Predstavljena knjiga Hitna pedijatrijska ambulanta prim. dr. sc. Darka Richtera

Predstavljanje knjige prim Richtera 1

U srijedu 21. 4. 2021. u Domu HKLD-a u 19 sati predstavljena je knjiga Hitna pedijatrijska ambulanta prim. dr. sc. Darka Richtera. Nazočnim članovima HKLD-a i drugim prijateljima i suradnicima prim. Richtera (ovog puta u znatno manjem broju zbog epidemioloških razloga) kao i onima koji su predstavljanje pratili preko zoom aplikacije obratila se predsjednica podružnice HKLD-a u Zagrebu prof. dr. sc. Danica Galešić Ljubanović. Izdvojila je neke zanimljive crtice iz životopisa uglednog hrvatskog liječnika Darka Richtera iznijevši pri tom i neka osobna sjećanja iz vremena početaka kasnije vrlo plodne suradnje. 

Autor je zatim iznio tijek „od zamisli do realizacije knjige“. Ona je nastala na temelju bilješki koje je radio za specijalizante pedijatrije na dežurstvima u hitnoj medicini a s nakanom da u hitnoj situaciji pruži brzo i točno rješenje. Iz tog razloga je ova knjiga oslobođena „suvišnog teksta“.

Recenzent knjige prof. dr. sc. Goran Tešović ustvrdio je kako se radi o „neponovljivom sadržaju“ koji je mogao napisati samo onaj koji je to „propustio kroz svoje prste“ i koji će biti od velike pomoći specijalizantima, dakle onima koji imaju predznanje iz pedijatrije, i koji na ova način uče od starijih kolega i kojima u kriznim situacijama može biti od velike pomoći. 

Dr. Andrija Miculinić i dr. Ivan Bambir ukratko su predstavili dojmove čitatelja ove knjige, pretežno specijalizanata pedijatrije. Neki od njih pišu: dugo priželjkivano pregledno štivo koje pomaže u svakodnevnoj praksi i anticipira stvarne događaje iz opće prakse; knjiga posebno korisna mladim liječnicima koji dežuraju u hitnoj službi ali i inače liječnicima opće prakse izvan Zagreba koji u svojoj blizini na raspolaganju pedijatra; knjiga iz koje će nešto naučiti i onaj koji ne traži ništa; osebujni autorov stilu, jednostavan, koncizan i lako pamtljiv tekst s jedinstvenim pristupom tematici, „prečac do znanja“, „kvantni skok u znanju“.

Uslijedila su pitanja i komentari iz auditorija, kako onog u dvorani tako i onih koji su predstavljanje pratili preko Zoom-aplikacije. Među prvima se slušateljima obratio predsjednik HKLD-a doc. dr. sc. prim. Rok Čivljak i izrazio zadovoljstvo rečenim na promociji kao i činjenicom da je primarijus Richter dugogodišnji član HKLD-a koji će svojim radom još mnogo doprinijeti prezentiranju HKLD-a u javnosti. Svi koji su pratili predstavljanje bili su vidno oduševljeni kako sadržajem rečenog tako i osebujnim pristupom tijeku promocije gdje je prim. Richter i opet došao do izražaja svojom širinom znanja i bogatstvom temperamenta.

Knjigu je objavila Medicinska naklada.

D.T.

Predstavljanje knjige prim Richtera 4

Predstavljanje knjige prim Richtera 2

Predstavljanje knjige prim Richtera 5

Predstavljanje knjige prim Richtera 3

Predstavljanje knjige prim Richtera 6

 

logo HKLD 30 god

 

 

 

 

No Comments

Post A Comment