FOTO: VATICAN MEDIA // PAPA FRANJO S DJELATNICIMA VATIKANSKE LJEKARNE U PRIGODI 150. OBLJETNICE NJEZINA OSNUTKA

Papa Franjo: Ljekarnici, vaše služenje ranjivima Božje je milovanje

Papa Franjo primio je u audijenciju u ponedjeljak 18. rujna djelatnike Vatikanske ljekarne koja slavi 150 godina postojanja, prenosi Vatican News

Ljekarnici, laici i redovnici, pozvani na „dodatno milosrđe“, koji svoj rad vide kao poslanje blizine i ohrabrenja za bolesnike, spremni na žrtvu, osobito u vrijeme pandemije, koji slušajući najranjivije postaju strpljivi djelitelji milosrđa i Božje nježnosti, preko „apostolata ušiju“. Tako je papa Franjo opisao služenje bolesnicima djelatnika Vatikanske ljekarne s kojima se susreo u Vatikanu povodom 150. obljetnice osnutka ljekarne koja je bila san pape Grgura XVI., koji je kasnije ostvario blaženi Pio IX. Riječ je o službi bolesnicima koja je služba Njemu, ranjenom Bogu na raspelu, prema kojemu je Papa pozvao ljekarnike da povremeno podignu pogled.

Ljekarna pozorna prema slabima, kroz „dodatno milosrđe“

Podsjetivši da je zadatak da osnuje ljekarnu u Vatikanu Pio IX. povjerio Bolničkom redu Milosrdne braće sv. Ivana od Boga, poznatom kao Fatebenefratelli, papa Franjo se prisjetio kako je tijekom Drugog vatikanskog koncila, prije zasjedanja, ljekarna bila prepuna biskupā svih nacionalnosti koji su kupovali lijekove, a dva redovnika bolničara nalazila su se u stanicama hitne pomoći zajedno s liječnikom i dva nosača nosila, za svaku drugu potrebu.

„Danas se Vatikanska ljekarna ne razlikuje od ostalih samo zato što se posvećuje izravnoj službi Petrova nasljednika i Rimske kurije, nego i zato što je pozvana na ‘dodatno milosrđe’, vršeći službu koja je, osim prodaje lijekova, dužna istaknuti se i pažnjom prema najslabijim osobama te brigom o onima koji su bolesni“, istaknuo je.

Spremnost na žrtvu tijekom pandemije

Riječ je o pozornosti koju oni ne posvećuju samo vatikanskim zaposlenicima i stanovnicima grada Vatikana, nego i onima koji trebaju posebne lijekove, koje je često teško naći drugdje. Zbog toga je Papa zahvalio redovnicima Bolničkoga reda sv. Ivana od Boga, suradnicima laicima, ljekarnicima i zaposlenicima, onima koji rade u skladištima i svim suradnicima.

„Hvala vam na vašoj profesionalnosti i požrtvovnosti, ali i na duhu prihvata i raspoloživosti kojim obavljate svoju zadaću koja katkada zahtijeva napor i – kao što se dogodilo posebno u vrijeme pandemije – spremnost na žrtvu“, dodao je.

„Apostolat ušiju“, poslanje svih ljekarnika

Istaknuo je potom težak posao svih ljekarnika, pred koje dolazi mnogo ljudi, osobito starije osobe kojima je često, u današnjem bjesomučnom tempu, osim lijeka, pažnje, osmijeha, potrebno uho koje će ih poslušati, riječ utjehe.

„Nemojte to zaboraviti: apostolat ušiju. Slušati, slušati… katkada se čini dosadnim, ali za osobu koja govori to je Božja nježnost preko vas. Ljekarnici su ta bliska i ispružena ruka koja ne pruža samo lijekove, nego prenosi hrabrost i blizinu. Hvala vama i svim farmaceutima na tomu! Vaš posao nije zanimanje, on je poslanje“, rekao je Papa.

Više na Ika.hkm 

Jasna Ćurić, mag. pharm.

 

No Comments

Post A Comment