Preminuo dr. don Stanko Lasić, prvi duhovnik podružnice HKLD-a u Dubrovniku

Don Stanko 1

Dugogodišnji duhovnik dubrovačke podružnice Hrvatskog katoličkog liječničkog društva, umirovljeni svećenik dr. don Stanko Lasić preminuo je u nedjelju, 6. ožujka 2022. u Dubrovniku u 80. godini života i 55. godini svećeništva

Dr. don Stanko Lasić rođen je u Jarama kod  Širokog Brijega 1942. godine. Pučku školu pohađao je  u rodnom mjestu, gimnaziju na Širokom Brijegu do 1957. godine, a potom u Dubrovačkom sjemeništu do 1961. godine. Teologiju je studirao u Zadru i Splitu.  Za svećenika je zaređen 9. lipnja 1967. u Splitu. 

Prvu službu  započeo je u kolovozu 1968. u Dubrovniku, kao bilježnik u Biskupskom ordinarijatu i biskupov tajnik. Kroz to vrijeme brinuo je i za župu Osojnik. U ožujku 1971. postao je župnik u Smokvici i na toj službi proveo je gotovo dvadeset godina. Jedno vrijeme upravljao je i župom Čara. Uz pastoralni rad u župama Smokvica i Čara studirao je moralnu teologiju na Papinskoj akademiji Alfonsiana u Rimu gdje je 1984. doktorirao. Na Korčuli je ostao do listopada 1990. godine, a u studenom 1990. godine imenovan je katedralnim župnikom.  Uz službu na župi, bio je i asistent na katedri moralne teologije u Splitskoj bogosloviji, te predavač na teološkim institutima u Splitu, Mostaru i Dubrovniku. Od 2004. do 2010. godine vršio je dužnost dekana Dubrovačkog dekanata. Bio je pročelnik Vijeća za obitelj te vjeroučitelj u dubrovačkoj gimnaziji. Od 2014. godine uz katedralnu župu upravljao je i župom sv. Andrija-Pile. Bio je kanonik Stolnog kaptola od njegovog obnavljanja 2016. godine. Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić u veljači 2017. godine imenovao ga je generalnim vikarom Dubrovačke biskupije. 

Zlatni jubilej svećenstva Svečano je proslavio u katedrali i u rodnim Jarama 2017. godine. Sve vrijeme svoje svećeničke službe rado je organizirao brojne događaje duhovnog i kulturnog karaktera, te vodio hodočasnike u različita svetišta diljem svijeta. 

Don Stanko je s HKLD-om bio povezan od 2002. godine kada je osnovana podružnica Hrvatskoga katoličkog liječničkog društva u Dubrovniku te je bio imenovan prvim duhovnikom Podružnice. Uz duhovnu skrb za članove HKLD-a bio je povezan i s brojnim drugim zdravstvenim djelatnicima, a rado je bio viđen i na aktivnostima HKLD-a organiziranim na nacionalnoj razini. Povukao se sa svih funkcija i bio umirovljen 2019. godine nakon iznenadne i teške bolesti. Posljednje godine svoga života proveo je u Svećeničkom domu u Dubrovniku u kojemu ga je zadnji puta posjetio i predsjednik HKLD-a u studenome 2021. godine. 

Don Stanko će biti pokopan u utorak, 8. ožujka 2022. u Jarama, Široki Brijeg, u 14 sati. Misu će predvoditi dubrovački biskup mons. Roko Glasnović, a propovijedati će mostarsko-duvanjski biskup mons. Petar Palić.

don Jerko Ban 

Don Stanko 2
Za sve njegove zasluge Dubrovačko-neretvanska županija dodijelila mu je 2017. godine nagradu za životno djelo. 

Don Stanko 3
Na misi u dubrovačkoj katedrali 2019. godine prilikom primopredaje katedralne župe, s dubrovačkim biskupom mons. Matom Uzinićem, novoimenovanim župnikom don Marinom Lucićem i novoimenovanim duhovnikom podružnice HKLD-a u Dubrovniku don Jerkom Banom

Don Stanko 4
Don Stanko Lasić i predsjednik HKLD-a u Svećeničkom domu u Dubrovniku 2021. godine. 

 

duhovnik podružnice HKLD-a u Dubrovniku

 

No Comments

Post A Comment