Održano predavanje u Osijeku – Nove smjernice u reanimaciji

Povodom redovitih sastanaka osječke podružnice HKLD-a organizirano je predavanje anesteziologinje i reanimatologinje Ivane Haršanji Drenjančević pod nazivom “Nove smjernice u reanimaciji.”

os seminar

Predavanje je bilo održano u Nadbiskupijskom vikarijatu u Osijeku 9. veljače 2016., a bodovalo se prema pravilniku HLK

Na početku predavanja sve je okupljene pozdravio duhovnik podružnice, vlč. Stjepan Radić, koji je ukratko opisao planirane aktivnosti HKLD-a u sljedećem razdoblju te pozvao okupljene na misu u kapelici KBC Osijek koju će predvoditi nadbiskup Đuro Hranić povodom Dana bolesnika (11. veljače).
Doktorica Haršanji Drenjančević je u predavanju predstavila nove smjernice za reanimaciju koje je objavio ERC (engl. European Resuscitation Council) u listopadu 2015. godine i koje još nisu prevedene na hrvatski jezik. Smjernice donose nekoliko novina u odnosu na prethodno izdanje, a članovima HKLD-a bi posebno moglo biti zanimljivo novo poglavlje o etici u reanimatologiji.

Nakon predavanja uslijedila je produktivna rasprava o problemima vezanim uz reanimatologiju s posebnim osvrtom na etičke aspekte oživljavanja kao i na neadekvatnu edukaciju javnosti, ali i medicinskog osoblja te je ponuđeno nekoliko prijedloga kako navedenu situaciju popraviti.

os seminar 1

S obzirom na aktualnost teme etike u reanimatologiji, planirano je i predavanje posvećeno isključivo toj tematici.

Predavanje je relevantnošću i posjećenošću bilo uspješno te pozivamo članove da sudjeluju i u budućim događanjima u organizaciji HKLD-a.

Smjernice se mogu besplatno preuzeti sa stranice http://www.cprguidelines.eu/

Jakov Milić

os seminar 2

No Comments

Post A Comment