Održano tradicionalno hodočašće u Vukovar

vukovar 8

Studeni je mjesec sjećanja

U našem narodu je ukorijenjen običaj da na blagdan Svih svetih, 1. studenog, posjećujemo grobove svojih pokojnika. Dok s poštovanjem stavljamo cvijeće i palimo svijeće na grobove naših milih i dragih u nama se bude uspomene na sve što smo s njima proživjeli, srca se pune zahvalnošću za sve što su nam dali, a iz duša nam se, zajedno s njima, diže molitva Ocu Nebeskom. I dok se na Sve svete spominjemo onih koji su u vječnom blaženstvu (Crkva slavna), već 2. studenog, na Dušni dan, sjećamo se duša u čistilištu (Crkva trpeća) i molimo Svemogućeg Oca da i oni dođu k Njemu u vječnu sreću. Ovi dani su prilika da tražimo zagovor svetaca i duša u čistilištu da u životnim borbama, kao Crkva vojujuća, ustrajemo u dobru kako bi došli konačnom cilju – vječnoj sreći s Gospodinom.

I dok su Svi sveti i Dušni dan dani sjećanja za čitavu Katoličku Crkvu, 18. studeni je Dan sjećanja specifičan za našu Domovinu. Dan je to na koji se sjećamo svih žrtava Domovinskog rata, a posebno žrtava Vukovara i Škabrnje koji su tog dana bili okupirani, a njihovo stanovništvo poubijano, odvedeno u logore ili prognano. Stoga je jedna od tradicionalnih aktivnosti HKLD-a hodočašće u Vukovar. Godinama smo išli organizirano, autobusom. Zajedno smo obilazili ratnu bolnicu, Ovčaru, spomen groblje. Odavali smo počast ubijenima i radovali se što smo iz godine u godinu bili svjedoci kako se Vukovar oporavlja i obnavlja od ratnih stradanja.

Ove godine, zbog pandemije uzrokovane COVID-om 19, po prvi puta nismo mogli ići autobusom, kao skupina od 50 – 60 hodočasnika. Učinili smo što smo u datom trenutku mogli, išli smo osobnim automobilima. Organizator i vođa puta, kao i tolikih godina prije, bio je primarijus Ivan Barišić, podpredsjednik Zagrebačke podružnice. Njemu su se pridružile prof. dr. sc. Danica Galešić Ljubanović, predsjednica Podružnice, mag. pharm. Andrea Koščec, tajnica Podružnice i mag. pharm. Mirjana Vrsalović, članica Upravnog odbora Podružnice i dugogodišnja zaslužna članica HKLD-a. Obišli su Ovčaru i Spomen groblje, gdje su u ime HKLD-a položili vijence i zapalili svijeće uz molitvu za sve koji su stradali u Vukovaru. Slijedio je posjet obnovljenom Vukovarskom vodotornju. Prije Domovinskog rata to je bio, iako jedan od najvećih u Europi, samo vodotoranj, a danas je simbol vukovarskog stradanja, otpora agresoru i hrvatskog zajedništva.

Sjećajući se u molitvi svih žrtava Vukovara i Domovinskog rata molimo da po njihovu zagovoru svemogući Bog udjeli svoj blagoslov našoj Domovini u ovim izazovnim vremenima.

Dan sjećanja 18. studenog 2020.

Prof. dr. sc. Danica Galešić Ljubanović
Predsjednica Podružnice HKLD-a “Branimmir Richter” Zagreb

vukovar 6

vukovar 10

vukovar 9

vukovar 11

vukovar 5

vukovar 4

vukovar 2

vukovar 15

vukovar 7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

No Comments

Post A Comment