Poziv za praćenje obilježavanja spomendana svete Apolonije i poruka duhovnika, 9. veljače

logo HKLD 30 god

30. obljetnica Hrvatskog katoličkog liječničkog društva

Prenosimo poruku i čestitku prof. dr. sc. Josipa Šimunovića, duhovnika Sekcije DDM HKLD-a i poziv na praćenje obilježavanja spomendana svete Apolonije, zaštitnice pacijenata i dentalne medicine koja će se radi pandemije izazvane koronavirusom održati na zajedničkom događanju za sva područna sjedišta Komore

Drage i poštovane članice, 
dragi i poštovani članovi 
Hrvatskog katoličkog liječničkog društva – Sekcije doktora dentalne medicine!

U mjesecu veljači članice i članovi Hrvatskog katoličkog liječničkog društva – Sekcije doktora dentalne medicine slave svoju zaštitnicu svetu Apoloniju. Sveta Apolonija svoj spomendan ima 9. veljače i za doktore dentalne medicine to je posebno važan i drag datum. Kao vjernici, ne raduju se samo spomendanu svete Apolonije jer je ona njihova zaštitnica, jer žele moliti njezin zagovor u svom radu, nego jer se žele potaknuti njezinim životom i svjedočanstvom vjere nadahnjivati za dane vlastita života u kojem se ostvaruje njihov rad i njihova vjera. Da bi se moglo uzeti nešto iz Svetičina života i prenijeti u vlastiti život, korisno je ukratko ponoviti najvažnije činjenice iz njezina života.

Da imamo određena saznanja iz života svete Apolonije možemo zahvaliti Euzebiju, ocu crkvene povijesti. On donosi dio pisma Dionizija, aleksandrijskog biskupa, upravljena Fabiju u Antiohiju u kojem navodi neke zgode iz teškog progonstva kršćana kojem je sam bio svjedok. Za vrijeme posljednjih godina vladavine cara Filipa (244.-249.) podigla se u narodu buna. Kao odgovor na podignutu bunu, počeo je progon u kojem su pogubljeni mnogi kršćani. Progon nije zaobišao ni Apoloniju, koja je bila već u poodmakloj dobi. Mučili su ju tako da su je tukli po obrazu i čupali joj zube. Izvan grada naložili su veliku vatru i zaprijetili joj da će je u nju baciti ako zajedno s njima ne bude izgovarala njihove bezbožne riječi. Sveta Apolonija to nije htjela. Nije se ni prepala prijetnji nego je zamolila da je na trenutak oslobode. Krvnici su uslišali njezinu molbu ne sluteći da će sama skočiti u vatru i tako mučeništvom dati svjedočanstvo za Isusa Krista koga je neizmjerno voljela. Taj se događaj dogodio 249. godine. Biskup Dionizije, koji to spominje, piše za svetu Apoloniju da je provodila neporočan život, vrijedan svakog poštovanja i udivljenja.

Koji bi bio poticaj spomendana svete Apolonije za članice i članove Hrvatskog katoličkog liječničkog društva – Sekcije doktora dentalne medicine? Sigurno bi svaka članica i svaki član mogao odgovoriti za sebe. Uz proslavu ovogodišnjeg spomendana svete Anastazije možemo istaknuti dva poticaja – svetost i svjedočanstvo vjere. Sveta Apolonija, aleksandrijska djevica i mučenica bila je sveta života. I danas u dvadeset i prvom stoljeću svaki je čovjek pozvan na svetost. Svetost nije daleko od nikoga. Svetaca je potrebno i u našem vremenu i na našem prostoru. „Kršćanin ne može zamišljati svoje poslanje na ovome svijetu drukčije nego kao put svetosti“ (Papa Franjo, Gaudete et exsultate, br. 14). Članice i članovi Hrvatskog katoličkog liječničkog društva – Sekcije doktora dentalne medicine također su pozvani u svojoj svakodnevici utjeloviti svetost! Zato svima želimo sretan i blagoslovljen hod na putu svetosti!

Drugi poticaj vezan uz spomendan svete Apolonije kojeg smo istaknuli jest svjedočanstvo vjere. Sveta Apolonija je čitavim svojim životom svjedočila da je vjerna učenica Isusa Krista. Tu svoju vjeru i ljubav prema njemu potvrdila je i mučeničkom smrću.

Sveta Apolonija je poticaj da i članice i članovi Hrvatskog katoličkog liječničkog društva – Sekcije doktora dentalne medicine svojim životom svjedoče da su učenice i učenici Isusa Krista. To svjedočenje neće biti uvijek lako, no ako se svakodnevno osvješćuje kome se vjeruje i pripada, onda ni svjedočanstva vjere neće izostajati.

S tim mislima, želimo čestitati članicama i članovima Hrvatskog katoličkog liječničkog društva – Sekcije doktora dentalne medicine spomendan svete Apolonije. Molimo zagovor svete Apolonije na njihovom putu svetosti, da se ne srame davati svjedočanstva vjere u vlastitoj svakodnevici, ma kakva god ona bila. Tako će i njihova lica doprinijeti ljepoti Crkve i društva u kojem žive, a to je, svi se možemo složiti, danas itekako potrebno! 

Prof. dr. sc. Josip Šimunović
duhovnik Sekcije DDM-HKLD

 

Pozivamo Vas na praćenje obilježavanja dana Svete Apolonije, zaštitnice pacijenata i dentalne medicine koja će se radi pandemije izazvane koronavirusom COVID-19 održati na zajedničkom događanju za sva područna sjedišta Komore

Zagreb, 09. veljače 2021.g. u 20.00 sati u crkvi Majke Božje Remetske.

Izravni prijenos Svete Mise na kojoj će nazočiti ograničen broj dužnosnika, možete pratiti na službenoj stranici Župe: https://zuparemete.net/ kao i putem Facebook stranice Komore, Facebook stranice Sekcije DDM-HKLD (otvorena za tu prigodu), kao i mobilne aplikacije Župe: Majka Božja Remetska.

SVIMA VAMA,
ČESTITAM DAN SVETE APOLONIJE I MOLIMO ZA NJEN ZAGOVOR

Mr. sc. Žarko Udiljak, DDM, spec. dent. prot.
PREDSJEDNIK SEKCIJE

 

logo HKLD 30 god

 

30. obljetnica Hrvatskog katoličkog liječničkog društva

 

Autror rješenja logo za 30. obljetnicu HKLD-a: fra Draženko Tomić

 

 

 

 

 

No Comments

Post A Comment