Predsjednica Republike primila predstavnike HKLD-a povodom pokroviteljstva 25. Kongresa FIAMC-a

posjet predsjednici rh
Izvor fotografije: Ured Predsjednice RH, Domagoj Opačak

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović primila je u protokolarni posjet u srijedu 15. lipnja 2016. godine, predsjednicu Hrvatskog katoličkog liječničkog društva prof.dr. Anu Planinc-Peraica, dopredsjednicu FEAMC-a i clanicu UO FIAMC-a, prof.dr.sc. Jasenku Markeljević, dekana Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof.dr.sc. Marijana Klaricu, predsjednika Hrvatske liječničke komore mr.sc. Trpimira Golužu, predsjednicu Stručnog savjeta Hrvatskog liječničkog zbora prof.dr.sc. Adrianu Vince. Čelnici Komore, Medicinskog fakulteta, Zbora i Hrvatskog katoličkog liječničkog društva informirali su predsjednicu o aktualnom zdravstvenom trenutku te o radu udruga na čijem su čelu.

Prof.dr.sc. Planinc Peraica i prof dr.sc Markeljevic pozvale su Predsjednicu RH na proslavu 25. Obljetnice HKLD-a koja ce se odrzati 15. listopada 2016. i zamolile su ju za pokroviteljstvo 25. Kongresa FIAMC-a za koji je kandidirana RH 2018. g. Naglasile su važnost djelovanja i prepoznavanja identiteta Katoličkih lijecnika u kontekstu dominacije etičkog relativizma i transhumanizma, zaštite dostojanstva ljudskog zivota od začeća do prirodne smrti i promicanju etičkih načela u medicini temeljenih na tradiciji Hipokratove zakletve. Prof dr.sc Klarica zamolio je predsjednicu Republike Hrvatske za pokroviteljstvo 100. obljetnice Medicinskog fakulteta, koja će se obilježavati tijekom cijele sljedeće godine. Dr. Goluža je predsjednici ukazao na problem kadrovskog deficita zdravstvenih djelatnika te je zamolio da svojim autoritetom onemogući daljnje ponižavanje liječnika u socijalnom dijalogu te se založi za omogućavanje strukovnog kolektivnog ugovora za liječnike. Prof.dr. Vince naglasila je značaj Hrvatskog liječničkog zbora u stručnom unaprjeđivanju liječničke profesije.

Predsjednica je pohvalila hrvatsko liječništvo za razinu zdravstvene skrbi koje kontinuirano pruža hrvatskim građanima te je, navodeći primjer KBC-a Rijeku, iskazala potrebu poboljšanja infrastrukture i uvjeta rada u hrvatskim bolnicama.

 

No Comments

Post A Comment