Predavanje brigadirke Pavić-Kevrić, dr. med.: “Liječnica i časnica – iskustva iz međunarodnih vojnih operacija” (2)

 Predavanje brigadirke Pavić Kevrić

Sekcija farmaceuta i medicinskih biokemičara organizirala je 1. ožujka 2022. u 19 sati predavanje pod nazivom “Liječnica i časnica – iskustva iz međunarodnih vojnih operacija” koje je održala brigadirka Ružica Pavić-Kevrić, dr. med.

Predavanje je održano u dvorani Margarita Peraica (Praška 6/II, Zagreb) uz pomoć zagrebačke podružnice Hrvatskog katoličkog liječničkog društva “Branimir Richter”, a zbog velikog interesa susret se mogao pratiti i online. Brigadirka Pavić-Kevrić je predstavila poziv liječnice-časnice kroz svoje dugogodišnje bogato iskustvo koje obuhvaća ova dva zahtjevna zvanja ujedinjena u jednoj osobi, a kojoj je k tome i suprug vojni liječnik. Upoznala nas je sa svojim zadacima u svakodnevnoj praksi stacionarnog liječnika i časnika zdravstvene službe, kakav je rad u domaćim i međunarodnim terenskim uvjetima, o načinu pripreme za pojedinu misiju te o potrebnim vještinama i edukaciji. Tijekom svoje vojne službe u dva je navrata boravila u međunarodnim mirovnim misijama. U Afganistanu, International Security Assistance Force operacija (ISAF) obnašala je dužnost mentora za zdravstvo pripadnicima zdravstvene službe Afganistanske narodne vojske, istovremeno brinući za zdravlje hrvatskog kontingenta (HRVCON) koji se nalazio u istom kampu. Na Kosovu, u operaciji potpore miru KFOR, bila je savjetnica za zdravstvo zapovjedniku misije (Medical Adviser, MEDAD) i voditeljica združenog zdravstva (Chief JMED) ove misije u kojoj je bilaodgovorna za sveukupnu zdravstvenu potporu. Prikazala je svoje iskustvo obučavanja i mentoriranja pripadnika drugih oružanih snaga, praćenih specifičnim stručnim i kulturološkim okolnostima, kao i izazove koji su pratili ove aktivnosti koji nisu samo stručno-medicinski.

Brigadirka je ovom prigodom govorila kako je usklađivala medicinu i vojsku, obiteljske i profesionalne obaveze, u svim aspektima i okolnostima u kojima se nalazila, a u kojima je bilo puno nemedicinskih tema i gdje je trebalo imati na umu i činjenicu da je žena, i da sve to nije uvijek samorazumljivo i podrazumjevajuće svima s kojima je trebala raditi.

Poseban naglasak u predavanju brigadirka je stavila na borbu protiv COVID-19 koji je buktio u vrijeme njenog dolaska u misiju na Kosovo. (Jasna Ćurić)

 

No Comments

Post A Comment