Podružnica HKLD-a Pakrac, Lipik, Daruvar u posjeti Strmcu i Cerniku

16

Dana 21. studenoga 2015. godine bila je svetkovina Gospe od zdravlja kojom se obilježava Blagdan prikazanja Marijina u Hramu, kad je Gospa odlučila staviti na raspolaganje cijelo svoje biće nebeskom Ocu. Postala je tako posuda duhovna i time nas je izliječila. Njezino tijelo doskora će biti mjestom utjelovljenja Božjeg Sina Isusa – po Duhu Svetomu će začeti i svijetu donijeti otkupljenje i ozdravljenje.

U prigodi ove svetkovine Podružnica HKLD-a Pakrac, Lipik, Daruvar sa svojim duhovnikom msgr. Matijom Jurakovićem organizirala je duhovni izlet u Specijalu bolnicu „Sv. Rafael” u Strmcu i u Franjevački samostan u Cerniku.

Izletu su se pridružili članovi HKUMSiT-a u Požeškoj biskupiji – Ogranak Pakrac.

Veliku pomoć u organizaciji pružio nam je lipički župnik vlč Jozo Zorić.

Pogledajte galeriju fotografija!

Fra Tomica Hruška nas je dočekao u Cerniku u baroknoj župnoj crkvi (1736.-1745.). koja se nalazi uz franjevački samostan (1728.-1784.). Upoznali smo se s bogatom prošlosti samostana od 16. st. i djelovanja bosanskih franjevaca pa do današnjeg vremena.

Potom smo razgledali Biblijsko-arheološku muzejsku izložbu. Ona je nastala zalaganjem dr. fra Tomislava Vuka, profesora na Fakultetu za biblijske znanosti i arheologiju u Jeruzalemu; on je prikupio izloške, priredio znanstvenu obradu, opisne tekstove i fotografsku dokumentaciju te postavio izložbu koja predstavlja pravo bogatstvo eksponata iz Svete Zemlje.

S velikim zanimanjem i neskrivenim iznenađenjem izloženim predmetima razgledali smo ovaj značajni postav.

Samostan posjeduje i vrijednu knjižnicu s oko 4000 svezaka, s dvije inkunabule, više rijetkih knjiga iz 16. st.

Zanimljivost su i suvremena likovna djela Ferdinanda Kulmera, koje je on sam poklonio samostanu svog rodnog mjesta, kao i djela uvaženog hrvatskog naivnog kipara Josipa Bićanića, koji je djelovao u Cerniku. U zbirku su uključena i 62 djela iz donacije muzealca A. Bauera.

Zadržali smo se u kratkom i ugodnom druženju uz kavicu s domaćinima na čelu s gvardijanom fra Josipom Vukoja i umirovljenim fra Dragom Radelićem kojeg smo poznavali od ranije jer je boravio u Toplicama Lipik.

Nakon toga put nas je vodio u Specijalnu bolnicu za psihijatriju i palijativnu skrb „Sveti Rafael”. U Strmcu nas je na samom ulazu u bolnički kompleks dočekao fra Giovani, član Milosrdne braće, bolnički farmaceut i bio nam je susretljiv domaćin.

U bolničkoj kapeli, lijepom samostojećem zdanju u okviru Bolnice bolnički kapelan vlč Robert Mackuljak nam je približio osnovno o redu Sv. Ivana od Boga i Milosrdnoj braći koji su podigli i drže ovu ustanovu od 2007. godine, o njenom osnivanju i djelovanju te nam podijelio Božji blagoslov. Nakon toga razgledali smo Bolnicu u kojoj vlada uzoran red i koja ima impozantni arhitektonski izgled lijepo uklopljen u prekrasni krajolik obronaka Psunja.

Izlet smo završili zajedničkim ručkom u Novoj Gradiški nakon čega smo se, ispunjeni zadovoljstvom i Božjim mirom, sretno vratili svojim domovima.

Dr. Oto Kraml

 

 

No Comments

Post A Comment