PAKRAC: DAN SJEĆANJA NA DR. IVANA ŠRETERA

Povodom Nacionalnog dana mirotvorstva koji je Hrvatski sabor proglasio 2018. godine, gradovi Lipik i Pakrac organizirali su obilježavanje 32. obljetnice nestanka dr. Ivana Šretera, ravnatelja lipičke bolnice i tadašnjeg predsjednika regionalnog Kriznog štaba za zapadnu Slavoniju.

Dr. Šreter je bio mučenik za slobodu samostalne i neovisne Republike Hrvatske, osoba koja je promicala mir, zajedništvo, suživot i toleranciju, ali druga strana nije imala sluha za njegove riječi. Još uvijek ne znamo gdje su njegovi zemni ostaci nestali nakon otmice, zlostavljanja i mučenja.

Dr. Šreter sudjelovao je i na osnivanju Hrvatskoga katoličkoga liječničkog društva 16. veljače 1991. Godine u Zagrebu postavši članom HKLD-a. Od malih nogu ministrirao je u svojoj župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Pakracu te je bio jedan od inicijatora pokretanja župnog lista “Zov Kalvarije”.

Uz vjeru da njegova ideja živi i danas, dr. Šretera ne možemo i nećemo zaboraviti. Dok je narod Pakraca 30. svibnja 1991. uzvikivao: „Ovo je Hrvatska, ovo je Hrvatska!“ dr. Šreter je uzvratio: „Bila, jest i ostaje!“.

I. Ć.

 

No Comments

Post A Comment