Predavanje o stilovima komunikacije u braku

U dvorani “Margarita Peraica” HKLD-a u zagrebačkoj Praškoj ulici, 15. ožujka 2023. u 19 sati održano je u organizaciji zagrebačke podružnice HKLD-a predavanje „Stilovi života u braku i potreba dobre komunikacije“ p. Ivana Tambolaša, SJ, i bračnog para Anice i Marijana Nikolaus, koordinatora Hrvatske zajednice bračnih susreta za Zagreb (HZBS)

Članove društva i zainteresirane pojedince, kako one u dvorani tako i one prisutne posredstvom zoom-prijenosa pozdravile su prof. dr. Danica Galešić Ljubanović i Jelena Sikirica Ćavar, mg. med. biokem. Na kraju susreta iste su gostima darovale prigodne tiskovine i slike iz Umjetničke zbirke akademik Anton Švajger, a gosti njima i svim nazočnima svoje promotivne materijale.

Uvodno predavanje održao je p. Ivan Tambolaš, SJ. Tema je bila umijeće i stilovi braka prema knjizi dr. P. Brajše. Ustvrdio je da onoliko koliko ima obitelji toliko ima i stilova braka, i da loš brak nikada nije opcija niti jednog zaručnika – većinom u brak idu sa dobrim željama i velikim očekivanjima. Istaknuo je tri stila odnosa u braku. Najpoželjnija je dobra i tolerantna bračna ljubav. To je ona tip odnosa u kojem se partneri uzajamno uvažavaju, gledaju na uzajamne mogućnosti i želje, znaju oprostiti, u dobrom su dijalogu, odgovorni su i dosljedni, obazrivi i savjesni, tolerantni. U perfekcionističkoj ljubavi i vezi postavljeni su nedostižni ideali poradi kojih nastaju i frustracije. Partneri ne znaju živjeti umjereno, u grču su, traže savršenstvo funkcija, veza je prezahtjevna. Kod netolerantne bračne ljubavi prisutna je prisila, neuvažavanje, nametanje ciljeva, svatko živi za sebe i svoje stavove drži nepogrešivima, nema dijaloga, dominira srdžba, netolerancija, agresija, depresija. Tajna skladnog braka je u toleranciji, uvažavanju i dijalogu, svijesti o ograničenosti, poštenom i iskrenom odnosu prema sebi i prema drugom. U narednom dijelu predavanja p. Tambolaš se pozabavio pitanjem što je važno za sakramentalni brak. To je svijest da je taj brak Božji dar. Brak je trojstveni savez supružnika i Boga.

U nastavku večeri govorili su bračni par Anica i Marijan Nikolaus, koordinatori Hrvatske zajednice bračnih susreta za Zagreb (HZBS). Gospođa Nikolaus je iznijela glavne informacije o udruzi HZBS-a koja postoji već 46 godina. Misija zajednice je očuvanje sakramenta braka i kvalitete života u braku kroz originalni, formacijski i dubinski bračni susret.

Gospodin Nikolaus je iznio svoja iskustva od prvog bračnog susreta 2013. godine. Ovih deset godina ispunjeno je mnogim razgovorima sa suprugom i rada na sebi. Na vikendima su naučili kako voditi kvaliteta dijalog, što je po njegovom mišljenju temelj stabilne bračne veze.

Sve troje predavača toplo su svima preporučili bračne vikende. Na susrete mogu doći parovi koji su tri godine u braku i to po preporuci dosadašnjih sudionika, po preporuci svećenika ili se sami prijaviti preko web-stranice HZBS-a. Na susrete mogu doći i oni koji nisu u sakramentalnom braku, kao i oni koji nisu katolici. Udruga organizira i zaručničke tečajeve.

Već 25 godina postoje u Hrvatskoj i Zaručnički vikendi. Oni su prekrasna priprema mladih parova za brak koja se priznaje i prilikom prijave za brak. Parovi se dublje upoznaju i sretni su da su prije braka produbili svoju vezu.“Datumi Originalnih bračnih vikenda u Zagrebu ovoj godini:

24-26. 3. 2023.
5-7. 5. 2023.
3-5. 11. 2023.

Više informacija o datumima vikenda u drugim mjestima u Hrvatskoj se može pronaći na: www.hzbs.hr

(tekst: D. T.; dodatni tekst: J. S. Ć.; foto: S. K.)

(Zagreb, 15. 3. 2023.)

No Comments

Post A Comment