Predsjednica zagrebačke podružnice HKLD-a na svečanosti obilježavanja 70. godišnjice URIHO-a

DSC 1237

Predsjednica HKLD-a, Podružnice Zagreb prof. dr. sc. Danica Galešić Ljubanović prisustvovala svečanosti obilježavanja 70. rođendana URIHO-a u KD Vatroslava Lisinskog i dogovorila suradnju. Već 21. prosinca održati će se otvorenje izložbe Medicina sacra u zajedničkoj organizaciji uz 25 godina HKLD-a i 10 godina HKLD-a Podružnice Zagreb

Međunarodni dan osoba s invaliditetom i 70-a obljetnica ustanove URIHO obilježeni su u ponedjeljak navečer u Zagrebu svečanošću na kojoj su u nazočnosti predsjednika Vlade i nekoliko ministara te gradonačelnika Zagreba najistaknutijima dodijeljene plakete i nagrade.

DSC 1272

U Dvorani Vatroslav Lisinski predsjednik Vlade Andrej Plenković čestitao je URIHO-u i Gradu Zagrebu što su razvili ustanovu koja je referentna za aktivnosti s osobama s invaliditetom, te kazao da se radi o sedamdeset godina nastojanja s jednom jednostavnom ali ljudskom porukom uključivosti i solidarnosti.

DSC 5434

Od 511 tisuća osoba s invaliditetom u Hrvatskoj, u Zagrebu i Splitsko-dalmatinskoj županiji ih je 30 posto, što govori o velikom ljudskom doprinosu njihovih tijela na uključivanju u radu, rekao je Plenković i naglasio da i nazočnost više ministara, državnih tajnika i drugih visokih dužnosnika na svečanosti potvrđuje kako osobe s invaliditetom predstavljaju važan prioritet za aktualnu hrvatsku Vladu.

Ravnatelj URIHO-a Josip Držaić predstavio je ukratko povijest dugu sedam desetljeća i kazao kako je u URIHO-u čovjek bio uvijek ispred profita, te naglasio pomoć koju je ustanova za osobe s invaliditetom u presudnim trenutcima tranzicije imala od Grada Zagreba.

Gradonačelnik Milan Bandić istaknuo je da bi suradnja Zagreba i URIHO-a, duga 17 godina, u 2017. mogla biti obilježena izgradnjom centra URIHO-a u Zagrebu na Kajzerici.

DSC 5449

Plakete “Ivančica” dobili su ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić, ravnateljica Centra za rehabilitaciju Zagreb Vesna Muraj, predsjednik HAZU-a Zvonko Kusić, KBC Zagreb, ravnateljica Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Lidija Hrastić Novak, te predsjednica Saveza gluhih i nagluhih Grada Zagreba Katarina Tonković.

Također, nagrade Zagrebačkog sportskog saveza za osobe s invaliditetom dobili su odbojkaš Mile Čorluka iz Invalidskog odbojkaškog kluba Zagreb i streljačica, tajnica Streljačkog kluba invalida rada – Zagreb Branka Trzun Makek.

DSC 1281

Prije svečanosti održan je okrugli stol o 70 godina zaštitnog zapošljavanja u Hrvatskoj, te je prije nekoliko dana predstavljena spomen-knjiga „70 godina zaštitnog zapošljavanja“. Naglasak knjige je na pokretanju lakšeg zapošljavanja osoba s invaliditetom kroz mnogobrojne projekte pokrenute tijekom sedam desetljeća.

Ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, URIHO, pod tim imenom posluje od 1996. godine. Ustanova je pravni slijednik najstarije zaštitne radionice u Hrvatskoj koja je djelovala pod nazivom “Ivančica”, osnovane 1946. godine u Zagrebu.

DSC 1326

Djelatnost URIHO-a koja se odnosi na profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom od općeg je značaja za društvo u cjelini. Zaštitno zapošljavanje ostvaruje se u okviru gospodarskih programa za tekstil, keramiku, metal, kožu, kitničarstvo, ortopediju, kartonažu i tisak. Od ukupnog broja zaposlenika u ustanovi URIHO 51 posto čine osobe s invaliditetom različitih kategorija i profila.

Ustanova URIHO u travnju 2009. godine otvorila je Radni centar, prvi u Hrvatskoj čija je uloga priprema osoba s invaliditetom za svijet rada. (Hina)

DSC 5489

No Comments

Post A Comment