Petnaeste duhovne vježbe HKLD-a “Mons. Marcel Krebel” podružnice Pula

sudionici susreta sa patrom Bilićem

Isus Krist – liječnik duše i tijela

Pulska podružnica HKLD-a i ove je godine, po petnaesti put, organizirala duhovne vježbe (d.v.) za svoje članove i članove riječke podružnice u Opatiji, Rezidenciji Družbe Isusove, od 24. do 26. listopada. Pridružili su nam se dragi gosti iz zagrebačke i splitske podružnice kao i naši prijatelji. Ukupno 26 sudionika. Voditelj je kao i dosada iz Družbe Isusove, pater Niko Bilić, doktor teologije, bibličar.

Dan je započinjao i završavao molitvom, slijedila su razmatranja Duhovnika, a potom vrijeme za razmišljanje koje je Pater upotpunio konkretnim pitanjima kao pomoć u osobnom radu. Imali smo priliku za osobni susret sa Duhovnikom. Za ispovjed su nam na raspolaganju bili i drugi patri Isusovci iz kuće, zajednički smo slavili Euharistiju. Objed je bio u tišini uz čitanje Knjige Mudrosti.

Pater nam je približio Isusa Krista liječnika tumačeći Evanđelja po Marku. Prvo razmatranje: terapija Emaus; drugo: molitva i zdravlje – evanđeoski gubavac; treće: usahla ruka pred okorjelim srcem – bolest i društvo; četvrto: paralizirani čovjek pred Kristom – humano ozdravljenje.

patr Niko Bilić

Pozorno smo slušali našeg Patra dok je tumačio odabranu Božju riječ izdvajajući znalačkom jasnoćom poruke upućene liječnicima. Isus Krist, naš uzor i put, svojim riječima i dijelima, provodi volju Očevu, liječi čovjeka. Liječi cijelog čovjeka, daje mu fizičko zdravlje, snagu za život i duševno, dar čistog srca.

Tako dodiruje gubavca, prenoseći Očevu snagu svojom rukom po kojoj ga ozdravlja, liječi fizički od gube i daruje mu duševno zdravlje, spoznaju smisla ljudskog postojanja. I gubavac, sada zdrav, nastavlja put hvaleći Boga… Suočili smo se s mnogobrojnim uzrocima „usahle ruke”, koji je onesposobljavaju za djelovanje: najprije grijeh, lijenost, granice koje nam se nameću u poslu, u društvu, bolest, ograničenja vezana za dob i dr. Upravo takve situacije većinom nas udaljavaju od Boga. A Isus prihvaća nemoć „ruke” i dopušta da se vrši volja Božja po kojoj jedino dobijamo snagu za život. Pa „paralizirani” čovjek, simbol ljudske nemoći suočio nas je sa ljudskim granicama…

U osobnim razmatranjima, nakon svakog tumačenja našeg Duhovnika, pokušali smo otkriti Očevu poruku za sebe.

pater  Niko Bilić i njegova gitara

Iz iskustva stečenog tijekom prethodnih d.v. vjerujem da ću tek u svakodnevici koja slijedi, u konkretnim situacijama preporznavati Božju poruku za sebe i nastojati dozvoliti Bogu da mijenja moje srce, moje misli po kojima djelujem i biti spremnija prihvatiti svoj život u cijelosti.

Zahvaljujem Bogu u ime svih sudionika za odluku da odvojimo vikend za sebe, da stanemo pred svoga Boga i iznesemo svoje poteškoće i molbe. Zahvaljujem na darovanom nam duhovniku , patru Biliću kojega je obdario tolikim darovima. Posebno na njegovoj gitari i glasu koji nas je ujedinio i doprinio doživljaju ljepote susreta s Božjom riječi.

Ljubica Hang-Raguž, u Puli, 30. lipnja 2014.

No Comments

Post A Comment