Predstavljena knjiga MIŠIĆNO-KOŠTANI POREMEĆAJI I BOLESTI KOD PIJANISTA

Predstavljanje knjige Krapac 1

ZAGREB (16. 6. 2021.) MIŠIĆNO-KOŠTANI POREMEĆAJI I BOLESTI KOD PIJANISTA knjiga je autora Ive Bartolić i prim. dr. sc. Ladislava Krapca. Njezino predstavljanje je održano u Domu HKLD-a s početkom u 19 sati. Predstavljanje ove knjige u izdanju „Medicinske naklade“ moglo se pratiti i putem zoom-aplikacije 

Okupljene članove HKLD-a i prijatelje autora pozdravila je prof. dr. Danica Galešić Ljubanović, predsjednica Podružnice HKLD-a „Branimir Richter“ u Zagrebu. Istaknula je kako je uspjeh svakog člana HKLD-a uspjeh i društva u cjelini, a prim. Krapac je gotovo tridesetogodišnji član HKLD-a (od 1992.). O knjizi su govorile Saša Mišak u ime „Medicinske naklade“ i akademik Vida Demarin, recenzent. Demarin je istaknula kako će ovaj priručnik pomoći mnogim mladim pijanistima i njihovim nastavnicima u sagledavanju mogućih zdravstvenih poteškoća, njihovu dijagnosticiranju i liječenju. Nazočnima su se obratili i autori obrazlažući što ih je potaklo na pisanje ove knjige.

Predstavljanje knjige Krapac 2
Knjiga Mišićno-koštani poremećaji i bolesti kod pijanista. Pouke iz prošlosti i poruke mladima objavljena je u Zagrebu 2021. godine u izdanju „Medicinske naklade“. Uz spomenutu Demarin recenzenti su prof. dr. Darko Breitenfeld i Mislav Pap, dr. med. Knjiga ima dvanaest poglavlja od kojih u prvom donosi osobnu priču uspješne klaviristice i povijest medicine u glazbi. Slijede zatim anatomija ruke i uzroci bolesti i ozljeda kao i tegobe lokomotornog sustava u stanovništva. Šesto poglavlje donosi istraživanja i statistike a naredno piše o mišićno-koštanim ozljedama. Vraćanje sviranju nakon ozljede novo je poglavlje ali i mogućnost ovisnosti o psihoaktivnim tvarima. Pitanje kako dalje i ergonomika u glazbenika prethodne zaključku u kojem se iznose pouke iz prošlosti i donose neke poruke za budućnost. Knjiga je opremljena stručnim fotografijama u boji i može se nabaviti kod izdavača. (D. T.)

logo HKLD 30 god
No Comments

Post A Comment