Održano predavanje “Dr. Ivan Šreter – liječnik, humanist, domoljub, mučenik”

dr šreter 18 11 2015 hkld 17

Povodom dana sjećanja na ratne patnje grada Vukovara, 18. studenoga 2015. godine zagrebačka podružnica HKLD-a organizirala je sastanak i zajedničko druženje. Tom prilikom ugostila je predstavnike Podružnice HKLD-a Pakrac, Lipik, Daruvar s temom „Dr. Ivan Šreter – liječnik, humanist, domoljub, mučenik”

Program je vodila predsjednica Podružnice Zagreb prof.dr.sc. Danica Galešić Ljubanović. Uz brojne drage kolegice i kolege posebno smo bili počašćeni prisustvom preuzvišenog oca biskupa Valentina Pozaića koji je i predvodio prigodne molitve.

dr šreter 18 11 2015 hkld 1

Dr. Anđelka Gajšak Špančić, dopredsjednica Podružnice Pakrac, Lipik, Daruvar i dr. Oto Kraml, predsjednik Podružnice govorili su o životu i djelu dr. Ivana Šretera počevši od rođenja u Pakracu, odrastanja u obitelji s majkom Danicom i ocem Josipom, uz dvije sestre i posinka, školovanju u srednjoj školi za fizioterapeute u Lipiku, studiranju na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, radu u Specijalnoj Bolnici Lipik gdje napreduje od odjelnog liječnika do specijaliste fizijatra i na koncu do ravnatelja, o njegovom vjerskom djelovanju i osobito o političkoj i domoljubnoj aktivnosti i značajnim zaslugama za stvaranje samostalne hrvatske države.

Posebno je istaknuta njegova tragična sudbina kada je 1991. godine zarobljen od strane neprijateljskih snaga i prema saznanjima teško je mučen i ubijen a da mu se ni do današnjih dana ne zna točna sudbina te se još uvijek vodi kao nestala osoba jer mu nikada nikakovim pokušajima nisu nađeni zemni ostaci.

Dakle, radi se o velikoj i značajnoj osobi naše suvremene povijesti, jedinom ravnatelju neke naše bolnice koji je poginuo u Domovinskom ratu, članu HKLD-a od samog osnutka koji je doživio sudbinu mučenika.

Pogledajte foto galeriju!

Držimo da HKLD treba biti ponosno na svoga pokojnoga člana dr. Ivana Šretera, da ga nesmijemo prepustiti zaboravu već ga treba isticati u odgovarajućim prigodama.

Potom je prikazan autorski dokumentarni filmski prilog „Bolnica Lipik u Domovinskom ratu – posvećen dr. Ivanu Šreteru” iz 1996. godine autora dr. Ota Kramla. Na početku je prikazan idilični život u Lipiku, vidimo dr. Šretera kako govori o liječenju u toplicama, da bi se desio nagli prekid užasnim ratom i stradanjem ljudi i objekata, potom oslobođenje grada zaslugom hrvatskih branitelja i nakon toga mukotrpna poratna obnova.

Uslijedio je i kratki promidžbeni profesionalni spot o sadašnjem stanju oporavka i rada u Toplicama Lipik, kao optimistična najava boljih vremena.

Pažnjom likovnog umjetnika gospodina Milivoja Svobode svakome od prisutnih poklonjeno je hrvatsko srce sa sličicom dr. Šretera – originalni suvenir.

dr šreter 18 11 2015 hkld 3 qq

U prijateljskom i emotivnom druženju svih prisutnih proveli smo dostojanstvenu večer ispunjenu sjećanjima na teška ratna stradanja naše Domovine s vjerom u bolje sutra!

Dr. Oto Kraml

 

No Comments

Post A Comment