Osvrt HKLD-a na govor don Josipa Mužića na splitskoj rivi

Rok ČivljakDoc. dr. sc. prim. Rok Čivljak, dr. med.
specijalist infektologije i pedijatrijske infektologije
docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu
pročelnik Zavoda za akutne respiratorne infekcije Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu
predsjednik Hrvatskoga katoličkoga liječničkoga društva

Osvrt na govor don Josipa Mužića na splitskoj rivi 21. kolovoza 2021. na prosvjedu “Krik za slobodu”
(vidi: https://www.youtube.com/watch?v=D7jibKZfh6Q)

Nedavno mi je proslijeđena obavijest i link na javni nastup don Josipa Mužića, svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije i profesora na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu, održan (koliko mi se prema snimci čini) na splitskoj rivi 21. kolovoza 2021. na prosvjedu “Krik za slobodu”. Nisam najbolje informiran o kakvom se skupu radi i o kakvoj je “slobodi” riječ. No javni govor jednog prezbitera Katoličke crkve mnoštvu okupljenom na javnom prostoru, u kojem ja kao liječnik i infektolog, a ujedno i član jedne katoličke udruge, iščitavam mnoštvo neistina i obmana, nalaže mi da se javno očitujem i uputim don Josipu dobronamjerno i prijateljsko pismo. Radim to javno kako bi svi mogli objektivno prosuditi sadržaj njegovog i mog javnog nastupa.

Poštovani don Josipe,

COVID-19 je zarazna bolest koja se proširila svijetom u protekle dvije godine i od koje je do sada oboljelo preko 216 milijuna, a smrtno je stradalo oko 4,5 milijuna ljudi. Još uvijek ne znamo koje su dugoročne posljedice ove bolesti i kako će se ona odraziti na zdravlje oboljelih u narednim godinama. No ono što sada znamo pokazuje nam da akutna bolest nije jedino loše što izaziva virus SARS-CoV-2, a sve je više oboljelih koji razvijaju tzv. post-COVID-19 sindrom kao odraz dugoročnih posljedica COVID-a. 

Stoga vjerujem da svi mi trebamo nastojati spriječiti ovu bolest i pandemiju svim mogućim i dostupnim mjerama. Iz moje perspektive gotovo mi nevjerojatno zvuči da netko danas još uvijek ne vjeruje u sve negativne posljedice pandemije COVID-19, koje su se negativno odrazile ne samo na zdravlje ljudi već i na cjelokupni društveni život suvremenoga svijeta. Još mi nevjerojatnije zvuče riječi jednoga intelektualca (i svećenika) koji narod poziva da se odreknu prava na zaštitu od ove bolesti (npr. cijepljenja) čime ih potičete da se izlože riziku bolesti od koje mogu i umrijeti.

Neistinito je danas tvrditi da cijepljenjem protiv neke zarazne bolesti, pa i COVID-19, potičemo ubijanje nerođene djece kada znamo da za proizvodnju cjepiva nije potrebno ubiti niti jedno dijete. Istina je da su određena medicinska dostignuća, pa i neka cjepiva, nastala uz pomoć kultura stanica porijeklom od djece koju su njihove majke pobačajem ubile prije više desetljeća. No medicinska je znanost i ta zlodjela iskoristila za dobro te su nekima od tih dostignuća, pa i cijepljenjem, otvorene mogućnosti spašavanja milijuna ljudskih života, možda i onih koji upravo danas prosvjeduju protiv cijepljenja. 

I Crkveno je Učiteljstvo o tome izreklo svoj pravorjek jasno osudivši izvršenje pobačaja u spomenute svrhe, što kao predsjednik Hrvatskoga katoličkoga liječničkoga društva potpuno podržavam. Ne želeći opravdavati počinjeno zlo, jednako tako treba reći da nas Učiteljstvo Crkve posljednjih desetljeća, sve do aktualnog pape Franje, uči kako se ne može imputirati kao grijeh primanje cjepiva, niti onih koja su nastala od staničnih linija pobačene djece, ako nema etički nespornih cjepiva. O tome se u Vatikanu otvorio dijalog još 2003. godine na poticaj američke udruge “Children of God for Life” povodom problematiziranja cjepiva protiv rubele. U taj se dijalog i rješavanje etičkih i moralnih pitanja niste uključili niti Vi don Josipe, niti drugi koji se, u i izvan Crkve, odjednom protive cijepljenju, i to usred nadolazećeg četvrtog vala pandemije COVID-19 u Hrvatskoj. 

don Josip MužićProf. dr. sc. don Josip Mužić,
svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije
profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu

Imam neodoljivi dojam da se u slučaju Vašega govora radi o golom i neodgovornom antivakserstvu koje je za svaku stručnu i moralnu osudu. Vi se don Josipe pozivate, kako je uobičajeno u svim antivakserskim nastupima, na pravo “slobode izbora”. Radi se o new-age-ovskom populizmu: izbor je u svojoj srži slobodni čin, a ako nema slobode, nema niti izbora. Istina jest da struka i vlast neprekidno pozivaju na cijepljenje, ali svaki puta se obvezno dometne da je cijepljenje dobrovoljno, bez prisile. 

Dozvolite mi da Vam ukratko objasnim što znači Vaše pravo “slobode izbora” da se ne cijepite. Necijepljene osobe učinkovitije prenose SARS-CoV-2 virus, češće oboljevaju, time dalje zaražavaju nove ugrožene osobe – od kojih će neke sigurno i umrijeti. Pitam se: jesu li osobe koje nisu cijepljene svjesne da tim svojim činom (i pravom na slobodu izbora) doprinose svakodnevnom zaražavanju novih osoba i svakodnevnom umiranju oboljelih od COVID-19? 

Gdje je tu caritas? Gdje je tu kršćansko milosrđe? Gdje one Isusove riječi: “Jer što god učiniste jednomu od ove moje najmanje braće, meni učiniste!”? 

Smijete li kao prezbiter Katoličke crkve u današnjem vremenu ne prepoznati vapaj svih onih zaraženih virusom SARS-CoV-2, oboljelih, ispaćenih, smrtno stradalih? A tek očaj milijuna njihovih bližnjih koji još uvijek pate zbog svojih gubitaka? I ne htjeti učiniti ono najmanje kako biste zaustavili ovu pošast: dezinficirati ruke, staviti masku na lice, pridržavali se udaljenosti u zatvorenom prostoru… pa i cijepili se? Shvaćate li don Josipe (i svi Vaši poklonici) da će sloboda onih kojima se obraćate na splitskoj rivi rezultirati novim patnjama u hrvatskom narodu?

Vi se u svom javnom nastupu pozivate na “budućnost djece” kao argument prava na slobodu izbora. Pa zar i naša rođena djeca nisu pogođena ovom pandemijom: brojna su djeca u ovih 18 mjeseci izgubila svoje djedove i bake, očeve i majke, neka na žalost i braću i sestre… mjesecima bila zatvorena u kućama, bez mogućnosti odlaska u školu, druženja s prijateljima. Zar nije naša obveza sve to zaustaviti?

I još nešto. Pandemija bolesti COVID-19 pogodila je cijelo čovječanstvo i sve strukture suvremenog društva. Ali neke posebno. Zdravstveni radnici, koji su se od prvoga dana posvetili borbi protiv ove bolesti, žrtvujući svoj privatni život, slobodno vrijeme, pa i vlastiti život kako bi pomogli drugima, pomalo gube snagu i nadu pred ovom pošasti. Nakon 18 mjeseci borbe s pandemijom sve veći broj zdravstvenih radnika daje otkaz, napušta zdravstvenu struku, odlazi u inozemstvo, a neki i drastičnim primjerima posustaju pod pritiskom enormnih zahtjeva kojima su izloženi (primjer liječnice iz Klinike za infektivne bolesti koja si je oduzela život). 

Svi ti prosvjednici sa splitske rive, kao i svi bolesnici oboljeli od COVID-19 do sada, ako i kada obole tražiti će pomoć od nas liječnika, infektologa, mikrobiologa, epidemiologa… očito uvažavajući svu našu stručnost i spremnost da im pomognemo. Čemu onda tolika doza nepovjerenja kada ih pozivamo da se cijepe?

Vi don Josipe u svom javnom nastupu cjepivo nazivate “božanskim pripravkom”, a svoje kolege svećenike prozivate što se “klanjaju tom pripravku i šute”. Pa zar se i sam Sveti Otac nije cijepio?! Pa gdje je ovdje svećenička poslušnost Svetom Ocu? A gdje povjerenje u znanost i medicinsku struku? Gdje je povjerenje i posluh Učiteljstvu Crkve? 

Glavni razlog zašto se nećete cijepiti navodite brigu za druge, u prvom redu nerođenu djecu. Pa zar ne shvaćate da će broj djece koja će se u budućnosti roditi u Hrvatskoj biti tim manji što nas više oboli i umre – od bilo koje bolesti, pa i COVID-a? Ne vidim niti jednu zdravorazumsku poveznicu između broja cijepljenih osoba s brojem izvršenih pobačaja u Hrvatskoj. Neistina je što navodite da je 73 milijuna pobačene djece u prošloj godini korišteno u testiranju i proizvodnji cjepiva. Radi se o klasičnom primjeru obmanjivanja naroda neistinitim informacijama i manipulaciji brojkama. 

Vi tvrdite da je cijepljenje čin protivan zdravom razumu te usmjeren protiv zdravlja ljudi, čak i dostojanstva čovjeka. Nećete se cijepiti i “jer je cjepivo protiv Boga”. Time sve nas koji smo se cijepili, uključujući i mnoštvo svećenika, redovnica, redovnika i vjernika, pa i Svetoga Oca, svrstavate u heretike i idolopoklonike! Cijepljenje čak karakterizirate “teškim grijehom” – što znači da ga (mi koji smo se cijepili) trebamo ispovijediti. 

Ne ulazim u teološki okvir Vašega izlaganja – to prepuštam teolozima, Vašoj subraći svećenicima i Vama nadređenima. No pozivam Vas da ne obmanjujete narod znanstveno i medicinski neutemeljenim izjavama koje za taj isti narod mogu imati pogubne posljedice. 

I, na kraju, poručio bih Vam, dragi i poštovani don Josipe: meni ne treba Vaša i ovakva ljubav i podrška, koju nama cijepljenima nudite na kraju svoga izlaganja. Niti smo mi liječnici lašci i prevaranti. Samo svim svojim znanjem, umijećem i iskustvom (a mi katolici k tomu još i vjerom i pouzdanjem u Trojedinoga Boga) nastojimo svojim pacijentima ponuditi pomoć, skrb i utjehu u trenutcima njihove najveće potrebe.

A vi moj narode sa splitske rive: svećenicima prepustite teologiju, a medicinu nama liječnicima! 

Doc. dr. sc. prim. Rok Čivljak, dr. med., specijalist infektolog
predsjednik Hrvatskoga katoličkoga liječničkoga društva

 

Integralni govor don Josipa Mužića na splitskoj rivi 21. kolovoza 2021. na prosvjedu “Krik za slobodu” možete poslušati na YouTube kanalu: https://www.youtube.com/watch?v=D7jibKZfh6Q

Odgovor prof. dr. sc. don Josipa Mužića predsjedniku HKLD-a možete pročitati ovdje:

 

logo HKLD 30 god

 

No Comments

Post A Comment