Održano zanimljivo predavanje o našem nebeskom zaštitniku

Duhovni nagovor prof dr sc Anton Tamarut 7

Kao uvod u proslavu nadolazećeg blagdana sv. Luke, prof. dr. sc. Anton Tamarut, redoviti profesor dogmatske teologije Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održao je 16. listopada 2019. izuzetno zanimljivo predavanje o našem nebeskom zaštitniku.

Svaki od četiri evanđelista pisao je o istim događajima sa svog gledišta o onom što ih je kod Isusa fasciniralo otkrivajući pri tom vlastite osobine. Sv. Luka na početku evanđelja napominje da je najprije sve što je čuo pomno ispitao, a zatim zapisao želeći da onome kome je pisao bude sve jasno te da se taj okoristi njegovim trudom. Iz toga se može iščitati da je bio sistematičan i da želi biti koristan, a takvi nam ljudi danas nedostaju: pouzdani, puni znanja i želje da budu korisni drugima.

Duhovni nagovor prof dr sc Anton Tamarut 2

U evanđelju sv. Luka koristi paradigmu koja nije isključivo kršćanska, ali i jest kršćanska, a to je put. Sv. Luka naglašava važnost puta jer moraš izaći ako ne želiš ostati tamo gdje jesi. Putem se može i lutati, ali samo putujući možeš naći nešto novo. Na putu se postupno nešto otkriva što je lijepo prikazano na putu učenika u Emaus. Sv. Luka primjećuje one Isusove osobine koje odgovaraju njegovom vlastitom karakteru. Tako opisuje kako se Zakej popeo na smokvu kako bi vidio Isusa, a Isus ga poziva dajući mu priliku da promjeni svoj život. Luka to primjećuje jer je i sam aktivan u odnosu prema drugima. Svetom Luki je zanimljiva i priča o ženi koja je ušla u Šimunovu kuću u kojoj je Isus bio u gostima i namazala mu noge dragocjenim mastima. Dok su drugi prigovarali, Isus je prihvatio tu čast i nije ga smelo što su drugi o tome mislili. Da Luka nije imao o svemu vlastito mišljenje ne bi cijenio to što Isus nije bio rob površnog promatranja.

Duhovni nagovor prof dr sc Anton Tamarut 3

XV. poglavlje u kojem Luka iznosi tri prispodobe, i to o izgubljenoj ovci, izgubljenoj drahmi i izgubljenom i nađenom sinu, posvećeno je milosrđu. Tim prispodobama Luka ističe da je Isus netko tko daje nadu, osoba koja ne osuđuje. I inače je Lukino evanđelje puno radosti koja se danas često zaboravlja jer nema radosti ako se ne raduješ tuđoj radosti. Luka pokazuje silno poštovanje prema ženama jer shvaća da su žene više otvorene Duhu Svetome. On je evanđelist molitve koju spominje u svim važnim trenutcima Isusova života: molitva kod izbora učenika, molitva u Getsemanskom vrtu, na putu u Emaus…

Duhovni nagovor prof dr sc Anton Tamarut 4

Sa svojim osobinama kao što su sistematičnost, znanje, vlastiti stavovi bez obzira što drugi misle, želja da se pomogne drugima, poštivanje drugih posebice žena i život u radosti s molitvom sv. Luka treba nam biti trajni uzor u svakodnevnom životu.

Dr. sc. Maja Peraica

Duhovni nagovor prof dr sc Anton Tamarut 1

Duhovni nagovor prof dr sc Anton Tamarut 5

Duhovni nagovor prof dr sc Anton Tamarut 6

Duhovni nagovor prof dr sc Anton Tamarut 8

Duhovni nagovor prof dr sc Anton Tamarut 9

Duhovni nagovor prof dr sc Anton Tamarut 10

Duhovni nagovor prof dr sc Anton Tamarut 12

Duhovni nagovor prof dr sc Anton Tamarut 11a

 Autor fotografija: Žarko Udiljak

 

 

 

No Comments

Post A Comment