Osoba s poremećajem autističnog spektra: živa nada

autizam
 
Papinsko vijeće za pastoral zdravstvenih djelatnika organiziralo je 29. Međunarodnu konferenciju pod naslovom „Osoba s poremećajem autističnog spektra:živa nada“. Tiskovnu konferenciju koja najavljuje skup možete pogledati na sljedećem linku: http://www.youtube.com/watch?v=H8IysVTc690

Na konferenciji su govorili nadbiskup Zygmunt Zimowski, predsjednik Papinskog vijeća za pastoral zdravstvenih djelatnika, msgr. Jean-Marie Mate Musivi Mupendawatu i fr. Augusto Chendi, MI, tajnik i podtajnik istog dikasterija te Stefano Vicari, voditelj Odjela za dječju neuropsihijatriju Dječje bolnice Djeteta Isusa u Rimu.

Nadbiskup Zimowski je pojasnio da se, načelno, poremećaji autističnog spektra očituju prije treće godine, te traju čitav život. Najnoviji statistički podaci potvrđuju da je tim poremećajem pogođeno oko 1% djece diljem svijeta.

“Mnoge poteškoće, uključujući i one etičke, moralne i duhovne naravi, s kojima se suočavaju osobe s poremećajem autističnog spektra i njihovi njegovatelji dovele su nas do toga da odaberemo tako važnu, tešku i osjetljivu temu za ovu konferenciju”, rekao je Zimowski. “To će biti posebna prigoda za razmatranje dostignuća napravljenih u istraživanju i liječenju, ali i pravnih i političko-administrativnih aspekata; tri vrijedna dana za slušanje i razmjenu iskustava i učenje od najboljih svjetskih kvalificiranih stručnjaka. “

Na konferenciji sudjeluje više od 650 ljudi iz 57 različitih zemalja, a uključuje i susret sa Svetim Ocem tijekom opće audijencije, kao i izložbu slika tajvanskog autističnog umjetnika Leland Leeja, trenutak molitve i svjedočanstva oboljelih od poremećaja autističnog spektra, njihovih obitelji i udruga. Različiti poznati talijanski pjevači dat će svoj glazbeni doprinos.

Kongres će biti “velika prilika, jer će okupiti izvrsne znanstvenike. Sam liječnik, psiholog ili terapeut nisu dovoljni; cijelo društvo mora biti ujedinjeno u tom nastojanju”, kaže nadbiskup Zimowski.

Nadbiskup Zimowski je objasnio da se ovdje ne radi samo “o senzibilizaciji svijeta znanstvenika, nego i pogođenih obitelji i društva, koje ovaj sindrom može stigmatizirati.”

Na kraju konferencije bit će odaslana poruka biskupijama i međunarodnoj zajednici, Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji i Institutima zdravlja.

Izvornik: zenit.org/youtube.com (vatican)
Preveo: Ivan Ćelić, dr.med.

No Comments

Post A Comment