Održano predavanje – CT snimanje vodnjanskih svetaca

logo kriz

U ponedjeljak, 4. lipnja 2018. Hrvatsko katoličko liječničko društvo (HKLD) Podružnica Split priredilo je vrlo interesantno predavanje na temu:

CT snimanje vodnjanskih svetaca

Gost predavač bio je doc. dr. sc. Frane Mihanović, Zamjenik pročelnika Sveučilišnog odjela zdravstvenih studija Sveučilišta u Splitu.

U svom izlaganju prikazao je rezultate  znanstvenih istraživanja nekoliko relikvija koje se čuvaju u župnoj crkvi u Vodnjanu, svetaca čija su očuvana tijela  stara i do 700 godina a donesena su s područja cijelog Rimskog carstva.

Relikvije je u dva zasebna oltara 1.510 godine postavila opatica Adelaida Zorzi.

Doc. dr. sc. Mihanović je prikazao istraživanje svog stručnog tima na 4 vodnjanske relikvije – sv. Nikoloze Bursa, sv. Ivana Olinskog, sv. Leona Bembo i sv. Pavla. Snimanje je obavljeno  na MSCT uređaju Simens Somatom 16 u KBC u Splitu te su načinjene 3D rekonstrukcije.

Na poseban način privlači pozornost mumificirano tijelo sv. Nikoloze Bursa – sve CT vrijednosti mekih tkiva su izrazito negativne jer ne sadrže vodu a vidljivi su očuvani su ostaci svih unutrašnjih organa, kao i mišića i ligamenata.

Predavač je naglasio kako su rezultati ovog istraživanja predstavljeni na brojnim znanstvenim skupovima i objavljeni u prestižnim znanstvenim časopisima te potvrdio da se  spoznaje uočene na vodnjanskim relikvijama već primjenjuju u suvremenoj medicini.

Ovim istraživanjem učinjen je velik iskorak jer se radi o prvoj znanstvenoj studiji tako velikog broja svetaca.

Vodnjanski  svetci desetljećima privlače mnoštvo vjernika i hodočasnika. Posebnu zahvalnost dugujemo vodnjanskom župniku don Marijanu Jeleniću, istaknuo je predavač, koji je omogućio i potaknuo ovaj veliki i značajan projekt spoja znanosti, umjetnosti i vjere.

No Comments

Post A Comment