Osvrt na hodočašće Sv. Kuzmi i Damjanu u Vrhovcu kraj Ozlja

Slika1

Održano hodočašće Sv. Kuzmi i Damjanu u Vrhovcu kraj Ozlja u organizaciji Sekcije farmaceuta i medicinskih biokemičara HKLD-a i Podružnice Branimir Richter HKLD-a, Zagreb

Vraćeni svakodnevnim obavezama nosimo u mislima proživljene trenutke sa hodočašća sv.Kuzmi i Damjanu. U organizaciji Sekcije farmaceuta i medicinskih biokemičara HKLD-a i Podružnice Branimir Richter HKLD-a, Zagreb, u četvrtak, 22.lipnja u jutarnjim satima uputili smo se u smjeru Jastrebarskog. Popunjenim autobusom vladalo je dobro raspoloženje. Naše prvo odredište bilo je mjesto Strmec Pribički, nedaleko od Krašića, gdje nas je srdačno dočekao grkokatolički svećenik. Tamo je podignuta malena crkva, Svetište Majke Božje, u kojoj se odnedavno čuvaju relikvije sv. Leopolda Bogdana Mandić.

Slika2

Crkva je smještena na umjetno napravljenom otočiću usred ribnjaka, u neposrednoj blizini kompleksa baroknog dvorca, prizemnih gospodarskih zgrada i kurije. Cijeli kompleks ima povijesno umjetničku vrijednost. Uživali smo u prekrasnom ambijentu. Svećenik nam je ispričao o življenju vjere u tom kraju, razlikama u odnosu na rimokatoličke obrede, obnovi crkve, o poteškoćama i radostima koje tamo proživljava. Zahvalili smo na toplom dočeku i uputili se prema nedalekom Krašiću. Uz mjesnu crkvu Presvetog Trojstva gdje smo se pomolili i zahvalili dragom Bogu na hrabrom svjedoku vjere bl. Alojziju Stepincu, posjetili smo i spomen sobu našeg blaženika.

Slika3

Nastavili smo hodočašće sudjelovanjem na sv. Misi u mjesnoj crkvi u Vrhovcu u 11 sati. Crkva je posvećena sv. Kuzmi i Damjanu, zaštitnicima farmaceuta i liječnika, a misno slavlje je predvodio fra Draženko Tomić, duhovnik Zagrebačke podružnice. U propovjedi fra Draženko se osvrnuo na aktualna crkvena događanja, na živote svetaca koji su se u tom tjednu slavili i živote svetih Kuzme i Damjana, braće koji su bili i farmaceuti i liječnici. Oni su svoja medicinska znanja nesebično dijelili i besplatno liječili. Pozvani smo poput njih naučeno koristiti i u svom se području trajno usavršavati, dajući se nesebično potrebitima. Obratio nam se i mladi župnik, ispričao nam o povijesti župe te dao vrlo zanimljiv pregled i značenje vidljivih pokrajnih oltara. Nakon što smo čuli o tumačenjima mnoštva prisutne simbolike, župnik nam je poželio srdačnu dobrodošlicu svaki put kad smo u tom kraju.

Slika4

Na putu prema obližnjem seoskom domaćinstvu gdje smo ručali, prošli smo preko mosta na rijeci Kupi s kojeg se pruža pogled na glavnu razglednicu grada Ozlja, s jedne strane uzdignut zrinsko-frankopanski stari grad, simbol Ozlja, a na drugoj „Munjara“, jedna od prvih hidroelektrana u Hrvatskoj. Nakon ručka i odmora, uz stručno vodstvo razgledali smo Zavičajni muzej grada Ozlja. U sklopu muzejskog postava nalazi se i mala trajna izložba o Slavi Raškaj, poznatoj ozaljskoj akvarelistici, a prizori prirode sa raznih prozora dvorca nisu nas ostavili ravnodušnima.

Slika5

Hodočašće nastavljamo obilaskom Pavlinskog samostana sa župnom crkvom Rođenja Blažene Djevice Marije u Sveticama gdje nas dočekuje p.Marko Glogović. Uputio nas je u karizmu, povijest i širenje reda, o dolasku na ove prostore, prvi prior samostana je bio Ivan Belostenec, autor velikog latinsko-hrvatskog rječnika „Gazophylaciuma“ iz 17.st. Pater Glogović je svoje djelovanje usmjerio na molitvu i brigu za nerođene kroz Centar „Betlehem“, te nas potaknuo da se još više zalažemo za zaštitu života od samog začeća do prirodne smrti.

Bio je to dan ispunjen bogatim sadržajem, dragim susretima, duhovnim poticajima, novim saznanjima. Vratili smo se u Zagreb zadovoljni noseći u mislima sv. Kuzmu i Damjana kao poticaj i uzor daljnjeg djelovanja.

dr. Marija Novosel

 

No Comments

Post A Comment