Otvorena tradicionalna Božićna izložba HKLD-a

HKLD Božićna izložba 18 12 2019 2

U izložbenom prostoru HKLD-a, Praška 6/II kat (Marićev prolaz) u Zagrebu, 18. prosinca uz prigodni program otvorena je tradicionalna Božićna izložba HKLD-a

Organizator izložbe je Hrvatsko katoličko liječničko društvo, Podružnica “Branimir Richter” Zagreb.

Na izložbi su izložena 42 umjetnička djela od 37 umjetnika. Većina radova nastala je na tradicionalnoj likovnoj koloniji HKLD-a, održanoj 14. rujna 2019. godine u Baškim Oštarijama.

Uz glazbeni program na otvaranju izložbe priređen je i tradicionalni božićni domjenak uz druženje i božićne čestitke.

U pozdravnom govoru sudjelovali su prof. dr. sc. Danica Galešić Ljubanović, predsjednica pordužnice “Branimir Richter” Zagreb, doc. dr. sc. prim. Rok Čivljak, predsjednik HKLD-a, mr. sc. Stjepan Katić, član UO zagrebačke podružnice te fra Draženko Tomić, duhovnik Podružnice koji je izložbu otvorio.

Prenosimo govor prof. dr. sc. Danice Galešić Ljubanović, predsjednice Podružnice “Branimir Richter” Zagreb
Poštovani umjetnici,
Cijenjeni članovi HKLD-a na čelu s predsjednikom doc. dr. sc. Rokom Čivljakom i duhovnim asistentima prof. dr. sc. don Ivanom Bodrožićem i doc. dr. sc. fra Draženkom Tomićem,
Cijenjeni članovi HKDMST na čelu s predsjednicom sr. Slavicom Janković i predsjednicom Zagrebačkog ogranka sr. Matildom Pešut,
Cijenjena pročelnice Odjela za sestrinstvo HKS-a doc. dr. sc. Marta Čivljak,
Dragi gosti i prijatelji,
Drago mi je da Vas mogu pozdraviti u ime Podružnice “Branimir Richter” Zagreb na ovoj našoj tradicionalnoj 11. Božićnoj izložbi na kojoj su izložena djela likovnih umjetnika iz cijele Hrvatske! Djela koja ćete vidjeti nastala su tijekom likovne kolonije održane 14. rujna ove godine na Baškim Oštarijama i u Karlobagu. Ta likovna kolonija i ova izložba su naš zajednički skromni prilog civilizaciji ljubavi. Naime, u članku 7 Statutu HKLD-a čitamo da je cilj HKLD-a “promicanje kršćanskih načela u zaštiti zdravlja naroda i čuvanju ljudskog života od začeća do prirodne smrti”. Za tako zahtjevnu i uzvišenu zadaću, pored specifičnog rada zdravstvenih djelatnika na njihovim radnim mjestima, nužno je graditi kulturu poštivanja ljudskog života koju je sv. Ivan Pavao II rado nazivao civilizacija ljubavi. On katolicima i svim ljudima dobre volje stavlja na srce da na tzv. “kulturu smrti” koja procjenjuje vrijednost čovjeka na temelju onog što ima – materijalizam, na temelju toga koliko je koristan – utilitarizam ili koliko služi kao sredstvo zabave i užitka – hedonizam odgovore izgradnjom civilizacije ljubavi. Glavna značajka civilizacije ljubav je da je čovjek vrijedan jer je čovjek i samim tim što je čovjek dostojan je našeg punog poštovanja i ljubavi. Štoviše, jer je Božji Sin postao čovjekom (otajstvo Božića) i otkupio nas svojom smrću na križu (otajstvo Svetog trodnevlja i Uskrsnuća), čovjek više nije samo čovjek već posinjeno dijete Božje čiji život počinje začećem i traje kroz svu vječnost. Briga za tog i takvog čovjeka je u središtu civilizacije ljubavi. Sve što pomaže čovjeku da više bude čovjek i što bolje dijete Božje je u službi civilizacije ljubavi. Dio toga je i ljudska potreba za istinom, ljepotom i dobrotom koje su odraz čovjekove potrebe za Bogom koji je vječna Istina, Ljepota i Dobrota.
Stoga HKLD, u svojim skromnim mogućnostima, čini sve što može da pomogne svojim članovima i svim ljudima dobre volje u izgradnji civilizacije ljubavi. Tako je naša Podružnica zajedno sa Sekcijom farmaceuta i medicinskih biokemičara u ovoj godini organizirala 10 mjesečnih predavanja i dva duhovna susreta, u Korizmi i Došašću. Sudjelovali smo na tradicionalnoj Tijelovskoj duhovnoj obnovi na Krasnom koju već godinama organizira Upravni odbor HKLD-a, a za što najveća zasluga pripada prof. dr. sc. Mariji Žagar. Posebno je dobro bila posjećena Korizmena duhovna obnova u Plaškom koju je organizirao donedavni župnik u Plaškom i naš duhovnik doc. dr. sc. fra Draženko Tomić, a vodio je prečasni dr. sc. Željko Blagus. U veljači smo s grkokatolicima na Gornjem gradu proslavili Dani života, a sa HKS-om i HKDMST smo već tradicionalno, po treći put, obilježili blagdan Gospe Lurdske i Svjetski dan bolesnika. U svibnju smo imali uspješni okrugli stol o prizivu savjesti i sudjelovali smo u procesiji Grada Zagreba Majci Božjoj od Kamenitih vrata. Četvrto tradicionalno hodočašće – izlet “Tako blizu, a tako daleko” bilo je ove godine u Karlovac. Hvala članovima Podružnice Karlovac na čelu s predsjednicom dr. Snježanom Šlat koji su nas tom prilikom ljubazno dočekali. Hvala im također što su bili s nama na tradicionalnom trećem obiteljskom hodočašću početkom rujna koje je i ove godine bilo u Hrvatsko nacionalno svetište sv. Josipa u Karlovcu. Po prvi puta ove godine u srpnju smo organizirali hodočašće zaštitnici trudnica, majka i rodilja sv. Ani u Plaški. Svjesni uloge obitelji za pojedinca i društvo, na tom hodočašću smo molili za naše trudnice, rodilje, majke, očeve, bake, djedove i demografsku obnovu našeg naroda. Dodajmo ovome naša redovita hodočašća u Kuzminec, Voćin i Vukovar te predstavljanje knjige o prvoj predsjednici HKLD-a prim. Margariti Peraici i proslavu blagdana sv. Luke u organizaciji Upravnog odbora HKLD-a i imate kratku sliku naših ovogodišnjih aktivnosti.

HKLD Božićna izložba 18 12 2019 3

Ova je godina za HKLD bila u pravom smislu riječi izborna godina. U siječnju smo izabrali Upravni odbor naše Podružnice, a prije 10 dana Upravni odbor HKLD-a te Nadzorni odbor i Sud časti. Dosadašnjoj predsjednici HKLD-a prof. dr. sc. Ani Planinc-Peraici i ostalim dužnosnicima Društva u proteklom mandatu zahvaljujemo na četverogodišnjem vođenju Društva, a novoizabranom predsjedniku HKLD-a doc. dr. sc. Roku Čivljaku i ostalim novoizabranim dužnosnicima Društva želimo uspješan rad. Izborna skupština je bila i u Sekciji farmaceuta i medicinskih biokemičara s kojom naša Podružnica ima vrlo lijepu suradnju. Zahvaljujemo dosadašnjoj predsjednici Sekcije mag. pharm. Mariji Benković na suradnji i uspješnom vođenju Sekcije, a novoizabranoj predsjednici Sekcije mag. pharm. Jasni Ćurić želimo uspješan rad i daljnju uspješnu suradnju. Kako i koliko uspješno radi Sekcija farmaceuta i medicinskih biokemičara moglo se je najbolje vidjeti na proslavi 10 godina Sekcije 23. studenog ove godine kada je Sekcija ugostila farmaceuta iz Europe. Proslava je počela Misom u Zagrebačkoj katedrali koju je predvodio duhovnik Sekcije fra Ivan Dominik Iličić u koncelebraciji s još tri svećenika i glazbenu pratnju Oratorijskog zbora crkve sv. Marka, a nastavila sa Svečanom skupštinom u prostorijama Društva na kojoj se jasno moglo vidjeti koliko je Sekcija zadnjih 10 godina učinila dobra. Stoga svim članovima Sekcije, a naročito onima koji nisu štedjeli svog vremena i truda da ona uspješno radi iskrena hvala i još jednom iskrene čestitke uz želju da tako nastave i dalje.
Posebno mi je drago da večeras među nama možemo pozdraviti Oratorijski zbor crkve sv. Marka koji su već više puta svojim prekrasnim pjevanjem uveličali naša slavlja. Hvala im što su i večeras s nama. Vjerujem da su im još uvijek u sjećanju slike s našeg zajedničkog prekrasnog hodočašća službenici Božjoj Animariji Marović u Veneciju u lipnju ove godine gdje su nam se pridružili i članovi HKS-a na čelu s rektorom prof. dr. sc. Željkom Tanjićem. Hvala bračnom paru Čivljak, našem Roku i Marti koji su ponijeli glavni organizacijski teret ovog hodočašća. Posebno hvala doc. dr. sc. Marti Čivljak na povezivanju HKLD-a i HKS-a.
Zbog kratkoće vremena nije moguće navesti sve aktivnosti koje smo imali ove godine niti nabrojati sve one koji su u njima sudjelovali. No, naša zahvalnost ide svim članovima HKLD-a i svima onima koji su na bilo koji način pomogli rad HKLD-a. Posebna hvala našim starim i bolesnim članovima koji svojom molitvom i žrtvom prate naš rad. Hvala dugogodišnjem duhovnom asistentu HKLD-a biskupu Valentinu Pozaiću što nam je 27 godina bio duhovni otac u punom smislu te riječi, a novom duhovnom asistentu HKLD-a prof. dr. sc. don. Ivanu Bodrožiću želimo dobrodošlicu uz zahvalnost što se je prihvatio te odgovorne i zahtjevne dužnosti. Hvala Vama fra Draženko na svoj brizi i molitvama! Hvala Podružnici Gospić na čelu s predsjednicom dr. Marijom Ilijevski Vrkljan koji nas svake godine ljubazno prime tijekom Tijelovske duhovne obnove na Krasnom, a ove godine su bili s nama i na likovnoj koloniji na Baškim Oštarijama. Hvala na suradnji Sekciji mladih i Sekciji doktora dentalne medicine! Hvala HKS-u na čelu s rektorom prof. Tanjićem! Hvala H
KDMST na čelu sa sr. Slavicom Janković i sr. Matildom Pešut! Hvala našim grkokatolicima sa Gornjeg grada na čelu s vlč. Danijelom Vranešićem! Hvala vama dragi umjetnici što već godinama surađujete s nama i pomažete da ljepota postane vidljivija i prisutnija u ovom svijetu!
Svima Vama i svima Vašima želim blagoslovljen Božić i sretnu Novu 2020. godinu.

Prigodne pjesme izveo je oratorijski zbor Crkve sv. Marka “Cantores sancti Marci”, a božićne pjesme na pianinu dr. sc. Darko Kristović.

Voditeljica programa bila je mag. pharm. Andrea Koščec.

Prenosimo govor fra Draženka Tomića, duhovnika Podružnice “Branimir Richter” Zagreb
Poštovani predsjednici Hrvatskog katoličkog liječničkog društva i podružnice, poštovani liječnici, farmaceuti, stomatolozi, medicinski tehničari i drugi članovi, podupiratelji i prijatelji, poštovani slikari i glazbenici! Radosno Vas pozdravljam na ovom božićnom domjenku i otvorenju izložbe umjetničkih radova s ovogodišnje slikarske kolonije na Baškim Oštarijama. Okupljeni smo kako bismo u radosti izmijenili Božićne i novogodišnje čestitke i kako bismo potaknuti porukama ljubavi jedni druge ohrabrili u plemenitim nastojanjima. Godina za nama je obilježena različitim raspoloženjima u profesionalnom i privatnom životu – na svemu zahvaljujemo Bogu s dubokim osjećajem poniznosti.

HKLD Božićna izložba 18 12 2019 9

Brojne inicijative, programi sekcija i Upravnog odbora na čelu s vrijednom Predsjednicom Ljubanović uspješno se ostvaruju – na čem iskrena hvala. Tom su zasigurno, poštovani aktivisti i volonteri u našoj udruzi, doprinijeli strpljivost i otvorenost vaših obitelji, supružnika i djece, pa i pacijenata. Poput Marijina djeteta koje vraća vid slijepima, sluh gluhima, govor nijemima, hod hromima, zdravlje bolesnima, i vi pristupate čovjeku u nevolji. Neka vas u novoj 2020. godini prate blagoslovne molitve onih kojima u životu pomažete.

Izlažu radove: Željko Zima, Nedeljko Tintor, Dubravka Smiljan, Ana Cerovski, Darko Polančec, Anđelko Brkić, Branka Kopeti, Branka Vrbanić, Dijana Mlinarić, Dobra Vein, Dragica Križan, Dražen Mileusnić, Ines Halaji-Zgombić, Ivana Pejnović Brajković, Jasna Mihalić, Jelena Srednoselec, Katarina Sinčić Rast, Ljubomir Radovančević, Marija Božić, Marija Milošević, Marija Pukec Žigić, Marijana Šatrak, Martina Barbarić, Mate Turić (Mata CROata), Milan Stunja, Mirjana Modrušan, Nada Martinjak, Nevenka Vlašić, Karolina Bartulović, Renata Katić, Robert Hinkelman, Sanja Kozlica, Snježana Babić, Zlata Benčec, Zorica Majnarić, Božena Hvalik, Stjepan Katić.

Izložba ostaje otvorena do 30. siječnja 2020. i može se pogledati u radno vrijeme tajništva.

HKLD Božićna izložba 18 12 2019 4

HKLD Božićna izložba 18 12 2019 5

HKLD Božićna izložba 18 12 2019 6

HKLD Božićna izložba 18 12 2019 7

HKLD Božićna izložba 18 12 2019 9

HKLD Božićna izložba 18 12 2019 8

HKLD Božićna izložba 18 12 2019 11

HKLD Božićna izložba 18 12 2019 12

HKLD Božićna izložba 18 12 2019 10

HKLD Božićna izložba 18 12 2019 13

HKLD Božićna izložba 18 12 2019 14

HKLD Božićna izložba 18 12 2019 16

HKLD Božićna izložba 18 12 2019 17

HKLD Božićna izložba 18 12 2019 18

HKLD Božićna izložba 18 12 2019 21

HKLD Božićna izložba 18 12 2019 24

HKLD Božićna izložba 18 12 2019 28

HKLD Božićna izložba 18 12 2019 29

HKLD Božićna izložba 18 12 2019 30

HKLD Božićna izložba 18 12 2019 31

HKLD Božićna izložba 18 12 2019 35

HKLD Božićna izložba 18 12 2019 39

HKLD Božićna izložba 18 12 2019 47

HKLD Božićna izložba 18 12 2019 75

HKLD Božićna izložba 18 12 2019 80

HKLD Božićna izložba 18 12 2019 85

HKLD Božićna izložba 18 12 2019 87

HKLD Božićna izložba 18 12 2019 88

HKLD Božićna izložba 18 12 2019 101

HKLD Božićna izložba 18 12 2019 102

HKLD Božićna izložba 18 12 2019 111

Pogledajte još 100 fotografija OVDJE!

No Comments

Post A Comment