Održano predavanje o sociomedicinskom i teološkom značaju vina

predavanje o sociomedicinskom i teološkom značaju vina 11

U ponedjeljak, 4. studenog u 20 sati u prostorijama splitske Podružnice HKLD-a ususret Sv. Matinu održano je stručno medicinsko i teološko predavanje kojima je poveznica bila vino! Prof. Mladen Boban održao je predavanje naslovljeno „Vino kao sastavnica mediteranske prehrane: medicinski pogled“ a don Stipan Šurlin, naš duhovnik, predavanje pod naslovom „Teološki pogled na vino u daru kršćanske vjere“. Predavanju je nazočio veliki broj članova i njihovih prijatelja tako da je naša dvorana bila gotovo popunjena.

Profesor Boban je naglasio da je vino je tipičan i važan element mediteranske prehrane koja se smatra jednom od najzdravijih. Korisni učinci umjerenog pijenja vina na ljudsko zdravlje najviše su izraženi kada se vino konzumira uz jelo, što i jest tipični obrazac pijenja na Mediteranu. U predavanju su objašnjeni glavni mehanizmi korisnih učinaka pijenja uz jelo, a oni uključuju smanjeno nastajanje i apsorpciju štetnih produkata tijekom probave hrane, smanjen postprandijalni oksidativni stres, sporiju apsorpciju i niže vršne koncentracije alkohola u krvi te veću mikrobiološku sigurnost hrane.

Profesor Boban je na koncu posebno naglasio važnost pozitivne društvene i psihološke dimenzije zajedničkog okupljanja i druženja uz obrok, čiji je sastavni dio konzumacija umjerenih količina vina.

Don Stipan nas je upoznao s činjenicom da je vino u Bibliji spomenuto 979 puta, najčešće kao simbol ljubavi. U Knjizi Sirahovoj 31,27 nalazimo da je: “Vino život čovjeku…kakav je čovjekov život bez vina kad je već stvoreno za veselje”. U svom prvom čudu na vjenčanju u Kani Galilejskoj, Isus je pretvaranjem vode u vino, kamenim posudama (koje simboliziraju u kamenu zapisan Zakon) dao pravi sadržaj (vino i ovdje simbolizira ljubav). Don Stipan nas je onda pozvao da se prisjetimo kako mi ljudi na dar ljubavi često radimo ono što su vojnici napravili kad je Krist u agoniji zavapio: ‘žedan sam!’. Mi mu nudimo pokvareno, nedostojno vino, da nudimo kvasinu! Svoju osvrt don Stipan je završio pozivom da čuvamo dobro vino sve do kraja kako bi i nas Ravnatelj stola mogao pohvaliti.

Za dodatnu umjetničku dimenziju našeg okupljanja pobrinula se naša kolegica Danijela De Micheli Vitturi i recitirajući svoje dvije pjesme zaključila ‘teoretski dio’.

In vino veritas
Tebe, koji vodu pretvaraš u vino, molim:
kada Te u obliku
krhke, bijele hostije primim
na svoj jezik,
pretvori moju krv
u svoje vino
i poteci mojim venama.
Kada dođeš u moje srce,
neka Tvoje vino
u njemu radosno zapjeva
svojom Istinom.
Split, Radosna nedjelja, prosinac 2000.
Vina nemaju
Gospodin te na svadbi života
nikad ne ostavlja
bez radosti i veselja.
Kad ponestane starih,
dobrih, prijatelja
koji se potrošiše
od života i davanja,
negdje na pragu
među poznanicima
koje si povremeno sretao
čuva za tebe
novo vino u
novim prilikama.
Kad ti na životnoj
gozbi ponestane
radosti i Marija šapne
„Vina nemaju“,
ne boj se.
Isus će te tada vodom
iz kamenih sudova
napojiti vinom Ljubavi.
Split, siječanj 2015.
U neizostavnom ‘praktičnom dijelu’ druženja mogli smo upravo usvojena znanja o blagotvornosti umjerene konzumacije vina primijeniti uživajući u finim delicijama (hvala svima koji su ih pripremili i donijeli)  i degustaciji vrhunskih vina kojima nas je profesor Boban velikodušno počastio. Ugodno druženje zaključili smo odlukom da isto ovo trebamo organizirati na temu kruha!
Prof. dr. sc. Ivica Grković
predavanje o sociomedicinskom i teološkom značaju vina 12
predavanje o sociomedicinskom i teološkom značaju vina 13
predavanje o sociomedicinskom i teološkom značaju vina 1
predavanje o sociomedicinskom i teološkom značaju vina 2
predavanje o sociomedicinskom i teološkom značaju vina 3
predavanje o sociomedicinskom i teološkom značaju vina 4
predavanje o sociomedicinskom i teološkom značaju vina 5
predavanje o sociomedicinskom i teološkom značaju vina 6
predavanje o sociomedicinskom i teološkom značaju vina 7
predavanje o sociomedicinskom i teološkom značaju vina 8
predavanje o sociomedicinskom i teološkom značaju vina 9
predavanje o sociomedicinskom i teološkom značaju vina 10
predavanje o sociomedicinskom i teološkom značaju vina 14
No Comments

Post A Comment