
06 tra ODRŽANO PREDAVANJE “ZNAMO LI ŠTO JE ISUS JEO?“
Sekcija farmaceuta i medicinskih biokemičara HKLD-a organizirala je predavanje pod nazivom „Znamo li što je Isus jeo“, koje je održala prof. dr. sc. Slavica Dodig, spec. medicinske biokemije
Predavanje je održano 1. travnja 2025. godine u 19 sati, u Dvorani „Margarita Peraica“ HKLD-a, Praška 6/II u Zagrebu.
Prof. dr. sc. Jadranka Sertić je govorila o životnom i znanstvenom putu prof. Dodig i uvela nas zanimljivo predavanje.
Na početku svog predavanja prof. Dodig je istaknula da su podaci o prehrambenim navikama novozavjetnih ljudi u Bibliji vrlo oskudni i da je odgovor na pitanje što je Isus jeo pronašla u izvješćima povjesničara, arheologa, antropologa, botaničara te proučavanju židovske kulture, kao i u tekstovima Starog zavjeta.
Okosnica prehrane u Isusovo vrijeme bili su ječmeni kruh i jednostavna vegetarijanska jela. Žene su pripremale juhe, variva od povrća i mahunarki. Od povrća su koristili poriluk, kelj, raštiku, zelenu salatu, kupus, krastavce, a od mahunarki slanutak, grašak, bob i leću.
Mlijeka su imali u izobilju od kojeg su pripremali kiselo mlijeko, sir, vrhnje i maslac.
Obroke su pripremali prema židovskoj tradiciji i znatnom utjecaju grčke i rimske kulture. Za blagdane i gozbe jeli su razne namaze i pečeno meso (janjetinu, kozletinu, a bogataši govedinu) i desert.
Od voća jeli su sezonsko voće, npr.grožđe, jabuke, dinje, marelice, smokve, kruške, bobičasto voće ili sušeno voće kao što su smokve ili datulje.
Imali su tri obroka, doručak, ručak i večeru, koja je bila glavni obrok jer je to bilo vrijeme kad su se svi vratili sa svojih radnih mjesta – lova, ribolova, polja i vrta.
Isus je jeo mediteransku hranu u svom čovještvu, a evanđelja navode da je umnožio pet kruhova i 2 ribe, pretvorio vodu u vino i tako nam i preko hrane pokazao svoje božanstvo.
Jasna Ćurić, mag. pharm.
predsjednica Sekcije farmaceuta i medicinskih biokemičara
No Comments