Pakrac: Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu

Na svečanom otvorenju izložbe slika sakralnog karaktera u Muzeju grada Pakraca nazočili su članovi HKLD-a  Podružnice Pakrac-Lipik-Daruvar sa svojim duhovnikom

Izložba pod nazivom Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu” autorice Iris Mihatov Miočić otvorena je u utorak, 18. travnja u 19 sati.

Prije 15 godina započet je izložbeni projekt „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“, svake godine s umjetninama drugog autora. Prošle godine čast da na svoj način prikaže poznate hrvatske svece i blaženike imala je zadarska akademska slikarica Iris Mihatov Miočić. Izložba u Muzeju grada Pakraca postavljena je u suradnji sa Župom UBDM Pakrac i Nacionalnim svetištem sv. Josipa u Karlovcu te njegovim rektorom Antunom Senteom.

Ova izložba nije samo prilika za uživanje u jedinstvenom umjetničkom opusu Iris Mihatov Miočić i njenom likovnom prikazu svetaca i blaženika, već je i prigoda za otkrivanje bogate sakralne baštine Hrvatske“ istaknula je na samom početku svečanog otvorenja izložbe Jelena Hihlik, ravnateljica Muzeja grada Pakraca.

Ugledni povjesničar umjetnosti prof. Stanko Špoljarić iznio je likovnu analizu izloženih slika autorice akademske slikarice Iris Mihatov Miočić,  realističnih prikaza portreta svetaca i blaženika ujednačene visoke likovne kvalitete, ističući zajednički motiv svim izloženim radovima svjetlo koje obasjava prikazane likove i time pridonosi ukupnom doživljaju i mističnosti. Rekao je kako je po svemu umjetnica uspjela snažno ući u bit svakog lika. Talent, umjetničko obrazovanje, zanos u prožimanju s vjerom potka su dojmljivom slikarskom ciklusu predstavljenom na ovoj izložbi.  

Čula se i zanimljivost: „ Uobičajeno je da vjernici hodočaste, a ovim događajem imamo izložbu koja hodočasti Hrvatskom.“

Naš duhovnik animirao je za ovaj događaj članove Podružnice pa smo, uz uživanje u slikama i atmosferi duhovnosti i spoznaji o našim svecima, iskoristili priliku i za zajedničko druženje.

„Ove su slike lijepe, realne, ali su i duhovne i slobodno mogu krasiti svaku crkvu. Autorica je slikala sa jednom velikom duhovnošću, a gledajući te slike možemo promišljati u svom srcu, u svom životu, koliko je važna dimenzija i koliko je važno poznavati hrvatske svece i blaženike“, rekao je pakrački župnik Jozo Zorić. Naglasio je kako je likovnost u sakralnim objektima i prilikama bila u prošlosti svojevrsna škola puka o vjeri, jer je bilo dosta nepismenih, a slikarstvo je univerzalno razumljivo.

Iris Mihatov Miočić se u obraćanju prisutnima osvrnula na svoj rad i svjedočenju vjere. U 33. godini života doživjela je obraćenje i od tada se u svom radu bavi isključivo sakralnim slikarstvom. Autorica je govorila o svom višemjesečnom radu na portretima i na usputnom duhovnom rastu. Istaknula je kako je prije samog slikanja, čitajući i upoznavajući životopise svetaca i blaženika, dobila viziju njihovog lika u ovom opusu. 

Gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević pozdravila je sve prisutne, posebno autoricu slika i zaslužne za organizaciju izložbe, istaknula svoje zadovoljstvo izložbom i činjenicom da je i Pakrac na popisu mjesta u kojima izložba gostuje te je naglasila koliko joj je drago vidjeti sliku sv. Josipa koji je zaštitnik Hrvatske ali i zaštitnik našeg grada.

Nakon izložbe nastavljeno je ugodno druženje uz domjenak.

Prim. Oto Kraml

No Comments

Post A Comment