Papinska akademija za život izdala je dva važna dokumenta o cijepljenju, donosimo njihove prijevode

injection cijepljenje covid

Novija “Bilješka o pitanju cijepljenja u Italiji” Papinske akademije za život po prvi puta u hrvatskom prijevodu

Potaknuti raspravom među vjernicima o (ne)moralnosti upotrebe cjepiva koja su dobivena korištenjem staničnih linija koja potječu od tkiva pobačenih fetusa, u kojima se često poziva i na argumente koje je o tome pitanju iznijela Papinska akademija za život, odlučili smo objaviti cjelovite izjave toga tijela o toj temi.

Riječ je, ponajprije, o dokumentu „Razmatranje o moralnosti upotrebe cjepiva koja su dobivena korištenjem stanica pobačenih ljudskih embrija“ iz 2005. godine, čiji je prijevod ovih dana objavilo Hrvatsko katoličko liječničko društvo, a u kojem se, sa stanovišta katoličkog morala, problematizira postupak proizvodnje cjepiva u kojem se koriste stanične linije koje svoje podrijetlo vuku iz tkiva pobačenih fetusa, te se donosi sažeti pregled stavova katoličke moralne teologije prema problemu sudjelovanja u zlu drugoga (lat. cooperatio ad malum).

Drugi dokument kojega donosimo po prvi puta u hrvatskome prijevodu jest „Bilješka o pitanju cijepljenja u Italiji“ iz 2017. godine, koju je Papinska akademija za život izradila zajedno s Uredom za pastoral zdravstva Talijanske biskupske konferencije i Udrugom talijanskih katoličkih liječnika. U njemu se, među ostalim, najavljuje mogućnost revidiranja stavova Papinske akademije za život iz 2005., „u svjetlu medicinskog napretka i trenutnih uvjeta u kojima se pripremaju cjepiva“, te se zaključuje kako vjernici „sva klinički preporučena cjepiva mogu koristiti s čistom savjesti, i da korištenje takvih cjepiva ne znači neku vrstu suradnje s dobrovoljnim pobačajem“.

Napominjemo kako se ovi stavovi Papinske akademije za život odnose prije svega na cjepiva protiv ospica, rubeole i vodenih kozica, o kojima se raspravljalo u vrijeme donošenja tih dokumenata, te ovim tekstom ne impliciramo da su neka od cjepiva protiv bolesti Covid-19,  čiji se dolazak najavljuje i u Hrvatsku, dobivena ovim ili onim tehnološkim postupkom te da su moralno (ne)prihvatljiva sa stajališta katoličkog morala. No, objavu ovih dokumenata smatramo važnim doprinosom i u raspravi o toj temi, u koju će se svakako uključiti i portal Bitno.net.

Bilješka o pitanju cijepljenja u Italiji (2017.)

Papinska akademija za život objavila je 31. srpnja 2017. dokument kojim je prokomentirala pitanje cijepljenja u Italiji, a u suradnji s Uredom za pastoral zdravstva („Ufficio per la Pastorale della Salute”) Talijanske biskupske konferencije i Udruge talijanskih katoličkih liječnika.

Pojašnjenja o medicinskoj i znanstvenoj naravi cijepljenja:

Izostanak cijepljenja u populaciji ukazuje na ozbiljan zdravstveni rizik od širenja zaraznih i često smrtonosnih bolesti koje su u prošlosti bile iskorijenjene, poput ospica, rubeole i vodenih kozica. Kako je zabilježio Talijanski nacionalni institut za zdravstvo, od 2013. prisutan je trend smanjenja cijepnog obuhvata s 90,4 % u 2013. godini na 85,3 % u 2015. godini, u suprotnosti sa smjernicama WHO-a kojima se preporučuje cijepni obuhvat od 95 % kako bi se eliminiralo širenje virusa.

U prošlosti su se cjepiva pripremala uz korištenje stanica pobačenih ljudskih fetusa, no stanične linije koje se danas koriste veoma su udaljene od dotičnih pobačaja. Cjepiva na koja se misli, ona najčešće korištena u Italiji, ona su protiv rubeole, vodenih kozica, dječje paralize i hepatitisa A. Treba napomenuti da danas više nije potrebno dobivati stanice iz novih dobrovoljnih pobačaja, i da su stanične linije na kojima su cjepiva temeljena dobivene isključivo iz dva fetusa pobačena šezdesetih godina prošloga stoljeća. S kliničke strane stvari, moramo ponoviti da je tretman cjepivima, unatoč veoma rijetkim nuspojavama (takvi slučajevi najčešće su blagi, i do njih dođe zbog imunološke reakcije na samo cjepivo), siguran i učinkovit. Ne postoji korelacija između primanja cjepiva i pojave autizma.

Promišljanja o etičkoj naravi cjepiva:

Godine 2005. Papinska akademija za život objavila je dokument pod naslovom: „Moralna promišljanja o cjepivima pripremljenima od stanica pobačenih ljudskih fetusa”, koji bi, u svjetlu medicinskog napretka i trenutnih uvjeta u kojima se pripremaju cjepiva, mogao uskoro biti revidiran i ažuriran.

Tome je tako naročito uzevši u obzir činjenicu da su stanične linije koje se trenutno koriste veoma udaljene od vezanih pobačaja, i da više ne impliciraju onu svezu moralne suradnje koja je prijeko potrebna za etički negativnu procjenu njihova korištenja.

S druge strane, moralna obveza jamčenja cijepnog obuhvata nužnog za sigurnost drugih nije ništa manje hitna, naročito zbog sigurnosti ranjivijih skupina, poput trudnica i osoba pogođenih imunodeficijencijom, koji se ne mogu cijepiti protiv tih bolesti.

Što se tiče pitanja cjepiva u čijoj su se pripremi koristile ili se možda koriste stanice dobrovoljno pobačenih fetusa, moramo precizirati da „pogrješno” u moralnome smislu leži u djelima, a ne u cjepivima ili u samome materijalu.

Tehničke karakteristike proizvodnje cjepiva najčešće korištenih u djetinjstvu vode nas do toga da isključujemo da postoji moralno relevantna povezanost između onih koji danas koriste ta cjepiva i prakse dobrovoljnih pobačaja. Dakle, vjerujemo da se sva klinički preporučena cjepiva mogu koristiti s čistom savjesti, i da korištenje takvih cjepiva ne znači neku vrstu suradnje s dobrovoljnim pobačajem. 
Moramo se obvezati na osiguravanje da nijedno cjepivo u svojoj pripremi ne bude povezano s bilo kojim materijalom proizašlim iz pobačaja, ali ponovno se naglašava moralna odgovornost cijepljenja kako bi se izbjegli ozbiljni zdravstveni rizici za djecu i opću populaciju.

Rim, 31. srpnja 2017.

Papinska akademija za život – Nacionalni ured za pastoral zdravstva (CEI) – Udruga talijanskih katoličkih liječnika

Prijevod: Ana Naletilić
Članak prenešen s Bitno.net, uz dopuštenje

 

 

 

 

 

No Comments

Post A Comment