Predsjednik i članovi HKLD-a gostovali u emisiji Izdvojeno Laudato TV-a

rok ćivljak

Kako je biti liječnik katolik u suvremenom društvu?

Gost u studiju ‘Izdvojenog’ 18. 2. 2021. bio je doc. dr. sc. prim. Rok Čivljak, predsjednik Hrvatskoga katoličkog liječničkog društva.

Je li danas izazov biti liječnik katolik? 30 je godina prošlo od osnutka Hrvatskog katoličkog liječničkog društva – koji su ciljevi bili pred osnivačima, a koji su pred današnjim vodstvom? U ‘Izdvojenom’ su o tim i drugim temama govorili: doc. dr. sc. prim. Rok Čivljak, predsjednik Hrvatskoga katoličkog liječničkog društva; prof. dr. sc. Ivica Grković, dr. med., predsjednik splitske podružnice HKDL-a; Andrea Koščec, mag. pharm., iz Sekcije farmaceuta i medicinskih biokemičara HKLD-a te doc. dr. sc.  vlč. Davor Vuković, duhovnik osječke podružnice.

Dr. Čivljak je kazao kako suvremena strujanja u društvu ne pogoduju liječnicima katolicima. Iako živi i radi u većinski katoličkom društvu, istaknuo je kako se u javnosti često pojavljuje iskrivljena slika o liječnicima koji se izjašnjavaju kao katolici. Ponekad se čak pokušava prikazati kako liječnici katolici nisu stručni, znanstveni i objektivni u svom radu, što naravno nije istina. Upoznao nas je i s nekim ciljevima i planovima Hrvatskoga katoličkog liječničkog društva, istaknuvši veću aktivnost sekcije mladih.

– Nastojimo našim mladima ponuditi pogled na medicinu iz aspekta već završenih i formiranih specijalista, kako bi se uz našu pomoć mogli formirati u vrhunske zdravstvene djelatnike – kazao je dr. Rok Čivljak.

andrea koščec

Mag. pharm Andrea Koščec u emisiju se uključila telefonski. Upoznala nas je s plodovima rada Sekcije farmaceuta i medicinskih biokemičara. Između ostaloga, ukazala je i na važnost korištenja prava na priziv savjesti među zdravstvenim djelatnicima.

ivica grković

Dr. Ivica Grković kazao je kako je oduvijek bio izazov biti liječnik katolik. Ipak, tvrdi kako je današnje stanje bolje nego što je to bilo u neko ranije vrijeme, kad se uvelike branila sloboda govora.

– To je naše osobno poslanje da vlastitim primjerom svjedočimo kršćanske vrednote – istaknuo je dr. Grković, dodavši kako se liječnici trebaju boriti protiv dehumanizacije medicine.

davor vuković

Dr. Davor Vuković, katolički svećenik, opisao je kako gleda na liječnike koji su predznak ‘katolički’ odlučili staviti u središte svoga djelovanja. 

– Mislim da je to jedan izazov, pogotovo jer Hrvatska diše sve više u sekulariziranom ozračju. Nastojim im zbog toga biti od duhovne pomoći – kazao je dr. Vuković. (preneseno sa Laudato.hr)

Cijelu emisiju možete poslušati na: 

Izdvojeno – Kako je biti liječnik katolik u suvremenom društvu? – YouTube

 

hkld.hr

 

logo HKLD 30 god

 

 

 

No Comments

Post A Comment