Predavanje dr. Tončija Matulića povodom “Dana života”

teolog-dr-sc-tonci-matulic

U organizaciji zagrebačke podružnice Hrvatskoga katoličkog liječničkog društva (HKLD), a u povodu Dana života, 5. veljače u franjevačkom samostanu Hercegovačke provincije u Zagrebu-Dubrava održana je tribina na kojoj je govorio dr. Tonči Matulić, profesor na Katoličkome bogoslovom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Tribini je prethodila misa koju je također predvodio prof. Matulić

Na tribini su, među ostalima, sudjelovali i dr. Franjo Turalija, predsjednik Središnjice HKLD-a, dr. Rok Čivljak, predsjednik zagrebačke podružnice HKLD-a, članovi Hrvatskoga katoličkog društva medicinskih sestara i tehničara, Hrvatske udruge medicinskih sestara i udruge “Cro-vita”, zainteresirani katolički liječnici iz Ljubljane i drugi.

Prof. Matulić govorio je o biblijskom shvaćanju života i istodobno uspoređivao to shvaćanje sa suvremenim manipulacijama životom od njegova začeća do smrti. Temeljna tvrdnja od koje je krenuo u predavanju je: život je najuzvišeniji predikat za Boga (“živi Bog”). “Život kao čisto ostvarenje samo je u Bogu, život je vlasništvo ne liječnikovo, ne političarevo, ne mamino ni tatino.” Bog, kao izvor života, slobodno daruje život. “Međutim, odlutala svijest o životu kao daru ima posljedice u mnoštvu zabluda i pogrešaka prema životu, njegovu početku, tijeku i svršetku”, ustvrdio je prof. Matulić.

U raspravu koja je uslijedila uključili su se okupljeni liječnici. Program je vodio fra Ante Bekavac, a na kraju je sve pozdravio i na dolasku zahvalio fra Draženko Tomić, gvardijan.

No Comments

Post A Comment