Održano hodočašće Sv. Kuzmi i Damjanu u Kuzmincu

Kuzminec 7

Svečanom koncelebriranom svetom misom svoje nebeske zaštitnike proslavila je župa Kuzminec te članovi Hrvatskog katoličkog liječničkog društva. Euharistijsko slavlje predvodio je Varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak u zajedništvu s mons. Valentinom Pozaićem, pomoćnim biskupom zagrebačkim u miru, svećenicima ludbreškog dekanata i duhovnicima HKLD-a

KUZMINEC, 26.9.2017. – Prije mise u župnoj crkvi održano je zanimljivo predavanje o širenju štovanja sv. Kuzme i Damjana u Europi i Hrvatskoj, te povijesti i posebnostima kuzminečke župe i crkve, koje je predstavio Dražen Galenić, kroničar župe.

Euharistijsko slavlje predvodio je Varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak u zajedništvu s mons. Valentinom Pozaićem, pomoćnim biskupom zagrebačkim u miru, svećenicima ludbreškog dekanata i duhovnicima HKLD-a.

Na početku euharistijskog slavlja biskup Josip Mrzljak svima je uputio riječi pozdrava, a župljanima i članovima HKLD-a čestitao je dan njihovih zaštitnika te naglasio kako oni nisu samo liječili tjelesno bolesne već i duhovno potrebite, a ta milost potrebna je i danas.

U svojoj homiliji, biskup Valentin Pozaić, govorio je o sv. mučenicima Kuzmi i Damjanu koje vjerno štuje pradavna podravska župa Kuzminec, a uzor su medicinskim djelatnicima svih struka. Osvrnuo se i na aktualni problem “demografskog propadanja hrvatskog naroda te bijele kuge današnjeg vremena” i problema otuđenja obitelji koja je temelj budućnosti svakog naroda. Na kraju homilije poslao je snažnu poruku riječima “život biraj” u svemu, te pozvao na zajedništvo i očuvanje naše vjere i obitelji kao zalog opstojnosti hrvatskog naroda.

Kuzminec 8

Slavlje je svojim pjevanjem uzveličao oktet iz župe Đurđevac sa svojim župnikom vlč. Markom Racom.

U Kuzminec su i ove godine u velikom broju hodočastili liječnici, ljekarnici, biokemičari, stomatolozi i ostali djelatnici posvećeni medicini Hrvatskog katoličkog liječničkog društva, predvođeni predsjednicom prof. dr. Anom Peraica Planinc koja je predvodila goste iz zagrebačke podružnice. Sekciju farmaceuta i medicinskih biokemičara predvodila je predsjednica sekcije mag. Marija Benković, dok je koprivničku podružnicu predvodila predsjednica dr. Danijela Glavosek. Ove godine pridružili su se liječnici iz varaždinske podružnice kao i sekcija mladih HKLD-a.

Koprivničko križevačku županiju predstavljala je pročelnica za kulturu gđa. Vesna Peršić Kovač, a nazočio je načelnik općine Rasinja gdin. Danimir Kolman, sa predsjednikom vijeća općine Rasinja gdinom. Zvonimirom Fajfarićem.

Kuzminec 5

Na kraju euharistijskog slavlja domaći župnik vlč. Igor Radašić, zahvalio je svima koji su sudjelovali kako u pripremi tako i u samoj proslavi župnog blagdana, a posebno je zahvalio preuzvišenom biskupu Valentinu Pozaiću koji se unatoč bolesti rado odazvao na poziv da sudjeluje i na proslavi svetkovine sv. Kuzme i Damjana u Kuzmincu.

Pogledajte kraki video Laudato TV! Kuzminec 9

Pogledajte vijest na mrežnoj stranici Varaždinske biskupije!

Dražen Galenić, kroničar župe Kuzminec

Kuzminec 2

Kuzminec 6

Kuzminec 1

No Comments

Post A Comment