Predsjednik HKLD-a u posjetu Banjolučkoj biskupiji

Predsjednik HKLD-a izv. prof. dr. sc. Rok Čivljak proteklog je vikenda boravio u Banjolučkoj biskupiji na poziv mons. dr. Franje Komarice, banjolučkog biskupa. Povod je bio Drugi interdisciplinarni i interkonfesionalni simpozij „Vjera u Boga – spaja ili razdvaja?“ koji je održan u subotu 22. travnja 2023. u Kući susreta Marija Zvijezda, u drevnom zdanju trapističkog samostana Naše drage Gospe Marije Zvijezde u Banjoj Luci, a u organizaciji Europskog centra za mir i suradnju zajedno s Internacionalnom akademijom nauka i umjetnosti u Bosni i Hercegovini.

Prigodom otvorenja Simpozija biskup Komarica nazvao je sudjelovanje predavača i drugih sudionika različitih nacija i vjeroispovijesti na ovom mirotvornom susretu „nadolijevanjem dragocjenog ulja u ovu željno potrebnu svjetiljku“, usprkos „neshvatljivom nerazumijevanju i bojkotu” takvih „plemenitih nastojanja od strane predstavnika ovdašnje vlasti, koji su davno trebali ispraviti nepravdu nanesenu ovoj vrlo zaslužnoj drevnoj, crkvenoj instituciji koja je ovom kraju, gradu i ljudima činila mnoga dobra, misleći pri tome na restituciju bespravno oduzete imovine bivše trapističke opatije, gdje je danas smještena Kuća susreta Marija Zvijezda”.

Zanimljiva je povijest ovog samostana. Nekoć najveći samostan strogoga reda reformiranih cistercita, među narodom poznatijih kao trapisti, utemeljio je 1869. godine Austrijanac o. Franz Pfanner za kojega se vodi postupak proglašenja blaženim i svetim. U samostanu je na vrhuncu njegovog razvoja u jednom trenutku živjelo i djelovalo preko 260 redovnika koji su se oduvijek vodili osnovnim načelom benediktinske duhovnosti – ora et labora! (Moli i radi!). Kako su u samostanu živjeli redovnici ne samo iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine nego i redovnici iz 16 europskih zemalja, možemo reći da je još prije 150 godina tamo započeo projekt ujedinjavanja Europe koji je preteča ovom današnjem. U opatiji Marija Zvijezda okupljalo se u molitvi, radu i educiranju mladih, a danas je želja na ovom plodnom povijesnom susretištu kultura, a na posvećenom mjestu dijaloga i vjere, izraste Europski centar za mir i suradnju.

U dvodnevnim znanstvenim, ali i mirotvornim aktivnostima, sudjelovao je i dio Oratorijskog zbora crkve sv. Marka iz Zagreba Cantores sancti Marci koji je ovom prigodom, zbog spriječenosti dirigenta Jurice Petra Petrača, predvodila Sandra Crnogorac, rođena Banjolučanka, inače članica Umjetničkog odbora Zbora. Među članovima zbora bili su nazočni i Mario Cvitanović, predsjednik Oratorijskog društva crkve sv. Marka u sklopu kojega i djeluje zbor Cantores sancti Marci te prof. Rok Čivljak, predsjednik Hrvatskoga katoličkog liječničkog društva. Solistice su bile Karla Despot i Ema Vidak, a Zbor je za orguljama pratio Marin Čargo, inače magistar sestrinstva.

Osim na otvorenju Simpozija, Cantoresi su sudjelovali i na svečanoj večernjoj misi u velebnoj župnoj crkvi Marija Zvijezda koju je predslavio biskup Franjo Komarica, u koncelebraciji s još trojicom svećenika: o. Zvonkom Topićem, domaćim župnikom, o. Tomislavom Topićem, župnikom u Bosanskoj Gradišci i p. Mijom Nikićem iz Zagreba, te vlč. Marijanom Krajinovićem, trajnim đakonom Banjolučke biskupije. Poslije mise Cantoresi su izveli prigodni koncert duhovne glazbe, počevši s drevnim gregorijanskim koralom Ave Maris Stella (Zdravo Zvijezdo mora), hodeći u procesiji od ulaznih vrata do oltara, preko bizantskog napjeva Bogorodice te drugih marijanskih pjesama, sve do himna u čast Marije Zvijezde Kad gledam ja nebesa Tvoja Bože, na zamolbu biskupa Komarice. Zbor je u nedjelju sudjelovao i u bogoslužju u banjolučkoj katedrali, a na kraju mise izveo je i veličanstvenu Händelovu Aleluju uz kraći prigodni nedjeljni koncert. U poslijepodnevnim satima u nedjelju, pri kraju svoga boravka u Banjoj Luci, gosti iz Zagreba, predvođeni domaćinom biskupom Franjom, posjetili su i župu Petrićevac gdje ih je dočekao župnik i gvardijan fra Domagoj Šimić, a potom su u pratnji direktora Caritasa Banjolučke biskupije dr. Miljenka Aničića posjetili obližnji Caritasov socijalni centar „Ivan Pavao II.“ gdje su jedan pored drugoga smješteni dom za starije osobe i dječji vrtić. 

Na kraju dvodnevnog susreta biskup je članovima Oratorijskog zbora izrazio iskrenu zahvalnost za izuzetan vjerski i kulturni događaj kojega su u devetnici u čast Mariji Majci dobrog savjeta svi nazočni mogli doživjeti. Uputio je članovima zbora zahvalne i poticajne riječi za njihovo dragocjeno vjerničko i evangelizacijsko svjedočenje svojim izuzetno kvalitetnim pjevanjem u mnogim liturgijskim slavljima kao i na brojnim drugim kulturnim događanjima. Biskup se posebno zahvalio dirigentici Sandri Crnogorac te predsjedniku Oratorijskog društva Mariju Cvitanoviću, kao i predsjedniku HKLD-a prof. Roku Čivljaku na inicijativi za ovaj susret. Tom prigodom predsjednici Cvitanović i Čivljak biskupu su uručili prigodne darove: nosače zvuka u izdanju Zbora, tiskovine u izdanju HKLD-a te umjetničku sliku Ribari slikarice Dobre Vein, nastalu na likovnoj koloniji u organizaciji HKLD-a.

Rok Čivljak

Opširnije o dvodnevnom susretu u Banjoj Luci:

https://www.biskupija-banjaluka.org/vijesti-2023-godina/u-sredistu-banjolucke-biskupije-gostovao-slavni-oratorijski-zbor-crkve-sv-marka-cantores-sancti-marci-iz-zagreba/

 

 

 

No Comments

Post A Comment