Osvrt na predavanje – prim.dr.sc. J.Stepan Giljević; „Obitelj, medicina i liječnik“

U utorak, 8. studenog 2018. u prostorijama HKLD-a u organizaciji Sekcije mladih, prim.dr.sc. Jasminka Stepan Giljević, spec.ped., prof. v.š. održala je predavanje na temu „Obitelj, medicina i liječnik“

susret s.giljević

Prim. dr. sc. J. Stepan Giljević strukturirano nam je predočila područje ispreplitanja kurativnog i palijativnog liječenja naših bolesnika, a obzirom da sama radi na Odjelu za hematoonkologiju u Klinici za dječje bolesti, poseban naglasak predavanja stavljen je na djecu.

Dotaknute su sve faze ovog procesa, uključujući odnos liječnika prema djetetu kao bolesniku, pristup liječenju, uključujući sve oblike terapije, psihosocijalni suport i sve što djetetu treba. „Dijete koliko god je bolesno, voli biti dijete“. Također, važan je i pravilan pristup roditelju koji također paralelno prolazi kroz svoje faze i razne ekspresije istog.

Prim. J. Stepan Giljević je istaknula važnost multidisciplinarnog pristupa djetetu u bolnici što znatno olakša sami tijek liječenja. Podijelila je s nama i složene situacije u kojima je teško pronaći lako rješenje te pritom upozorila kako je važno definirati realnost situacije i osigurati prema tome svakom pacijentu ono što mu u datom periodu treba (uključujući bolesnike u terminalnim fazama).

Također, kao što se ne odobrava eutanazija, jednako moramo biti oprezni i sa distanazijom koja se polako provlači u obliku terapijskog nasilja. Pritom je ponovno istaknula potrebu multidisciplinarnog pristupa i uključivanja roditelja.

Važna je kvaliteta života djeteta tijekom dijagnostike i tijekom terapije te moramo pokušati držati se protokola prilikom provođenja istog. Ukoliko postoji nepodnošljivost određene terapije, nastojati reevaluirati terapiju…itd.

Za kraj smo razvili i malu raspravu/razgovor s prim. J.Stepan Giljević te doznali odgovore na naše nedoumice po pitanju pedijatrijske onkologije i strukture rada na Odjelu.

Do idućeg predavanja,

Mateja Šegović, dr.med., predsjednica Sekcije mladih

No Comments

Post A Comment