Predavanje Bioraznolikost u svjetlu enciklike Laudato si, 5. veljače

hkld logo

Pozivamo vas na predavanje “Bioraznolikost u svjetlu enciklike Laudato si“. Predavač je prof. dr. sc. Valerije Vrček, a održat će se u utorak, 05.02.2019. u 19h u HKLD, Praška 6/II

Profesor Vrček uvijek nas iznova zaokupi temama svojih predavanja, pristupom, potkrjepljenošću i izravnošću, te se radujemo njegovom novom predavanju, čiji sažetak šaljem u nastavku.

Dva su glavna razloga Papine zabrinutosti za planet Zemlju: klimatske promjene i gubitak bioraznolikosti. U njegovoj su enciklici „Laudato si’“ ta dva poremećaja povezana i isprepletena, što je u skladu s perspektivom integralne ekologije koja obilježava cijeli dokument. Papine poruke i upozorenja zbog pretjerane potrošnje i rasipanja, odnosno konzumerizma i neobuzdanoga rasta, koji uzrokuju globalno zagrijavanje, zabilježene su u svim važnim svjetskim medijima, institucijama, te u znanstvenim studijama.

Za razliku od klimatskih tema, razmatranih u enciklici, problem narušene bioraznolikosti nije toliko „osvojio“ medije i znanstvene analize. Papina upozorenja zbog naglog gubitka mnogih vrsta prošla su „ispod radara“ javnosti. To iznenađuje, jer bioraznolikost, kao sveukupnost stvorenih životnih oblika, lajtmotiv je koji se provlači kroz cijelu encikliku. Štoviše, bioraznolikost je pojam sadržan u samome naslovu enciklike! „Laudato si’“ je stih iz poznate „Pjesme stvorova“ svetoga Franje Asiškoga: „Hvaljen budi, moj Gospodine, sa svim stvorenjima svojim“. Bioraznolikost je, dakle, jezik prirode kojim stvorenja hvale Boga. (prof. Valerije Vrček)

Marija Benković, mag. pharm.
predsjednica Sekcije farmaceuta i med. biokemičara HKLD-a

No Comments

Post A Comment