Otvorena izložba ‘Medicina Sacra’ u Galeriji Sikirica

U Galeriji Sikirica u Sinju, 18 travnja otvorena gostujuća izložba Medicina Sacra – štovanje svetaca zaštitnika i duhovna dimenzija medicine

Otvorena izložba Medicina Sacra u Galeriji Sikirica 1

Sve prisutne pozdravili su Vitomir Perić, v.d. ravnatelj Kulturno umjetničkog središta i zamjenik gradonačelnice Zlatko Ugrin, a o izložbi je govorila prof. dr. sc. Danica Galešić-Ljubanović, predsjednica HKLD-a Podružnice “Branimir Richter” Zagreb.

Izložbu su otvorili voditeljica Galerije Sikirica, Dragana Modrić i predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Sinju, fra Mirko Marić, na čiju je intenciju Galerija ugostila ovu iznimno edukativnu izložbu.

Riječ je o informativnoj pokretnoj izložbi koja je osmišljena 2016. godine u suradnji Hrvatskog muzeja medicine i farmacije HAZU i Hrvatskog katoličkog liječničkog društva, podružnice Branimir Richter Zagreb.

Otvorena izložba Medicina Sacra u Galeriji Sikirica 2

Cilj izložbe jest ukazati na povezanost liječničke i farmaceutske prakse s kršćanskom tradicijom i duhovnošću kroz cijelu povijest zapadne civilizacije, od Isusa liječnika, svetoga Luke Evanđelista i svetih Kuzme i Damjana preko svetaca zaštitnika od bolesti do suvremenih hospicija i Caritasovih ljekarni.

Izložba osvjetljuje svetost poziva liječnika, ljekarnika i svih onih koji brižno skrbe za zdravlje bližnjih, jer oni ne liječe samo ljudska tijela, nego svojim zdravim duhom, predanim radom i ljudskom toplinom kod bolesnika osnažuju vjeru, nadu i ljubav. Stoga je ova izložba i povod da se sjetimo ne samo svetih liječnika iz prošlosti, nego i naših samozatajnih suvremenika koji nesebično skrbe o bolesnima i nemoćnima čineći svakodnevno tjelesna i duhovna djela milosrđa.

U ugodnoj atmosferi publika je uživala u izložbi koja prezentira povijesnu povezanost medicinske struke i kršćanske tradicije etičkom dimenzijom brige za ljudski život kao najveću vrijednost. U svijetu u kojem se sve više otuđujemo, izložba ističe potrebu za zajedništvom kršćanskih vrlina i plemenitosti znanstvenog, medicinskog poziva u trajnoj borbi za dobrobit čovjeka.

Otvaranje izložbe je vrhunskom izvedbom uveličao i Gradski mješoviti zbor.

Izložba je otvorena do 25. travnja.

Otvorena izložba Medicina Sacra u Galeriji Sikirica 3

ferata.hr

No Comments

Post A Comment