Poziv na hodočašće Sv. Kuzmi i Damjanu u Vrhovac kraj Ozlja

skd

Dragi članovi i prijatelji HKLD-a,
od srca Vas pozivamo na hodočašće Sv. Kuzmi i Damjanu u Vrhovac kraj Ozlja, 22.06.2017.g. Na cjelodnevnom hodočašću obići ćemo brojne druge znamenitosti tog kraja, s naglaskom na duhovni sadržaj.

Program puta:

– 8,00: polazak, Zagreb (Gradsko poglavarstvo)

– 9,00: Pribić; grkokatolička crkva Blagovijesti s moćima sv. Leopolda Mandića; razgledavanje uz vodstvo župnika

– 9,45: Krašić, spomen soba bl. Alojzija Stepinca; razgledavanje uz vodstvo župnika

– 10,30: Vrhovac, župa Sv. Kuzme i Damjana; dolazak, prilika za ispovijed

– 11,00: Vrhovac, crkva Sv. Kuzme i Damjana; Sv. misa

– 12,30: ručak

– 14,30: gradski muzej Ozalj: razgledavanje uz stručno vodstvo

– 16,00: Svetice, pavlinski samostan; molitva za nerođene, odmor+ kava

– 17,00: polazak za Zagreb

– 18,00: povratak u Zagreb

 

Detalji puta:

– Polazak iz Zagreba u 08:00 sati. Vožnja autobusom autoputom Zagreb-Karlovac do izlaza Jastrebarsko. Nastavak vožnje prema Krašiću i Pribiću- rodnom mjestu kardinala Franje Kuharića.

– Odlazak u Strmac Pribićki. U Strmcu Pribićkom posjećujemo Barokni dvorac grkokatoličkih biskupa s neobizantskom crkvicom Blagovjesti, Navještenja Marijina, podignutom na otočiću usred ribnjaka pred dvorcem. Odnedavno se u ovoj crkvi čuvaju relikvije Sv. Leopolda Mandića.

– Polazak prema Krašiću, gdje obilazimo mjesnu crkvu Presvetog Trojstva te posjećujemo spomen sobu blaženog Alojzija Stepinca.

– Nastavak vožnje prema Vrhovcu gdje ćemo u 11:00 sati sudjelovati u misnom slavlju u mjesnoj crkvi, koja nosi ime Sv.Kuzme i Damjana, naših zaštitnika.

– Nakon misnog slavlja autobusom idemo do obližnjeg seoskog domaćinstva gdje nas čeka organizirani ručak.

– Prolazimo preko mosta na rijeci Kupi s kojeg se pruža pogled na glavnu razglednicu grada Ozlja, s jedne strane se na vapnenačkoj stijeni iznad Kupe uzdignuo zrinsko – frankopanski stari grad, simbol Ozlja i srce njegovog povijesnog razvitka, a na drugoj „Munjara“ jedna od prvih hidroelektrana u Hrvatskoj. 1908. godine počela je opskrbljivati energijom industrijske pogone, a sama zgrada HE građena je u neorenesansnom stilu i kulturni je spomenik. HE „Munjara“ je najstarija hidroelektrana u pogonu u Hrvatskoj.

– Nakon ručka krećemo put Ozlja. Slijedi razgledavanje Zavičajnog muzeja uz stručno vodstvo. U sklopu muzejskog postava nalazi se i mala trajna izložba o Slavi Raškaj, poznatoj ozaljskoj akvarelistici, kao i prikaz rada i stvaralaštva ozaljskog književnog kruga.

– Slijedi vožnja u Svetice i obilazak Pavlinskog samostana sa župnom crkvom Rođenja Blažene Djevice Marije,gdje je djelovao najpoznatiji prior Ivan Belostenec, autor velikog latinsko-hrvatskog rječnika „Gazophylaciuma“ iz 1675.

– Tamo imamo kratki odmor s kavom, te molitvu za nerođene.

– U popodnevnim satima slijedi povratak u Zagreb.

 

Cijena: oko 150kn (ovisno o broju prijavljenih)
Prijave do 04.06.2017. (uplate do 15.06.2017.)
Prijave: gđa Slavica Grubešić, tel: 01 4817-537, mob:095/553-8685 , e-mail: tajnistvo@www.solutionx.info

Sekcija farmaceuta i medicinskih biokemičara HKLD-a i Podružnica Branimir Richter HKLD-a, Zagreb

No Comments

Post A Comment