Poziv na predavanje: Dubrovnik – preteča zdravstvenih mjera u Europi

Dubrovnik – preteča zdravstvenih mjera u Europi

image002Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu poziva na prvo iz ciklusa predavanja

KNJIŽNIČARI GOVORE

na kojem će gostovati mr. sc. Vesna Blažina, uvažena knjižničarka i prevoditeljica.

Tema predavanja: Dubrovnik – preteča zdravstvenih mjera u Europi

Srijeda, 23. ožujka 2016. u 12 sati, seminarska dvorana na polukatu Knjižnice, Hrvatske bratske zajednice 4, Zagreb

Prevoditeljica i knjižničarka Vesna Blažina završila je Klasičnu gimnaziju u Zagrebu te diplomirala engleski i francuski jezik na Concordia University u Montrealu (1970.). Magistrirala je bibliotekarstvo i informacijske znanosti na Université de Montréal (1975.) te završila studij klasične arheologije i novogrčkog na istom sveučilištu 1985. Od 1967. do 2003. bila je zaposlena na Université de Montréal kao ravnateljica raznih knjižnica. Dužnost predsjednice AMCA Québec, društva bivših studenata hrvatskih sveučilišta u Montrealu, obnašala je od 1995. do 2000. Zajedno s povjesničarkom medicine dr. sc. Zlatom Blažina Tomić objavila je knjigu Expelling the Plague: The Health Office and the Implementation of Quarantine in Dubrovnik, 1377-1533, koju je lani u Montrealu izdao ugledni kanadski sveučilišni nakladnik McGill-Queen’s University Press.

O temi:

Okosnicu predavanja čine prikaz i rezultati istraživanja povijesti osnivanja, razvoja i djelovanja zdravstvene službe, a koji se temelje na arhivskim dokumentima koji nikada prije nisu obrađivani. Naime, istraživanjem u Državnom arhivu u Dubrovniku, dr. sc. Zlata Blažina Tomić otkrila je i dokazala da je Dubrovačka Republika nakon slavne karantenske uredbe iz 1377., organizirala stalnu zdravstvenu službu za primjenu protukužnih mjera, tj. izolacije ljudi i roba, već od 1390. Službu su vršili gospoda kacamorti birani isključivo iz redova vlastele koji su na temelju opažanja i iskustva došli do uvjerenja da je kuga zarazna. Zdravstvena služba bila je priprema za najuži krug vlasti – sudce, senatore i kneza. Zanimljivo je da su spomenutu zdravstvenu službu osnovali državni službenici, a ne liječnici.

Dođite na predavanje i doznajte više o ovoj temi, samom Dubrovniku te o bogatom životnom iskustvu i izvrsnom knjižničarskom radu vrsne nam predavačice.

Expelling the Plague EU flyer

No Comments

Post A Comment