Održana umjetnička kolonija HKLD-a na Sošicama

Održana umjetnička kolonija HKLD a na Sošicama 4

Podružnica HKLD-a „Branimir Richter“ u Zagrebu i ove je godine upriličila već tradicionalnu umjetničku koloniju na koju je prispjelo 30-tak slikarskih radova domaćih autora s različitim motivima: portreti, pejzaži, apstraktni prikazi… i u različitim tehnikama: akril ili ulje na platnu, kombinacija s čipkom i drugim materijalima te jedna skulptura. Nekoliko radova je posvećeno službenici Božjoj Ani Mariji Marović čije štovanje HKLD promiče

Umjetnici su se 11. rujna 2021. okupili u Krašiću, podno crkve u kojoj je boravio bl. A. Stepinac, i osobnim automobilima se zaputili u živopisno planinsko mjesto Sošice, selo u Žumberačkom gorju na 560 m nadmorske visine sa svega stotinjak stanovnika. Oni su na svom škrtom polju koristili zadnje ugodne jesenske dane kako bi prikupili ljetinu. Usprkos ovogodišnjih kasnih mrazova, na stablima se još uvijek dala vidjeti po koja šljiva i jabuka.

Umjetnicima su se pridružili i članovih HKLD-a. I jedni i drugi su se okupili oko 9.30 kod vatrogasnog doma u Sošicama. Objedovali su, a onda imali mogućnost i cijeli dan boraviti u OPG Radić-buffet Ilas koji ima dovoljno unutarnjeg i vanjskog prostora za umjetnički rad. Svi radovi, kako oni koji su doneseni gotovi tako i oni koji su zgotovljeni na licu mjesta, su predstavljeni u 15 sati. Tad su podijeljene i potvrde o sudjelovanju na koloniji. Svi će radovi bit će izloženi na Božićnoj izložbi u Domu HKLD-a u zagrebačkoj Praškoj 16. prosinca 2021. 

Usporedo s radnim dijelom kolonije odvijao i molitveno-izletnički program za članove HKLD-a i umjetnike koji su se željeli pridružiti. U grkokatoličkoj crkvi sv. Petra i Pavla u Sošicama bila je mogućnost za ispovijed, molitva krunice i pjevanje marijanskih pjesma. Uslijedila je u 11 sati sveta misa koju je po istočnom obredu predvodio župnik vlč. Zoran Vladušić. U vrlo lijepoj i nadahnutoj propovijedi župnik je usporedio plodove koje donosi svjetska i plodove koje donosi božanska mudrost. Zamolio je vjernike da ne procjenjuju božansku mudrost tek kriterijima ljudske pragmatične mudrosti. A za čovjeka koji vrši Božje zapovijedi ustvrdio je da živi po božanskoj mudrosti. Te zapovijedi ne žele čovjeka sputati nego spasiti od propasti i odvesti ga u život vječni. Misu je popratilo vrlo lijepo pjevanje svojstveno istočnoj liturgiji kojem su se prema mogućnostima pridružili i članovi HKLD-a. Poslije mise župnik je nazočnim članovima HKLD-a i umjetnicima progovorio par riječi o bogatstvu različitosti načina slavljenja Boga u Crkvi Kristovoj. Ispričao je ukratko i povijest izgradnje skromne, ali vrlo uredne i lijepo održavane župne crkve u Sošicama tik do koje se nalazi nešto manja katolička crkva Uznesenja Marijina. Kao i druga slična mjesta i ovo zadnjih godina pati zbog nedostatka ljudstva, ukazao je župnik na veliki demografski problem u manjim planinskim mjestima. Uslijedilo je zajedničko fotografiranje.

Uz razgovor i prijateljsko druženje zaputili su se izletnici iz Zagreba na križni put moleći za žrtve rata i poraća u 13 sati da bi u 15 sati bio i najuzbudljiviji dio programa: predstavljanje umjetnika i umjetničkih djela i dodjela diploma i zahvalnica. 

Poslije obilatog domaćeg obroka u 17 sati su se oni koji su to htjeli zaputili u zavičajni muzej sestara bazilijanki i razgledali zanimljive eksponate iz svakodnevnog seljačkog života u Sošicama i okolnim mjestima. Eksponati su se koristili pretežno početkom prošlog stoljeća. Posebnu pozornost su privukle reprodukcije starih fotografija, kao i nekoliko primjeraka originalne seljače nošnje tog kraja na kojoj se sačuvao i po koji motiv iz nošnje senjskih uskoka. Nakon razgovora sa sestrom bazilijankom i kušanja odličnih samostanskih delicija, slijedio je još jedan susret s župnikom u njegovom župnom stanu uz vrlo ugodan razgovor o unapređenju mogućnosti duhovnog pastorala ovog izletničkog mjesta. 

Program ovogodišnje umjetničke kolonije na Sošicama su osmislili i vodili: predsjednica zagrebačke podružnice HKLD-a prof. dr. Danica Galešić Ljubanović, voditelj umjetničke kolonije mr. sc. Stjepan Katić, voditeljica „Umjetničke zbirke HKLD-a ak. A. Švajger“ prof. dr. Vesna Lukinić Škudar, bivša predsjednica Sekcije farmaceuta mr. pharm. Marija Benković i duhovnik podružnice fra Draženko Tomić. Na dijelu programa bili su i predsjednik HKLD-a doc. dr. prim. Rok Čivljak i dopredsjednik dr. sc. Petar Bilić. Za očekivati je da se dogodine ova umjetnička kolonija održi u Rakovici. D. T. 

Sosice zupna crkva3

Sošice MB 1

Sosice zupna crkva2

Sosice Posjet etnografskoj zbirci

sosice 1

Održana umjetnička kolonija HKLD a na Sošicama 1

Održana umjetnička kolonija HKLD a na Sošicama 2

Sosice Potipisivanje Potvrda o sudjelovanju

Održana umjetnička kolonija HKLD a na Sošicama 3

Sosice, uručivanje Potvrda o sudjelovanju

 

 

 

No Comments

Post A Comment