Otvorena izložba “KORONA MED ZAGORSKI BREGI” / FOTO, VIDEO!

Izložba izv. prof. dr. sc. Rajka Fureša, prim. dr. med., dugogodišnjeg člana HKLD-a iz Zaboka, naziva KORONA MED ZAGORSKI BREGI, u organizaciji HRVATSKOG KATOLIČKOG LIJEČNIČKOG DRUŠTVA i HRVATSKE UDRUGE MUŽI ZAGORSKOG SRCA svečano je otvorena, uz bogati program, u ponedjeljak, 27. ožujka 2023. od 19 sati u dvorani “Margarita Peraica”, HKLD-a, Praška 6/II (Marićev prolaz) u Zagrebu. Izložbu je proglasio otvorenom izv. prof. dr. sc. Rok Čivljak, dr. med., predsjednik Hrvatskog katoličkog liječničkog društva.

Uz brojne nazočne, na otvaranju je o izloženim slikama i slikarstvu prof. Fureša govorila dr. art. Mirjana Drempetić-Hanžić, prof. mentor.

Prof. dr. sc. Danica Galešić Ljubanović, predsjednica Podružnice HKLD-a “Branimir Richter” u Zagrebu, istakla je da prema sv. Ivanu Pavlu II, umjetnik je slika Boga Stvoritelja koji ima poseban poziv da bude u službi ljepote i na taj način služi općemu dobru i pomaže očuvanje i
obnovu kulture koja u Europi ima duboke kršćanske korijene. Stoga HKLD rado surađuje s umjetnicima. Istaknimo ovdje samo redovite likovne kolonije u organizaciji Društvu, 16. po redu biti će ove godine 16. rujna u Koprivnici. Tu je i naša biblioteka Signa Cordis u kojoj objavljujemo zbirke pjesama naših članova. Stoga mi je posebna čast i radost da u ime Podružnice HKLD-a „Branimir Richter“ u Zagrebu mogu pozdraviti našeg člana, liječnika, slikara i pjesnika prof. dr. Rajka Fureša.

Pogledajte KATALOG izložbe!

U glazbenom programu najprije je nastupio Zbor Župe Majke Božje od sedam žalosti iz Velikog Trgovišća otpjevavši 3 pjesme: BARJACI KREĆU KRALJEVI – glazbeno je razmatranje Muke Gospodnje, koje je uglazbio naš poznati bibličar Bonaventura Duda, NE BOJ SE – prema Izajiji, poglavlje 43., oslobađanje Izraela, Biblijski tekst uglazbio Miroslav Martinjak, a tekst prilagodila Vesna Abramović te MARIJO NA STAZI – Marijanska pjesma, omiljena u Župi, s ponosom i radošću često se pjeva, zaštitnici Župe Blaženoj Djevici Mariji od Sedam Žalosti. Pjesmu je napisao i skladao Angelik Hribar.

Srećko Blažičko i Dečki iz zipke otpjevali su pjesme Kaj pa delaš zalo dekle i Zraslo mi je jeno drevce.

„Življenju gledeti h uoči“, zbirka pjesama prof. Rajka Fureša, Zagorju je na čast, odanost i ljubav! Kroz strofe na izvornoj kajkavštini, naš Rajko dr. Fureš nam daruje svoje plemenite osjećaje, koje gaji za Kaj, pajdaštvo, Vjeru i svakog čovjeka. Pjesme pobuđuju sva osjetila, donose nam mirise samoniklog zagorskog cvijeća, šarenilo boja naših šuma i njiva, cvrkut ptica i pjev seoskih pjetlova. Na trenutak nas navodi na pomisao da u ruci držimo tu čašu krijeposnog zagorskog vinčeka, da su za stolom prijatelji, koji s nama veselo ispijaju, uz pjesmu. Osjeća se radost, istinsko življenje Zagorja, sve pod budnim okom naših Svetaca, koji nas čuvaju i jačaju, kako sa neba, tako i iz naših prekrasnih kapela, koje krase naše brege. Na otvaranju izložbe čuli smo tri pjesmeiz zbirke pjesama „Življenju gledeti h uoči“, interpretirala ih je Jasminka Jelačić Bedeniković. ZA ZAGORJE VSE!, Z JEZUŠEKOM VSIKUD!, SMEJATI SE.

Izložbu je proglasio otvoenom predsjednik Čivljak. Pogledajte video!

Na kraju se i autor izložbe prof. Rajko Fureš zahvalio svim prisutnim. Pogledajte video!

Kroz program je znalački vodio gospodin Nikola Capar. Slijedilo je druženje uz zagorski domjenak.

Pogledajte fotogaleriju!

 

 

 

No Comments

Post A Comment