Predsjednik i dopredsjednik HKLD-a posjetili Spomen-dom bl. Alojzija Stepinca u Krašiću

U nedjelju 16. srpnja 2023. predsjednik HKLD-a izv. prof. dr. sc. Rok Čivljak sa suprugom izv. prof. dr. sc. Martom Čivljak  i dopredsjednik HKLD-a dr. sc. Petar Bilić sa suprugom dr. sc. Leom Galunić Bilić i obitelji posjetili su Spomen-dom bl. Alojzija Stepinca u Krašiću.

Prije toga sudjelovali su na misnom slavlju u krašićkoj župnoj crkvi Presvetoga Trojstva koju je te nedjelje predslavio mons. Juraj Jezerinac, vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj u miru. U homiliji se biskup Jezerinac osvrnuo na ovonedjeljno Evanđelje po Mateju u kojemu Isus tumači svojim učenicima zašto narodu zbori u prispodobama. Želeći da ga svi razumiju, Isus se narodu obraćao na svima razumljiv način. To je rezultiralo prihvaćanjem riječi Božje i kršćanstva u počecima Crkve jer su mnogi prepoznavali poruku koju im Bog šalje. Sijanje dobra, kako bi se ono primilo i množilo, istaknuo je biskup Jezerinac, osnovna je zadaća kršćana koji su pozvani slijediti Božju riječ. A da bi to postigli ponajprije su pozvani sudjelovati u euharistiji. Samo oni koji redovito čitaju i slušaju riječ Božju mogu nasljedovati Krista i u punini živjeti Evanđelje.

Nakon mise mons. Jezerinac poveo je članove HKLD-a u obilazak Spomen-doma bl. Alojzija Stepinca koji se nalazi u starom župnom dvoru pokraj crkve. U sklopu Spomen-doma uređena je radna soba bl. Alojzija Stepinca iz koje se ulazi u njegovu spavaću sobu u kojoj je proživio svoje posljednje ovozemaljske dane, zatim soba župnika Josipa Vranekovića te spomen sobe pet časnih sestara Služavki Maloga Isusa koje su skrbile o kardinalu Stepincu.

 

Obilazeći Spomen-dom u kojemu je blaženi kardinal Stepinac boravio u kućnom pritvoru od kraja 1951. pa sve do mučeničke smrti 10. veljače 1960. godine mons. Jezerinac prisjetio se i svojih susreta s kardinalom. Blaženi kardinal Stepinac osobno je zaslužan što je tada mladi Krašićanac Juraj prihvatio duhovni poziv i postao svećenikom.

Zahvalivši biskupu Jezerincu na gostoprimstvu predsjednik HKLD-a prof. Čivljak obećao je vratiti se u Krašić s većom skupinom HKLD-ovaca kako bi se duhovno okrijepili u ovom Spomen-domu i dolini kardinala.

(Tekst: R.Č, foto: I.B.)

 

No Comments

Post A Comment