Papin govor sudionicima konferencije o autizmu

pope3

Draga braćo i sestre,

Hvala vam na dobrodošlici! Sretan sam što vas mogu pozdraviti na kraju XXIX. Međunarodne konferencije u organizaciji Papinskog vijeća za pastoral zdravstvenih djelatnika, kojem izričem svaku pohvalu zbog ovako važne inicijative posvećene složenom pitanju poremećaja autističnog spektra. Toplo pozdravljam sve vas koji ste došli sudjelovati na ovom susretu, koji je bio usredotočen na molitvu i svjedočanstva, zajedno s ljudima koji su pogođeni poremećajima autističnog spektra, njihovim obiteljima i specijaliziranim udrugima.

Ova stanja predstavljaju krhkost koja utječe na brojnu djecu, a time i njihove obitelji. Oni predstavljaju područje koje poziva na izravnu odgovornost vlada i ustanova, ne zaboravljajući, naravno, ni odgovornost kršćanskih zajednica. Svi se moramo zauzeti kako bismo promicali prihvaćanje, susret i solidarnost, i to u konkretnoj potpori i obnovljenom poticanju nade. Na taj način možemo doprinijeti prekidanju osamljenosti i, u mnogim slučajevima, stigme koju nose osobe s poremećajem autističnog spektra, a često i njihove obitelji.

pope1

To ne smije biti anonimna ili neosobna pratnja, nego slušanje duboke potrebe koja proizlazi iz dubine patologije koja se, prečesto, bori da bude pravilno dijagnosticirana i prihvaćena bez stida i povlačenja u samoću, posebno za obitelji. To je križ. Pomoć za oboljele s poremećajem autističnog spektra bit će od velike koristi ukoliko se stvori mreža podrške i usluga koja će biti sveobuhvatna i pristupačna. To bi trebalo uključivati, osim roditelja, djedove i bake, prijatelje, terapeute, nastavnike i pastoralne radnike. Te osobe mogu pomoći obiteljima prevladati emocije koje se ponekad mogu pojaviti, poput nedoraslosti, beskorisnosti i frustriranosti.

Upravo zbog toga, zahvaljujem obiteljima, župnim zajednicama i različitim udrugama koje su ovdje danas nazočne i od kojih smo čuli ta dirljiva i značajna svjedočanstva, za posao koji obavljaju svaki dan. Upućujem svima moju osobnu zahvalnost i zahvalnost cijele Crkve. Osim toga, želim ohrabriti trud znanstvenika i istraživača, da se što prije pronađu terapije i pomoćna sredstva za liječenje, a ponajviše za sprječavanje pojave tih poremećaja. Kroz čitavo to vrijeme trebamo obraćati pozornost na prava pacijenata, njihove potrebe i njihov potencijal, uvijek štiteći dostojanstvo svake osobe.

Draga braćo i sestre, sve vas povjeravam zaštiti Djevice Marije, i zahvaljujem vam na molitvama. Sada se, svi zajedno, pomolimo Blaženoj Djevici Mariji za sve zdravstvene djelatnike, za bolesnike, a zatim ćemo primiti blagoslov. Zdravo Marijo…

Izvornik: news.va/fotografije AP
Preveo: Ivan Ćelić, dr.med.

pope2

No Comments

Post A Comment