Predavanje: „Terapija i pristup velikim cistama čeljusti“

Tomislav Katanec

U organizaciji Sekcije doktora dentalne medicine i Podružnice HKLD-a “Branimir Richter” u Zagrebu 20. travnja 2022. u 19 sati u Domu HKLD-a u zagrebačkoj Praškoj ulici održano je predavanje „Terapija i pristup velikim cistama čeljusti“ dr. sc. Tomislava Kataneca, dr. dent., specijalista oralne kirurgije sa Zavoda za oralnu kirurgiju KBC-a Zagreb. Predavanje je moderirala dopredsjednica Sekcije dr. sc. Zita Blažić-Potočki, dr. dent

Na početku predavanja dr. Katanec je uspostavio radnu definiciju ciste kao patološke šupljine ispunjene tekućim ili polutekućim sadržajem, nerijetko okruženu vanjskom vezivnom ili unutrašnjom epitelnom ovojnicom. Uputio je na nekoliko relevantnih podjela cisti prema WHO, 2003. i 2017. godine (ciste mekih tkiva i ciste čeljusne kosti; odnosno novija: odontogene ciste upalnog podrijetla i odontogene i neodontogene razvojne ciste. Zatim je Predavač govorio o kirurškim tehnikama uklanja cisti gornje i donje čeljusti. Objasnio je razvoj i rast cističnih lezija i iznio statistiku o relativnoj frekvenciji cista čeljusti. Iznio je i pojasnio nekoliko karakterističnih primjera iz prakse s kojima se do sad susretao.

Predavanje je kako sa svoje stručnosti tako i sa svoje aktualnosti vrlo zainteresiralo slušatelje koji su poslije predavanja postavili više pitanja i čuli više korisnih objašnjenja među kojima je i ono o preporuci preventivnog snimanja čeljusti otprilike svakih pet godina. (D. T.)

 

 

 

 

No Comments

Post A Comment