Otvorena XIII. Božićna izložba HKLD-a

Božićna izložba 2020 otvorenje 2

U prostoru HKLD-a (Praška 6/II u Zagrebu) u srijedu, 16. prosinca 2020. u 19 sati, uz poštivanje važećih epidemioloških mjera, otvorena je XIII. tradicionalna Božićna izložba 2020., skupna online izložba hrvatskih slikara. Djela su namijenjena za obnovu navedenog prostora stradalog u potresu.

U programu otvaranja, uz adventske pjesme, predsjednica Podružnice HKLD-a “Branimir Richter” Zagreb prof. dr. sc. Danice Galešić Ljubanović, pozdravila je sve članove HKLD-a i umjetnike te im zahvalila. Pozdravnim govorom obratio se predsjednik HKLD-a doc. dr. sc. prim. Rok Čivljak. Riječi duhovnog asistenta Podružnice HKLD-a “Branimir Richter” Zagreb uputio je doc. dr. sc. fra. Draženko Tomić. Izložbu je proglasila otvorenom sestra Slavica Janković, predsjednica Hrvatskog katoličkog društva medicinskih sestara i tehničara.

Božićna izložba 2020 otvorenje 1

Božićna izložba 2020 otvorenje 5

01 Božićna izložba 2020 otvorenje 3

Božićna izložba 2020 otvorenje 4

Organizator izložbe je Podružnica HKLD-a “Branimir Richter” Zagreb: Danica Galešić Ljubanović; doc.dr.sc.fra. Draženko Tomić; doc.dr.sc.prim. Rok Čivljak; prim.dr. Ivan Barišić; Andrea Koščec, mag.pharm.; mr.sc. Stjepan Katić. Izložba ostaje otvorena do 30. siječnja 2021. Može se pogledati na web stranicama hkld.hr i akademija-art.hr, odnosno svaki radni dan od 10 do 12 h i od 17 – 19 h uz prethodnu najavu na mobitel 095 553 86 85 (tajnica gospođa Slavica).

Pismo zahvale umjetnicima
Poštovane i drage umjetnice!
Poštovani i dragi umjetnici!
Srdačno Vas pozdravljamo!
Vašim trudom i ljubavlju nastala su na Likovnoj koloniji u Dubrancu 19. rujna 2020. umjetnička djela koja ćemo izložiti na Božićnoj izložbi u Domu HKLD-a. Izložba će biti otvorena 16. prosinca 2020. u 19 h. Nažalost, zbog važećih protuepidemijskih mjera, nije moguće da se svi zajedno okupimo na otvaranju izložbe kao svih godina do sada. Izložba će biti otvorena u prisustvu samo 10-ak članova Upravnog odbora HKLD-a. Nakon toga, izložba će se moći razgledati pojedinačno ili u manjim grupama (2 do 6 osoba) od 20. prosinca 2020. do 30. siječnja 2021., svakog radnog dana od 10 do 12 h i od 17 do 19 h uz prethodnu najavu kod gđe. Slavice Grubišić, mobitel 095 553 86 85. Uz to, zahvaljujući gospodinu Stjepanu Katiću, organizatoru naših likovnih kolonija i božićnih izložba, napravljen je katalog izložbe koji Vam šaljemo u prilogu. Pored toga, izložba će biti prikazana na web stranici HKLD-a i web stranici Akademije Art.
Sluga Božji kardinal Franjo Kuharić je govorio da je cilj umjetnosti unositi u svijet ljepotu. Umjetnost je posebno bila na srcu svetom papi Ivanu Pavlu II. koji je napisao „Pismo umjetnicima“ koje Vam, u znak zahvalnosti, šaljemo kao skromni božićni dar. Papa Benedikt XVI. je u svojoj knjizi „Duh liturgije“ napisao: „Danas ne doživljavamo samo krizu sakralne umjetnosti, već krizu umjetnosti uopće u do sada nepoznatom i neviđenom razmjeru. (…) Umjetnost se ne može producirati. (…) Ona je uvijek dar. Nemoguće je također naručiti inspiraciju, nju se može samo primiti – kao dar.“ (Verbum, 2015. str. 128 – 132)
Neka Vam novorođeni Spasitelj udjeli obilje svojih darova kojima ćete moći otkrivati i unositi ljepotu u naš Svijet.
Vama i svima Vašima, osobno i u ime HKLD-a, želimo sretan Božić i blagoslovljenu 2021. godinu!

doc. dr. sc. prim. Rok Čivljak, predsjednik HKLD-a
prof. dr. sc. Danica Galešić Ljubanović, predsjednica Podružnice HKLD-a “Branimir Richter” Zagreb
Zagreb, 6. prosinca 2020.

Pogledajte galeriju izloženih umjetničkih djela, uz kraće životopise likovnih umjetnika te rezervirajte svoju sliku kod gospođe Slavice i dajte doprinos obnovi Doma HKLD-a stradalog u potresu!

03 Darko Polančec

Darko Polančec, rođen je u Zagrebu, završio Školu primijenjene umjetnosti i tehnički (Arhitektonski fakultet) u Zagrebu. Po profesiji je grafički dizajner, scenograf na crtanom filmu, ilustrator i slikar. Trenutačno ima status slobodne profesije. Živi i kreativno djeluje u Zagrebu, naselju Malešnica.

01 Mate Turić Mata CROata

Mate Turić (Mata CROata) rođen u Zagrebu, na Širokom Brijegu završio Akademiju likovnih umjetnosti, smjer kiparstvo. Najpoznatiji hrvatski kipar mlađe generacije. Poznat i izvan Hrvatske po svojim kamenim skulpturama s više od 40 samostalnih izložbi i izlaganjem na Pariškom salonu 2020. godine. Živi i radi u Vrbovcu.

06 Robert Hinkelman 1

Robert Hinkelman, rođen u Siraču kod Daruvara, živi u Zagrebu. Po struci dipl. ing. arhitekture, a u slikarstvu i kiparstvu je više od 40 godina. Izlagao na više samostanih kiparskih i slikarskih izložbi, redovito sudjeluje na humanitarnim aukcijama s različitim motivima i likovnim humanitarnim kolonijama. Dugogodišnji je i glazbenik.

02 Božena Havlik

Dr. Božena Havlik, rođena u Zagrebu, rano pokazuje interes za likovno izražavanje, a njen crtež bio je na svjetskoj izložbi u Brusselexu. Završila Klasičnu gimnaziju i Medicinski fakultet u Zagrebu te specijalizirala opću praksu. Posljednjih 25 godina intenzivno slika. Pohađala tečaj slikanja kod prof. Nele Gruden u Likovnom centru na Rokovom perivoju. Sudjelovala na brojnim humanitarnim izložbama i likovnim kolonijama. Članica likovnih udruga Maraton i HLD te Hrvatskoga katoličkog liječničkog društva.

10 Ana Cerovski

Ana Cerovski slikanjem se počela baviti u Pučkom otvorenom učilištu Zagreb u klasi profesora Lepeja. Članica je Hrvatskog likovnog društva Zagreb, Udruge likovnih umjetnika “Fortuna art” Zagreb, SULS-a Varaždin, likovne radionice “Lipa” Gornja Stubica te likovne grupe UOLL Varaždin. Izlagala samostalno i grupno te sudjelovala u radu mnogih likovnih kolonija u zemlji i inozemstvu, posebno onih humanitarnog značaja. Živi i radi u Zagrebu.

08 Sanja Čižić

Sanja Čižić rođena u Zagrebu, završila Školu primijenjene umjetnosti i dizajna te Grafički obrazovni centar. Radila u tiskari ”Naša djeca” petnaest godina. Bavi se dizajnom, uređuje crkveni prostor, ilustrira knjige za djecu. Majka četvero predivne djece. Živi u Zagrebu.

04 Ivana Tkalec

Ivana Tkalec, rođena u Varaždinu, završila Ekonomsku i Trgovačku školu u Čakovcu. Od 2012. godine izrađuje čipku na batiće u Udruzi majstorica lepoglavske čipke u Varaždinu. Godine 2020. postaje član Likovne udruge Kula Kneginec te izrađuje slike kombiniranom tehnikom akrila na platnu i čipke na batiće. Živi i radi u Varaždinu.

05 Snježana Novotny

Snježana Novotny, tajnica Likovne udruge Kula Kneginec, rođena je u Varaždinu, odrasla u Ivancu. Umjetničko izražavanje usmjerava prema apstrakciji i ljepoti vlastitog doživljaja i tumačenja gledatelja. Nakon Poslovne ekonomije u Čakovcu, Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, formalno obrazovanje završava na Ekonomskom fakultetu u Osijeku i Pravnom fakultetu u Osijeku. Pohađa Artelje sekciju Likovnog udruženja u Čakovcu kod akademskog umjetnika Veljka Posavca. Sve neizrečeno sakriva u boje. Živi u Gornjem Knegincu pored Varaždina.

07 Anđelko Brkić

Anđelko Brkić, rano djetinjstvo proveo u selu Glogovac, a od 1969. godine živi u Koprivnici, gdje se školuje, radi i zasniva obitelj. Član je Likovno-kreativnog centra Koprivnica, slikarske sekcije Podravka 72 i HDLU Zagreb. Izlagao je na brojnim skupnim i nekoliko samostalnih izložbi.

09 Mirjana Modrušan 1

Mirjana Modrušan, rođena u Varaždinu, u Zagrebu živjela i radila. Slika uljem i akrilom na platnu, a samostalno je izlagala na više izložbi. Članica likovne udruge Lika, organizirala više likovnih kolonija i sudjelovala na brojnim likovnim kolonijama u Hrvatskoj i Sloveniji. Slike su joj odraz vedrog duha i karaktera, a voli reći da je cijeli njezin život veliko šareno platno.

11 Marijana Šatrak

Marijana Šatrak, predsjednica Križevačkog likovnog kruga, rođena u Koprivnici, a iz mjesta je Sveti Petar Čvrstec. Srednju tekstilnu školu pohađala u Križevcima, zatim nastavila školovanje u Zagrebu na Fakultetu tekstila, kože i dizajna. Upisuje tečaj slikanja kod istaknutog Križevčanina, likovnog pedagoga i akademskog slikara Zorana Homena. Živi u Križevcima.

12 Nevenka Vlašić

Nevenka Vlašić, rođena u Ivancu, osnovnu i srednju ekonomsku školu završila u Zagrebu. Slika od 1990. godine. Slikarstvo i kiparstvo usavršavala na Rokovom Perivoju, AGORI i Pučkom otvorenom učilištu uz akademske slikare. Znatiželja je vodila da isproba različite likovne tehnike: ulje, akvarel na svili i akrilik. Ostvarila 20 samostalnih i više skupnih izložbi. Sudjelovala na mnogim likovnim kolonijama humanitarnog karaktera.

13 Brigita Leskovar

Brigita Leskovar, predsjednica LU Kula Kneginec, rođena u Varaždinu, gimnaziju pohađala u Varaždinu te nastavila školovanje na Poljoprivrednom institutu u Križevcima. Sudjeluje na likovnim kolonijama humanitarnog karaktera te u organizaciji izložbi, književnih večeri i promociji knjiga. Pohađala slikarstvo kod mentora Josipa Tkalčeca i Artelje sekcije Likovnog udruženja Čakovec.

14 Kristinka Klarić

Kristinka Klarić, samouka slikarica, slikanjem se bavi iz hobija. Ljubav prema slikanju prisutna je od ranog djetinjstva. Iskušala se u više slikarskih tehnika. Ilustratorica dviju knjiga pisanih na kajkavskom narječju, članica slikarske sekcije “Podravka 72 “i “Vendi “Đelekovec, udruge za promicanje kulturne baštine. Imala više zajedničkih međunarodnih izložbi i nekoliko samostalnih. Živi i radi u Velikom Bukovcu kod Ludbrega.

15 Višnja Peter

Višnja Peter, rođena u Zagrebu, slikanje učila pod vodstvom prof. Dubravka Lepeja. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika  Zagreb. Imala sedam samostalnih izložbi i preko stotinu skupnih. Njeni brojni radovi nalaze se u zemlji i inozemstvu.

16 Renata Katić

Renata Katić, rođena je u Bjelovaru, a Donji Mosti su njezino mjesto u kojem je provela djetinjstvo. Živi na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu, u mjestu Poljančani. Još zarana svakodnevno je stvarala mala umjetnička djela. Redovito sudjeluje u aktivnostima Križevačkog likovnog kruga čija je članica. Mlada je umjetnica kojoj tek predstoji plodna slikarska budućnost.

17 Spomeka Brodar

Spomenka Brodar, rođena u Varaždinu, članica likovne udruge Kula Kneginec. Duboko u duši oduvijek je znala za svoju želju i volju za slikarstvom te je prije nekoliko godina i praktično krenula tim putem. Neovisnost i sloboda izražavanja vuče je na modernu, odnosno apstraktnu umjetnost. Živi i radi u Njemačkoj.

18 Dubravka Pegan

Dubravka Pegan završila je kemiju na PMF-u u Zagrebu. Dvadeset godina aktivno slika različitim slikarskim tehnikama, nakon završenih tečajeva obrade i oblikovanja keramike i nakita kod akademskog slikara B. Misirlića te slikarstva kod profesora A. Forenbachera. Živi u Zagrebu.

19 Karmela Šuvak

Karmela Šuvak, rođena u Virovitici. Završila srednju farmaceutsku školu u Zagrebu. Cijeli radni vijek radila na patologiji u KB Dubravi u Odjelu za nefropatologiju i elektronsku mikroskopiju. Od malena pokazuje sklonost kreativnim radovima u raznim tehnikama. Sada je u mirovini pa se može više tome posvetiti.

20 Stjepan Katić

Stjepan Katić, rođen u Čapljini, imao više od 40 samostalnih izložbi. Član Hrvatskoga katoličkog liječničkog društva i Kluba Zapreščana. U Zagrebu živi od 1978. godine, a u Zaprešiću od 1984. godine. O njegovom slikarstvu izdana je monografija.

Djela su nastala na tradicionalnoj likovnoj koloniji HKLD-a u Vikomeričkim goricama
U organizaciji Hrvatskoga katoličkog liječničkog društva, Podružnice “Branimir Richter” Zagreb, u subotu 19. rujna 2020. godine održana je tradicionalna likovna kolonija HKLD-a u Vukomeričkim goricama u mjestu Dubranec (20 km jugozapadno od Zagreba). Kolonija je održana na otvorenom uz poštivanje svih preporučenih epidemioloških mjera. Cjelodnevni bogati program započeo je od 9 sati dolaskom dvadesetak umjetnika i članova HKLD-a u Dubranec osobnim prijevozom i doručkom. Likovna kolonija bila je popraćena odgovarajućim duhovnim sadržajem u mjesnoj crkvi (ispovijed, molitva krunice i Sveta misa) koji je vodio duhovnik Podružnice doc. dr. sc. fra. Draženko Tomić. Organizaciju je vodila prof. dr. sc. Danica Galešić Ljubanović, predsjednica Podružnice HKLD-a “Branimir Richter” Zagreb na čijem imanju je upriličen događaj. Programu je prisustvovao, uz članove, predsjednik HKLD-a prim. doc. dr. sc. Rok Čivljak i predsjednica Hrvatskog katoličkog društva medicinskih sestara i tehničara medicinska sestra Slavica Janković. Po završetku radnog dijela kolonije umjetnici su pojedinačno predstavili novonastale radove, svi skupa uživajući u gastrospecijalitetima voditeljice kuhinje gospođe Branke i raznovrsnim pićima primarijusa Ivana i to sve u predivnom ambijentu i prekrasnom danu. Sludjelovali likovni umjetnici za obnovu Doma HKLD: Nevenka Vlašić, Mata CROata, Darko Polančec, Brigita Leskovar, Snježana Novotny, Spomeka Brodar, Božena Havlik, Anđelko Brkić, Sanja Čižić, Ivana Tkalec, Mirjana Modrušan, Ana Cerovski, Marijana Šatrak, Robert Hinkelman, Kristinka Klarić, Višnja Peter, Renata Katić, Dubravka Pegan, Karmela Šuvak, Stjepan Katić. Nastala likovna djela izložena su na 13. božićnoj izložbi HKLD-a, od 16. prosinca 2020. do 30. siječnja 2021. godine u u Domu HKLD-a, Praška 6, Zagreb. Djela su namijenjena za obnovu navedenog prostora stradalog u potresu.

 

 

No Comments

Post A Comment