Predavanje mag. Koščec povodom 124. oblj. rođenja kard. A. Stepinca

Koscec Stepinac HKLD

Uz spomen 124. obljetnice rođenja i na sam dan krštenja bl. kard. Alojzija Stepinca, Andrea Koščec, mag. pharm., održala je 9. svibnja 2022. predavanje „Bl. Alojzije Stepinac i farmaceuti” u Domu Hrvatskog katoličkog liječničkog društva u zagrebačkoj Praškoj ulici. Predavanje su organizirali zagrebačka podružnica HKLD-a i Sekcija farmaceuta i medicinskih biokemičara HKLD-a. Predavanje se moglo pratiti i preko zoom-a.

Okupljene članove HKLD-a na početku je pozdravila prof. dr. Danica Galešić Ljubanović, predsjednica podružnice HKLD-a u Zagrebu. Istaknula je nekoliko crtica iz života predavačice Koščec: živi i radi u Zagrebu, uz ljekarništvo bavi se i aroma-terapijom; dugogodišnji je član Sekcije farmaceuta i medicinskih biokemičara i izaslanik u međunarodnom udruženju katoličkih ljekarnika FIPC-u; tajnica je zagrebačke podružnice HKLD-a. 

Mag. Koščec je prije samog izlaganja pojasnila da se na ideju o predavanju ovog tipa došlo nakon posjeta članova FIPC-a Zagrebu 2019. god. Predavanje o Stepincu se trebalo održati 2020. na njihovom svjetskom kongresu u Rimu. Kongres se zbog protu-korona mjera nije održao. Kako se radi o vrijednoj građi, mag. Koščec je na poticaj kolegica iz Sekcije odlučila izložiti dio pripremljenog materijala. Predavanje u prvom dijelu prati rane godine života kard. Stepinca, a zatim podrobnije njegovo djelovanje kao nadbiskupa. Posebno je istaknuta inicijativa o osnivanju Caritasa kao preteče Hrvatskog Caritasa u sklopu kojeg je 1991. osnovana i Caritasova ljekarna, kasnije nazvana Diakonija. U trećem dijelu predavanja Koščec stavlja znatan naglasak na poratnu Kardinalovu sudbinu, a posebno na neposredne uzroke njegove smrti.

Susret je zaključila predsjednica Sekcija farmaceuta i medicinskih biokemičara HKLD-a Jasna Ćurić, mag. pharm. Ona je uz sve pohvale predavanju dodatno zamolila mag. Koščec da iznese svoja iskustva s nedavnog posjeta članova FIPC-a papi Franji na što su okupljeni čuli ne samo papinu poruku nego i vrlo slikovito i duboko proživljeno iskustvo susreta s papom u Rimu.

U prvom dijelu izlaganja mag. Koščec je iznijela podatke o Kardinalovom djetinjstvu i njegovoj obitelji. Posebno je istaknula zgodu s ondašnjim župnikom koji je vidjevši krunicu uz uzglavlje djeteta prorokovao da bi dječak mogao postati svetac. Dotaknula se Stepinčeva ranog školovanja, njegovih vojničkih dana i dobrovoljnog odlaska na Solunski front, upisivanje Agronomskog fakulteta u Zagrebu i povratak u rodni Krašić gdje se bavio zemljoradnjom i razmišljao o obiteljskom životu. Za njegov svećenički put istaknula je važnost majčinih molitava, duhovnika Foretića i dr. Lončarića. Poslije studija u Rimu, svećeničkog ređenja i povratka u Zagreb, Stepinac je namješten za katedralnog ceremonijara. Pokazao je poseban interes za karitativni rad. U njegovu pokušaju institucionaliziranja karitativnog rada mag. Koščec je prepoznala začetke onoga što će se kasnije pretvoriti u Hrvatski Caritas.

Ovdje je predavačica napravila digresiju i ukazala na važnost djelovanja Caritasa u Domovinskom ratu. Uz razne vidove pomoći koji su stizali u Hrvatsku dio pomoći je bio i u obliku lijekova. Osnovan je odjel Caritasa zadužen za medicinsku skrb. Značajno je osnivanje Caritasove ljekarne 1991. koja se poslije prozvala Diakonija. Temelje koje je svojevremeno postavio Stepinac urodili su važnim rezultatima. Jezgra tih nastojanja su bile mag. pharm. Vrsalović, mag. pharm. Šaler i druge. Mons. Pozaić je 2012. posvjedočio upornost magistara farmacije i rekao da je taj pothvat od povijesnog značenja jer taj pothvat predstavlja konkretan odgovor na trenutno tragično stanje. Ovom prigodom prije deset godina i Vrsalović je rekla da u zalaganju ljekarne Diakonija prepoznaje upravo zagovor bl. A. Stepinca.

Mag. Koščec je nastavila iznositi značajnije pojedinosti iz Stepinčeva života. Posebno je ukazala na njegove propovijedi i svjedočanstvo života. Nazvala ga je „prorokom Božjeg milosrđa u izazovima II. svjetskog rata“. Na poseban način ju je upravo Blaženik nadahnuo da posegne za svojom prisegom magistra farmacije koju je potpisala na vlastitoj promociji. Pročitala je tu prisegu za koju se ponadala da živi u srcima farmaceuta. 

Poseban dio izlaganja su poratne godine i sudski proces, tamnovanje u Lepoglavi i boravak u Krašiću, „kutiću zarobljene slobode“ do smrti 10. veljače 1960. godine. Ovdje je Koščec ukazala na tri Kardinalove duhovne oporuke na koje joj je pozornost skrenuo mons. Batelja (koji ju je inače uputio na koji način osmisliti ovo predavanje). Navela je oporuku iz 1939., zatim oporuku iz 1957. koju je Kardinal napisao na poticaj dr. Šanteka. Dio iz ove oporuke nazočim članovima HKLD-a Koščec je pročitala, posebno izdvojivši rečenice koje se bave međusobnom ljubavi. God 1959. nastala je treća oporuka iz koje je pročitala zaključak i zahvalu.

U završnom dijelu ovog izlaganja magistra je podrobno opisala Blaženikovu trodnevnu smrtnu agoniju. Ukazala je na tijek njegove bolesti i bolove zbog kojih je jako patio te smrt koja je nastupila polagano i bila izuzetno bolna. Stres i vanredni tjelesni napori svakako su pogoršali njegovu bolest. Nabrojala je tvari koje su se u kardinalovom organizmu nalazile u znatno većoj količini od normalnih: olovo, krom, antimon, kadmij i arsen. Predavanje je završila molitvom u čast bl. A. Stepinca.

Obzirom na susret s Papom koji se dogodio početkom svibnja 2022. mag. Koščec je iznijela svoja iskustva. U audijenciji kod Pape bilo je međunarodno izaslanstvo FIPC-a. Dojmila je se papina pristupačnost i otvorenost prema ljekarnicima. Oduševila ju je Papina usporedba ljekarnika s mostom koji povezuje zdravstveni sustav i bolesne ljudi. Ljekarnike je potaknuo na iskazivanje pažnje prema ljudima prema mjeri njihovih potreba. Ukazao je na to da farmaceuti imaju i edukativnu ulogu. Koščec je Papi rekla da ga hrvatski narod nosi u srcu te zamolila blagoslov za Hrvatsku i HKLD. Papi je darovala licitarsko srce i zlatovez koji prikazuje euharistiju.

Fra Draženko Tomić

 

 

 

No Comments

Post A Comment