Poziv na hodočašće u Veneciju, od 22. do 24. lipnja

HODOČAŠĆE ČLANOVA ZAGREBAČKE PODRUŽNICE HRVATSKOG KATOLIČKOG LIJEČNIČKOG DRUŠTVA I ORATORIJSKOG DRUŠTVA CRKVE SVETOG MARKA U VENECIJU OD 22. DO 24. LIPNJA 2017.

Venecija 2

Zagrebačka podružnica Hrvatskoga katoličkoga liječničkog društva (HKLD) i ove godine organizira hodočašće u Veneciju. Glavni povod hodočašća je oporučna želja prim. dr. Vlatka Perčina (1940.–2008.), dopredsjednika HKLD-a, da se u hrvatskom narodu rasprostrani štovanje službenice Božje Ane Marije Marović (1815.–1887.)

ammAna Marija Marović rođena je u Veneciji u uglednoj obitelji rodom iz Boke, kao kći jedinica predodređena za bogatu udaju. U mladosti se bavila umjetničkim životom, posebice slikanjem i pisanjem. No, pod utjecajem svoga duhovnika, poznatog venecijanskog svećenika mons. Daniele Canala, odlučila se na redovnički život. Godine 1838. Ana Marija Marović osniva Pobožno društvo posvećeno tajni Srca Isusova, a 1862. pokreće novu žensku redovničku družbu za pomoć ugroženim ženama, osobito onima otpuštenim iz zatvora i odbačenim od društva. Dana 21. studenoga 1864. obukla je s drugih sedam susestara redovničko odijelo novog instituta posvećenoga života nazvanom Družba za naknadu uvreda nanesenih Presvetom Srcu Isusovu. Pravila za život u institutu sastavila je s. Ana Marija, a odobrio ih je papa bl. Pio IX. i time prihvatio novu kongregaciju u Katoličkoj crkvi. Institut se danas službeno zove L’istituto delle Suore della Riparazione al Sacratissimo Cuore di Gesù e di Maria Immacolata (Institut sestara obnoviteljica posvećenih presvetim Srcima Isusa i Bezgrješne Marije). Nakon smrti Ane Marije, 3. listopada 1887., otvoren je dijecezanski proces za njezinu beatifikaciju jer je obavljajući svoju službu iskazivala herojske vrline.

Ana Marija Marović bila je uzor i inspiracija prim. Perčinu, što je on sam često svjedočio, osobito kao koautor knjige o njenom životu: Ana Marija Marović: monografski prikaz života i rada. Isto tako, dr. Perčin bio je dugi niz godina voditelj hodočasnika, osobito Bokelja, na njezin grob u Veneciji, u Istituto Canal–Marovich ai servi koji nosi njeno ime.

Ove godine HKLD-u se u hodočašću pridružuje Oratorijsko društvo crkve svetog Marka koje promiče glazbenu umjetnost, osobito sakralnu, i hrvatsku glazbenu baštinu u domovini i inozemstvu. U sklopu ovog Društva djeluje i Oratorijski zbor Cantores sancti Marci koji će na poziv sestara iz Instituta uveličati proslavu blagdana Srca Isusova koje sestre osobito štuju. Zbor će održati i koncert/misu u Bazilici sv. Marka u Veneciji.

 

PLAN HODOČAŠĆA

Četvrtak, 22. lipnja 2017.

7:00 polazak iz Zagreba (južni parking Gradskog poglavarstva, Trg S. Radića 1)
12:00 planirani dolazak u Veneciju
13:00 posjet samostanu Istituto Canal Marovich ai Servi i susret s časnim sestrama, vrijeme za osobnu pobožnost na grobu Ane Marije Marović
19:00 sv. misa i koncert u Bazilici sv. Marka

Petak, 23. lipnja 2017.

9:00 razgledanje Venecije uz stručno vodstvo
18:00 svečana sveta misa u samostanu – blagdan Srca Isusova

Subota, 24. lipnja 2017.

9:00 razgledanje Venecije uz stručno vodstvo
13:00 pozdrav s časnim sestrama u samostanu
14:00 povratak za Zagreb
21:00 planirani dolazak u Zagreb

Upravni odbor Zagrebačke podružnice HKLD-a

 

Burano 4
Burano

Murano 1Murano

Torcello 3Torcello

 

No Comments

Post A Comment