Počasni predsjednik FIAMC-a dr. José María Simón Castellví u posjetu Hrvatskoj

Od 17. do 20. svibnja 2024. u Hrvatskoj je boravio počasni doživotni predsjednik Svjetske federacije katoličkih liječničkih društava (FIAMC) dr. José María Simón Castellví sa suprugom i skupinom liječnika iz Barcelone

Tom prigodom dr. Simón Castellví susreo se s predsjednikom Hrvatskog katoličkog liječničkog društva (HKLD) prof. dr. Rokom Čivljakom i članovima HKLD-a iz Zagreba koji su sudjelovali na znanstveno-stručnom skupu „Kockanje – bačena kocka izazova pred teologiju i medicinu” održanom u petak, 17. svibnja 2024. u Splitu. Članovi HKLD-a s gostima iz Španjolske sudjelovali su na blagdan Duhova na misnom slavlju u Nacionalnom svetištu sv. Nikole Tavelića u Šibeniku gdje ih je primio gvardijan Franjevačkog samostana sv. Frane fra Josip Ivanović koji je gostima ispričao povijest samostana, životopis prvog hrvatskog svetca fra Nikole Tavelića te ih upoznao s brojnim znamenitostima grada Šibenika, od kojih je za Franjevački samostan osobito važna Ljetna orguljaška škola. Ovu školu vodi još jedan Šibenčanin, prof. Pavao Mašić, inače orguljaš Crkve sv. Marka u Zagrebu, koji osobito rado muzicira na povijesnim orguljama Petra Nakića (iz 1762. godine) koje se nalaze upravo u Crkvi sv. Frane.

Na kraju svoga kratkoga boravka u Šibeniku HKLD-ovci i njihovi gosti uputili su se prema katedrali sv. Jakova, biseru hrvatske srednjovjekovne arhitekture koja je 2000. godine uvrštena u UNESCO-ov popis svjetskog kulturnog nasljeđa. U susjednom biskupskom dvoru primio ih je šibenski biskup mons. Tomislav Rogić, a susretu su prisustvovali i mons. Ante Ivas, šibenski biskup u miru, te dr. Željko Perković, predsjednik Podružnice HKLD-a u Šibeniku. Tom prigodom dr. Simón Castellví podijelio je domaćinima prve primjerke hrvatskog prijevoda svoje knjige „Zanimanje: liječiti, olakšati, ohrabriti“ u kojima autor iznosi svoja razmišljanja o etici u liječničkom pozivu. Biskup Rogić počasnom predsjedniku FIAMC-a uručio je prigodne poklone – knjigu o povijesti šibenske katedrale i biskupije te primjerak srebrnjaka s prikazom šibenske katedrale i zaštitnika Šibenske biskupije sv. Mihovila, koji je u obliku bagatina, drevnog šibenskog novca, izrađen u Zlatarni Simon Čivljak u Šibeniku.

Uz dogovor o daljnjim aktivnostima katoličkih liječnika na nacionalnoj i internacionalnoj razini, prof. Čivljak pozvao je dr. José María Simón Castellvíja u skori posjet Zagrebu kako bi upriličili službeno predstavljanje hrvatskog izdanja njegove knjige širem čitateljstvu. Gosti iz Španjolske potom su se brodom uputili prema Zlarinu, Trogiru i Splitu gdje će završiti svoj kratki boravak u Hrvatskoj, zahvalni kolegama iz HKLD-a na gostoprimstvu i zajedništvu.

Rok Čivljak

 

Pogledajte FOTOKRONOLOGIJU, Šibenik, 19. 5. 2024, autor. S. Katić:

 

 

 

 

 

No Comments

Post A Comment