Poruka predsjednika FEAMC-a za Uskrs 2024.

Prenosimo čestitku i poruku predsjednika FEAMC-a za Uskrs 2024.

Dragi kolege i dragi prijatelji,

Veliki tjedan počinje!

Svake godine opetovano proživljavamo ovo vrijeme iščekivanja Isusa koji ulazi u Jeruzalem, kao i bol njegovog raspeća te naposljetku radost Uskrsnuća.

Susrećemo mnoga lica iz narativa Evanđelja: Judu, koji izdaje i ne vjeruje u Gospodinovo oproštenje te odlazi da se objesi; Petra koji ga izdaje, ali se priklanja Božjoj milosti; dva zločinca raspeta uz Isusa, jednoga koji prkosi i nastavlja Ga vrijeđa, drugoga koji pak priznaje da je On onaj Pravedni te Ga moli za oproštenje. Ali Marijino lice prati nas dok slijedimo Isusa: njena tišina, njena bol koja slama srce, njene suze te njena nada, drže nas za ruke dok doživljavamo Uskrsnu trodnevnicu.

Zamišljam Mariju odjevenu ne kako se pojavljuje u našim procesijama Velikog petka, nego u pregači, kao jednu od onih koje su nosile naše majke ili bake: pregače posluživanja i dobrodošlice. Da, zamišljam ju kako nosi pregaču jer je to konkretan znak svakodnevnog služenja životu i svjesno prihvaćanje Božje volje (Ecce).

Ako smo i mi, kao liječnici i kršćani, autentični sluge života (kako nas naš voljeni papa Franjo potiče da budemo), hajdemo onda stajati uz Mariju uz podnožje križa (Stabat), bilo kojeg križa koji čovječanstvo danas proživljava (žrtve rata i progona, migranti koji umiru ili su u poteškoćama na kopnu ili moru, gladni ili ostavljeni, „odbačeni“ naših raskošnih društava); neka naša razočaranja i suze nađu utjehu u Mariji (ona nikad nama neće reći „ma nije to ništa“, nego uvijek „ja sam uz tebe“); pouzdajmo se u Mariju u iskušenjima i hrabrom svjedočenju, jer ne ostavlja nas same i uvijek nas zagovara pred svojim Sinom.

Dakle, dragi prijatelji, sretan Veliki tjedan, intenzivno proživljen da prelazeći kroz dugu noć križa s pouzdanjem dospijemo do zore Uskrsnuća i radujemo se s Marijom (Magnificat).

Sve najbolje svakome od vas (vidim vaša lica u svojim mislima, jedno po jedno), vašim obiteljima, društvima, vašim bolesnicima, a osobito želim svako dobro uz dodatan nalet osjećaja i molitvi, Ukrajinskom narodu i svima na svijetu koji traže i čekaju mir, mir i mir.

Sve vas imam u svom zagrljaju.

Vincenzo Defilippis, predsjednik FEAMC-a

Izvor: https://feamc.eu/presidents-message-for-holy-easter-2024/
Prijevod: Andrija Miculinić, dr. med. 

 

No Comments

Post A Comment