Predstavljana knjiga dr. Danijele De Micheli Vitturi u HKLD-u

Obitelj svetište i radost života

Obitelj svetište i radost života 1

U dvorani Margarita Peraica u sjedištu Hrvatskog katoličkog liječničkog društva (HKLD) održano je 28. listopada predstavljanje knjige Obitelj svetište i radost života liječnice Danijele De Micheli Vitturi, dugogodišnje članice HKLD-a. Predstavljači su bili prof. dr. sc. p. Mijo Nikić, prof. dr. sc. Ana Planinc-Peraica, dr. med. Željka Markić, prim. dr. Petar Gotovac i prim. dr. sc. Rok Čivljak

Pogledajte foto galeriju!

Nakon uvodnih riječi i molitve koju je predvodio dugogodišnji duhovnik HKLD-a mons. dr. Valentin Pozaić, pomoćni biskup zagrebački, u ime izdavača Zaklade biskup Josip Lang nazočne je pozdravio prof. Mijo Nikić koji je ukazao na psihološke i društvene okolnosti u kojima su nastajala razmišljanja o obitelji dr. De Micheli Vitturi koja je ona potom odlučila pretočiti u pisane tekstove. Tekstovi su nastajali postupno tijekom 2010.–2014. godine kao prilozi za vjerski list Marija, na zamolbu i poticaj fra Petra Lubine. Osvrt na sam sadržaj i koncepciju knjige dala je prof. Planinc- Peraica koja je citirala i pisce predgovora, prof. dr. Anu Mateljana i prof. dr. Mihálya Szentmártonija. Dr. Željka Markić se osvrnula na važnost tiskanja knjige s ovim sadržajem u kojemu jedna žena i majka, ali ujedno i liječnica, iz vlastitog stručnog i osobnog obiteljskog iskustva iznosi svoje viđenje vrijednosti obitelji i razloga za njenim očuvanjem. Na važnost očuvanja iskonskih katoličkih i obiteljskih vrijednosti koje kroz cijeli svoj život i rad promiče dr. De Micheli Vitturi osvrnuo se i prim. Gotovac, dopredsjednik Zajednice udruga Hrvatskih ratnih veterana koji je bio suradnik p. Jure Bosančića kojemu je autorica posvetila svoju knjigu.

Obitelj svetište i radost života 3

Prim. Čivljak je podsjetio na brojne aktivnosti u kojima je tijekom proteklog razdoblja dr. De Micheli Vitturi bila uključena: od ordinacije obiteljske medicine u Splitu koju uspješno vodi, preko volontiranja u Savjetovalištu za obitelj pri župi Gospe od Zdravlja, vođenja nekoliko emisija na Radio Mariji (Živjeti ljubav, Stella Maris, U suvremenom okružju), Hrvatskoj zajednici bračnih susreta, a osobito kao aktivan član HKLD-a u kojemu se istaknula na osobnoj razini, ali i kao dugogodišnji član Upravnog odbora u kojemu je regionalni predstavnik podružnica s područja Dalmacije.

Uz sv to dr. Danijela De Micheli Vitturi pjeva u župnom zboru, objavljuje pjesme i članke, a zajedno sa suprugom Ivanom već 33 godine uspješno skrbi za svoju mnogobrojnu obitelj koju uz Božju pomoć čini osmero djece i troje unučadi.

hkld 2015 4

Kao što je u predgovoru naglasio p. Szentmártoni, knjiga Obitelj svetište i radost života može se čitati na tri razine: kao stručno štivo, priručnik praktičnih savjeta i kao duhovno štivo. Naime, iz tekstova autorice progovara i njena vokacija koja je za tematiku ove knjige itekako važna: Danijela govori i kao liječnik i kao obiteljski savjetnik s bogatim ososbnim iskustvom, ali i kao vjernik koji svoju vjeru duboko doživljava i praktično živi. Dr. De Micheli Vitturi spada u one malobrojne (kako je sama rekla „endemske vrste”) katolika koji s ponosom žive svoju vjeru u Boga i opstojnost hrvatskog naroda te vlastitim primjerom nudi svjetlo i drugima. No ona ne osuđuje i ne optužuje druge i drugačije: upravo u svojim tekstovima (Radost života, Obitelj – svetište života, Nije li život dar?, A nerođena djeca?!, Što je s našim očevima?, Majčinstvo: dar, poziv ili zanimanje?) ističe kako treba prihvatiti i respektirati svaku različitost među ljudima i njihovim životnim odlukama, no sve dotle dok su u suglasnosti s Božjim zakonom, a osobito „zalažući se za život onih najugroženijih i najpotrebnijih pomoći i brige, od njegova začeća do naravnog preseljenja u vječnost”. Umjesto da nam teoretizira o idealnon obitelji ona „ na stvarnom životnom primjeru pokazuje – ne to kako bi trebala izgledati idealna obitelj, već kako se živi poziv obiteljskog života u svim okolnostima životne borbe”.

Na kraju je sve pozdravila sama autorica koja je zahvalila svima koji su pomogli da tekstovi pisani za časopis Marija u ovom obliku ugledaju svjetlo dana. Svečanost predstavljanja knjige svojim pjesmama uveličala je i ženska klapa Korona koju sačinjavaju članice Zbora župe Majke Božje Lurdske iz Zagreba.

Obitelj svetište i radost života 10

Knjigu Obitelj svetište i radost života dr. Danijele De Micheli Vitturi treba shvatiti prvenstveno kao štivo za svakog čovjeka koji vjeruje u zdravu kršćansku obitelj, a osobito one kojima je potreban priručnik shvaćanja dinamike vlastite obitelji i primjer uspješnog svladavanja prepreka koje nas na putu gradnje vlastite obitelji mogu zadesiti. Ujedno, ova je knjiga dar istinskog kršćanina zajednici u kojoj živi i u koju vjeruje.

Rok Čivljak, dopredsjednik HKLD-a

x hkld 2015 2

No Comments

Post A Comment