojtyła ga je uvrstio u Kardinalski zbor, na konzistoriju 21. listopada 2003., te u travnju 2005. sudjeluje na konklavi na kojoj je izabran Benedikt XVI. Aktivnu službu završava 2009. godine, kada postaje predsjednik emeritus Papinskoga vijeća za zdravstvene djelatnike.

Prije nekoliko godina, u kolovozu 2019., kardinal Lozano Barragán je u Meksiku, u društvu prijatelja i rodbine, proslavio 40 godina biskupske službe. Predvodio je misu u svetištu Naše Gospe od Guadalupe, u biskupiji Zamora, iz koje je potjecao. Osvrćući se na prethodne godine i na razdoblja koja su ih obilježavala, sve je, na kraju govora, sažeo u riječ „dar“. Sve je bilo dar, kazao je, do te mjere da se više nemam čime pohvaliti. I sada sve to dajem. Već devet godina pokušavam dati sve što mi je Gospodin prije dao. On mi je dao, a sada ja to moram darovati, pišući, dijeleći iskustva izgrađena na temeljima onoga što je bila i što jest moja voljena biskupija iz koje dolazim, biskupija Zamora, rekao je tada kardinal.

Nakon kardinalova preminuća Kardinalski zbor ima 210 kardinala, od kojih 117 s pravom biranja pape.Autor IKA

 

 

 

 

 

No Comments

Post A Comment